Liderul UDMR si-a anuntat demisia
din functia de vicepremier pe fondul presiunilor comunitatii maghiare care a respins la referendum linia politica a Uniunii.
Demisia anuntata de Marko Bela va deveni efectiva "dupa ce este asigurata o majoritate parlamentara clara si transparenta" pentru sustinerea guvernului. Liderul UDMR renunta la fotoliul guvernamental pentru a se ocupa de "restabilirea comunicarii dintre Uniune si electorat". Analistul politic Bakk Miklos considera ca in UDMR se prefigureaza "un conflict intern destul de dur, care se va anima in preajma alegerilor europarlamentare". Deputatul Torro T. Tibor ne-a spus ca la nivelul conducerii Uniunii "trebuie facuta o analiza profunda" dupa "cea mai mare gafa politica prin care UDMR s-a alaturat coalitiei anti-Basescu". Senatorul Ekstein Kovacs Peter crede la randul sau ca "s-au luat decizii gresite" si ca "cineva trebuie sa-si asume raspunderea". Mult mai dur, presedintele Uniunii Civice Maghiare (UCM), Szasz Jeno, le-a cerut parlamentarilor UDMR care au votat pentru suspendarea sefului statului sa-si dea demisia "fiindca electoratul maghiar a contestat prin vot decizia lor".
Bakk Miklos, profesor de stiinte politice la Universitatea Babes-Boliay, este de parere ca rezultatele referendumului vor fi reflectate de rezultatele alegerilor europarlamentare, care ar putea afecta cu adevarat comunitatea maghiara. O analiza similara face si deputatul Torro, care declara ca "UDMR ar avea nevoie de o noua conducere", fiindca decizia de sustinere a demiterii presedintelui Basescu a fost o decizie luata de intreaga conducere in functie de "interese personale si de grup". "Verestoy Attila este unul dintre liderii care s-a manifestat preponderent pentru aceasta pozitie a UDMR", noteaza deputatul Torro Tibor, precizand ca intreaga conducere a Uniunii trebuie sa-si asume erorile.