4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialMarian Căpățână, PERICOL PUBLIC, consideră magistrații Tribunalului București

Marian Căpățână, PERICOL PUBLIC, consideră magistrații Tribunalului București

Marian Căpăţână reprezintă un pericol public. Lăsat liber, ar comite fapte penale sau ar declanșa reacții puternice în rândul opiniei publice, arată magistrații Tribunalului București, în motivarea deciziei de respingere a cererii de înlocuire a arestului în cazul omului de afaceri, potrivit Mediafax.

"Pericolul pentru ordinea publică reprezintă practic temerea că, odată pus în libertate, inculpatul ar comite fapte penale ori ar declanşa puternice reacţii în rândul opiniei publice, determinate de fapta pentru care este cercetat. (…) Existenţa unui astfel de pericol este demonstrat în cauză, de prejudiciul adus interesului public de protecţie a cetăţenilor şi autorităţilor statului de drept împotriva comiterii de infracţiuni grave, dedus din modul de săvârşire a faptelor",notează judecătorul de drepturi şi libertăţi, în motivarea deciziei.

În motivare se mai arată că omul de afaceri Marian Căpăţână are "o mentalitate periculoasă" asupra actului de justiţie şi a organelor implicate, dar şi a altor instituţii de cel mai înalt nivel în statul de drept, fapt ce duce la apariţia "sentimentului de insecuritate creat în rândul cetăţenilor oneşti, o reacţie promptă şi eficientă din partea autorităţilor".

"Evaluând împrejurările concrete ale cauzei ( inclusiv relaţiile dintre inculpaţi şi denunţători, ascendentul primilor asupra celorlalţi, interesul urmărit de către cei care au sesizat autorităţile, anume acela al recuperării banilor, posibilitatea influenţării lor) şi conduita procesuală a inculpatului, judecătorul consideră că măsura arestului preventiv este proporţională cu gravitatea acuzaţiilor, prin raportare şi la natura interesului public ocrotit", se mai arată în motivarea instanţei.

În 10 iulie, Tribunalul Bucureşti a respins cererea lui Marian Căpăţână de înlocuire a arestului preventiv dispus în cazul acestuia în dosarul de trafic de influenţă al lui Mircea Băsescu. Sentinţa dată de Tribunalul Capitalei poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Marian Căpăţână şi fratele preşedintelui au făcut cereri de înlocuire a arestului preventiv şi la Tribunalul Constanţa, unde se judecă dosarul de trafic de influenţă. Acestea au fost respinse ca nefondate, miercuri, însă pot fi, şi ele, contestate.

Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au fost trimişi în judecată luni, în dosarul în care fratele preşedintelui este acuzat că, prin intermediul lui Căpăţână, ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni la judecători să dispună o sentinţă favorabilă în procesul lui Bercea Mondial.

Dosarul a fost înregistrat la Secţia Penală a Tribunalului Constanţa, în 14 iulie.

Cele mai citite

Ministrul german al Apărării: Armata trebuie să fie pregătită pentru război

Ministrul Apărării din Germania, Boris Pistorius, a declarat că armata germană trebuie să fie pregătită pentru un eventual conflict militar, subliniind necesitatea creșterii cheltuielilor...

Atac ucrainean asupra unui depozit de combustibil din Rusia: incendiu masiv în regiunea Oriol

Un depozit de combustibil din regiunea Oriol, situată în vestul Rusiei, a fost cuprins de flăcări în urma unui atac cu dronă atribuit Ucrainei,...

Criza politică și economică din România: Investitorii străini își retrag sprijinul

Instabilitatea politică generată de ascensiunea curentului suveranist și politicile impredictibile începe să aibă efecte serioase asupra economiei României. Deficitul bugetar în creștere și lipsa unei...
Ultima oră
Pe aceeași temă