20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialMarga promovează cultura românească în lume prin noi filiale în ţară

Marga promovează cultura românească în lume prin noi filiale în ţară

Creşterea vizibilităţii valorilor culturale româneşti în lume constituie scopul principal al activităţilor desfăşurate de ICR, anunţă site-ul instituţiei, la capitolul „Misiune”.

În acest context, ultima decizie a noii conduceri a ICR, deschiderea de noi filiale în ţară – la Iaşi, Craiova, Timişoara şi Cluj, este surprinzătoare. Oficialii explică: este vorba de „efortul de a face activitatea Institutului Cultural Român cât mai accesibilă celor interesaţi din întreaga ţară”. Explicaţia rămâne la acest nivel vag, nu detaliază motivele din spatele deciziei, nu menţionează care ar fi cei interesaţi şi nici ce activităţi ale instituţiei vor deveni „accesibile”.

Noile filiale vor fi deschise în ianuarie 2013, iar până atunci se vor desfăşura concursuri pentru ocuparea posturilor de director pentru filialele respective.

Cooperarea

Comunicatul ICR mai precizează că noile reprezentanţe vor fi deschise în cooperare cu primăriile şi consiliile judeţene. Documentul nu spune însă un cuvânt despre costurile acestor noi filiale sau despre vreo cercetare prealabilă cu privire la necesitatea deschiderii lor.

Conducerea Institutului Cultural Român s-a schimbat pe 11 septembrie, o dată cu numirea lui Andrei Marga în funcţia de preşedinte al instituţiei. La începutul lunii august, Horia-Roman Patapievici şi-a prezentat demisia din funcţia de preşedinte al ICR, ca urmare a deciziei Guvernului de a transfera instituţia din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului.

La doar o săptămână de la numirea sa, Andrei Marga a înlocuit şefii a mai multe filiale ICR din străinătate, fără a motiva demiterea lor şi fără a face publice criteriile pe baza cărora au fost numiţi cei noi. Reţeaua institutelor culturale româneşti din străinătate cuprinde un număr de 17 reprezentanţe – Berlin, Bruxelles, Chişinău, Istanbul, Lisabona, Londra, Madrid, New York, Paris, Praga, Roma, Stockholm, Tel Aviv, Varşovia, Veneţia şi Viena – cel de la Budapesta primind, în decembrie 2007, o extensie la Seghedin.

Săptămâna trecută, Marga a transmis Guvernului o solicitare de majorare a bugetului institutului, pentru deschiderea de noi filiale în America Latină, China şi Rusia. 

Cele mai citite

Industria mobilei din România, în scădere: Contribuție în 2023 cu 27% mai mică decât în 2016

În 2023, industria mobilei din România a adus o contribuție de 1,23 miliarde de euro la balanța comercială, înregistrând o scădere de 27% față...

Ministrul Câciu: România își bazează deficitul pe investiții, singura cale spre dezvoltare economică

Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că România se numără printre puținele țări din UE al căror deficit bugetar este generat...

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă