14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialMarş de solidaritate în Capitală, de Ziua Conştientizării Autismului

Marş de solidaritate în Capitală, de Ziua Conştientizării Autismului

ONG-uri şi familii cu copii cu autism au marcat, joi, Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, prin participarea la un marş de solidaritate şi prin care au cerut stoparea discriminării, acces la educaţie şi la servicii, informează Mediafax

Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA), familii cu copii cu autism şi voluntari au organizat, joi, în Capitală un marş de solidaritate, dorind ca în acest fel să tragă un semnal de alarmă către decidenţii politici şi către publicul larg, cu privire la discriminarea cu care se confruntă zi de zi persoanele cu autism din România şi familiile lor.

Peste 50 de persoane, îmbrăcate în tricouri albastre, au făcut un puzzle în Piaţa Universităţii şi apoi au plecat în marş până în Piaţa Unirii, unde au eliberat zeci de baloane albastre.

“Discriminarea, indiferent de forma pe care o ia – fie că vorbim de interzicerea sau limitarea accesului la şcoală, ori de finanţarea inadecvată pentru înfiinţarea şi dezvoltarea de servicii specializate pentru copii şi adulţi cu autism – înseamnă o barieră pe care societatea o ridică cu indiferenţă sau conştienţi, în calea dezvoltării persoanelor cu autism, condamnându-le la un trai cel mai adesea nedem de condiţia umană şi de potenţialul lor”, a declarat reprezentanta FEDRA, Costinela Caraene.

Citește și: Palatele Cotroceni și Victoria, iluminate în albastru, de Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

Organizaţiile neguvernamentale active în domeniu reclamă faptul că România nu are o legislaţie clară, unitară, care să reglementeze drepturile persoanelor cu autism, neexistând o infrastructură solidă de servicii şi intervenţii specializate care să le ajute pe aceste persoane să-şi sporească abilităţile pentru a fi autonome şi nu există nici disponibilitatea alocării fondurilor necesare dezvoltării acestor servicii.

“Paradoxal, deşi avem o lege a învăţământului incluzivă, care promovează accesul neîngrădit la educaţie al tuturor persoanelor, copiii şi tinerii cu autism încă au acces limitat la învăţământul de masă. Este nevoie de conştientizarea problemei la nivelul autorităţilor, de voinţă politică pentru reglementări legislative, pentru programe şi alocări bugetare şi, nu în ultimul rând, este nevoie de schimbări profunde la nivelul mentalităţii generale care încă nu are exerciţiul de a respecta diversitatea. Autismul este o afecţiune despre care nu se poate vorbi în termeni de «eradicare». Persoanele cu autism rămân cu autism toată viaţa, însă cu intervenţii specializate şi cu sprijinul comunităţii, pot funcţiona la o capacitate cât mai bună a potenţialului lor”, a declarat preşedintele FEDRA, Carmen Ghercă.

În Bucureşti, Fundaţia Romanian Angel Appeal, Asociaţia Învingem Autismul, Asociaţia Puzzle România şi Organizaţia Suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual, membre ale FEDRA, au mai organizat şi o expoziție de picturi şi desene realizate de copii cu autism, la Biblioteca Naţională a României, iar de la ora 20.00 Palatul Victoria, Biblioteca Naţională şi Ateneul Român vor fi iluminate în albastru.

Citește și: Caz șocant în Australia: Un copil cu autism a fost ţinut într-o cuşcă la şcoală

De asemenea, în semn de solidaritate cu persoanele cu autism, în ţară vor fi iluminate în albastru: Casinoul din Cluj-Napoca, Teatrul Regina Maria din Oradea, Primăria Iași, Universitatea “Al. I. Cuza”, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară “I. Ionescu de la Brad”, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Gr. T. Popa”, Camera de Comerţ şi Industrie, Clădirea Antal International Network, rondul din Piaţa “Mihai Eminescu” și Clădirea Conex din Iaşi, Casa Sfatului din Braşov, Primăria Braşov, Cetatea, Opera și Centrul Cultural Reduta din Brașov, clădirile din Piaţa Millenium și Primăria Baia Mare, Bisericuta Catolică din Baia Sprie, Catedrala Evanghelică din Bistrița și Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Primăria Municipiului Botoşani şi Turnului lui Ştefan cel Mare din Piatra-Neamţ.

Această acțiune face parte din campania internaţională “Light It Up Blue”, în cadrul căreia în jur de 10.000 de clădiri din întreaga lume sunt iluminate, în fiecare an, în albastru, purtând mesajul persoanelor cu autism.

Tot de Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, Asociaţia “Împreună Pas cu Pas” a semnalat faptul că, de la an la an, creşte alarmant numărul de copii care se nasc cu autism în România.

“La nivel naţional, anul 2012 înregistra 7.179 de persoane diagnosticate cu autism, potrivit statisticilor Ministerului Sănătăţii Publice, însă specialiştii sunt de părere că, în realitate, numărul este chiar de două, trei ori mai mare. Conform celor mai recente studii realizate de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Maladiilor – Atlanta (SUA), publicat în 2014, la nivel global, 1 din 68 de persoane sunt autiste”, precizează sursa citată.

Asociaţia “Împreună Pas cu Pas” solicită o strategie naţională pentru conştientizarea populaţiei cu privire la autism, arătând să în prezent nu există niciun plan concret de cercetare şi combatere a acestui fenomen.

“Mulţi părinţi ne intreabă cum îşi pot da seama dacă micuţii lor suferă sau nu de autism. Există câteva semnale de alarmă, care ar putea să fie un motiv de îngrijorare pentru părinţi, şi anume dacă: nu reuşesc să scoată niciun cuvânt până la vârsta de 16 luni, nu răspund la nume, nu combină două cuvinte până la vârsta de doi ani, au un contact vizual redus, se ataşează de o jucărie sau de un obiect anume, nu ştiu să se joace cu o jucărie, au activităţi repetitive şi stereotipe, au obsesii cu privire la menţinerea obiceiurilor (a rutinelor)”, a declarat preşedinta organizaţiei neguvernamentale, psiholoaga Nicoleta Burlacu.

Citește și: Cum luptă Transilvania împotriva autismului

Ea recomandă părinţilor ca atunci când au suspiciuni să consulte un specialist, deoarece aceste semnalmente pot fi uneori înşelătoare.

Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, care apare, adeseori, la naştere sau la vârsta de 18 luni – doi ani a copilului. Autismul este un sindrom comportamental caracterizat prin dificultăţi în comunicare şi limbaj, comportamente stereotipe, repetitive, autostimulări. Statisticile arată că autismul apare mai des la băieţi decât la fete, proporţia fiind de 4 la 1 şi este întâlnit în toate tipurile de familii, indiferent de statut, mediu, rasă, etnie, nivel intelectual etc.

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă