22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialMedicii si codul penal obliga un copil de 11 ani sa pastreze...

Medicii si codul penal obliga un copil de 11 ani sa pastreze o sarcina

» Fetita de 11 ani din judetul Neamt, care a ramas gravida dupa ce a fost violata de fratele mamei ei, va trebui sa duca sarcina la bun sfarsit.

» Decizia, care vine in contradictie cu dorinta parintilor copilei ca ea sa fie operata, apartine comisiei de etica a Spitalului "Cuza Voda" din Iasi.

» Potrivit membrilor comisiei de etica, de vina pentru aceasta halucinanta hotarare ar fi Codul Penal.

Comisia de etica formata din doi specialisti obstetricieni, un neonatolog si un jurist de la Spitalul Universitar de Obstetrica si Ginecologie "Cuza Voda" din Iasi a anuntat ieri ca fetita de 11 ani nu va fi operata pentru intreruperea sarcinii, asa cum au recomandat medicii din Neamt care investigasera sarcina in prealabil. Potrivit comisiei de la spitalul iesean, unde a fost transferata fetita, decizia a fost luata "dupa o analiza atenta" a legilor penale romanesti si a starii de sanatate a copilei. In sprijinul hotararii luate, comisia invoca articolul 185, lit. c, din Codul Penal al Romaniei, potrivit caruia "intreruperea cursului sarcinii, prin orice mijloace, daca varsta sarcinii a depasit patrusprezece saptamani, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. Atunci cand fapta a fost savarsita de medic, pe langa pedeapsa inchisorii, se va aplica si interdictia exercitarii profesiei de medic".

 

In plus, medicii sustin ca starea de sanatate a copilei ii permite acesteia sa duca sarcina pana la capat. "Sarcina copilei s-a dezvoltat normal, are 20 de saptamani si starea de sanatate a mamei este foarte buna. Cel mai probabil, nasterea nu va avea loc la termen si va fi nevoie de o interventie chirurgicala. Noi monitorizam aceasta sarcina, mai ales ca, in urma unui incest, copilul ar putea sa aiba malformatii grave", a recunoscut, senin, prof. univ. dr. Maria Stamatin, coordonatorul Sectiei Neonatologie a Spitalului Universitar "Cuza Voda" din Iasi si presedinte al comisiei de etica. Pe de alta parte, managerul spitalului iesean, dr. Vicuta Todosiciuc, crede si ea ca decizia comisiei de etica este corecta. "Daca aceasta comisie de etica ar fi constatat ca intreruperea cursului sarcinii este necesara pentru a salva viata, sanatatea sau integritatea corporala a tinerei insarcinate de la un pericol grav si iminent si care nu putea fi inlaturat altfel, am fi procedat la intreruperea sarcinii printr-o banala operatie de cezariana, care ar fi putut fi executata si la Spitalul Judetean Neamt", a precizat aceasta. Florina V. de 11 ani, din comuna Piatra soimului, judetul Neamt, a ramas insarcinata dupa ce a fost violata, in urma cu patru luni, de unchiul sau, in varsta de 19 ani.

 

» Consiliere psihologica
Psihologul Claudia Briscan subliniaza ca este important ca fetita sa primeasca sustinere afectiva din partea parintilor si consiliere psihologica din partea unui specialist, cu scopul integrarii si repararii traumelor. "Este vorba de o trauma cumulativa, abuzul sexual din partea unchiului (se presupune ca era o persoana de incredere, care ar fi trebuit sa o protejeze), soldat ulterior cu o sarcina. Este vorba de un copil care va aduce pe lume un alt copil. Ea trebuie sa fie pregatita psihologic pentru a reusi sa integreze sarcina si nasterea copilului in viata ei.

Nasterea vine intr-o perioada a vietii ei in care particularitatile varstei nu includ dezvoltarea psihologica necesara". Prof. dr. Vasile Astarastoaie, presedintele Comisiei de Bioetica din Ministerul Sanatatii, afirma: "Codul penal permite mica cezariana la 20 de saptamani atunci cand copilul are malformatii sau sarcina pune in pericol iminent viata femeii. In cazul incestului este permisa intreruperea de sarcina, dar sub 20 de saptamani. Aici este un conflict etic: dreptul la viata al copilului si aspectul de moralitate al societatii. Daca ne raportam la viata copilului, decizia de ieri a fost corecta".

Cele mai citite

Pilonul II de pensii: Ce trebuie să știe participanții despre retragerea fondurilor și continuarea investițiilor

Contribuția la Pilonul II de pensii este reglementată prin lege și reprezintă un procent din salariul brut al fiecărui angajat. În prezent, aceasta este...

Lui Nicușor Dan „i se rupe-n cot”… haina, de la cât semnează

Primarul general al Capitalei a mărturisit că a rupt 6 sacouri de la câte documente semnează Funcția de primar general îl pune la cheltuieli neprevăzute...

Cu ajutorul unui implant dentar, zâmbetul nu (mai) are vârstă!

Dantura joacă un rol esențial nu doar în funcționalitatea zilnică, ci și în stima de sine și în aspectul estetic. Pentru multe persoane în...
Ultima oră
Pe aceeași temă