35 de persoane, medici de la cabinete individuale şi funcţionari angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgență (SJU) Suceava, au fost trimise în judecată.
Acuzaţia împotriva lor este că au falsificat documente pentru obținerea frauduloasă de certificate de încadrare în grad de handicap sau pensii de invaliditate, informează Mediafax.
Potrivit Parchetului Curţii de Apel Suceava, ancheta a pornit de la un denunţ formulat în anul 2010 și înregistrat inițial la Parchetul Tribunalului Suceava, apoi la Parchetul Curții de Apel.
Cercetările au stabilit că mai mulți medici de la cabinete individuale şi angajaţi ai Spitalului Judeţean ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava au falsificat documente, în perioada 2009 – începutul anului 2011. Conform acestor documente, mai multe persoane din judeţ ar fi fost supuse unor investigaţii medicale, în urma cărora au fost diagnosticate cu diferite boli cronice, ceea ce nu corespundea realităţii.
Falsificarea acelor documente a fost făcută la solicitarea unor persoane care aveau contact direct cu viitorii beneficiari ai pensiilor de invaliditate sau certificatelor de handicap. Acestora din urmă li se promitea, în schimbul unor sume de bani, obţinerea actelor necesare, cât şi pensionarea sau încadrarea în grad de invaliditate, ca urmare a pretinsei influenţe exercitate pe lângă membrii comisiilor cu putere de decizie, susţin procurorii.
Anchetatorii au făcut mai multe percheziţii, iar de la locuințele persoanelor vizate de anchetă au fost ridicate acte medicale – formulare în alb aflate în uzul Spitalul Judeţean Suceava, o parte din acestea având ”impresiunile a diferite parafe aparţinând doctorilor specialişti, parţial sau total completate cu diagnostice, internări, investigaţii medicale”, precum și copii ale actelor de identitate ale clienţilor beneficiari, pe baza cărora se completau actele tipizate.
Actele falsificate au ajuns, în final, la persoanele ale căror date de identificare erau consemnate în cuprinsul lor, fiind folosite pentru obţinerea frauduloasă de certificate de încadrare în grad de handicap sau pensii de invaliditate.
Potrivit anchetatorilor, cu câteva excepţii, clienţii beneficiaseră deja de prima decizie de încadrare în grad de invaliditate, iar în mai multe cazuri aceştia se prezentaseră o dată sau de mai multe ori si la termenele de revizuire.