2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialMaratonul fraudelor la euroalegeri

Maratonul fraudelor la euroalegeri

» Campionatul national de pus stampila a mobilizat exemplar ieri atletii de partid, care – desi nu au apelat la metode originale – s-au intrecut in frenezia cu care au aplicat loviturile dovedite a avea efect garantat: turismul electoral, reclama ilegala, voturile multiple, fuga cu stampila, bani, alimente, telefoane mobile si ce-o mai fi contra voturi.

» Unii maratonisti – de partid sau votanti – lucreaza mai cu fereala de ochii politistilor, dar altii au fost prinsi: nu trecuse bine de pranz ieri, ca ministrul Internelor anuntase deja deschiderea a peste 35 de dosare penale legate de fraude electorale.

Startul in maratonul eurovoturilor a fost dat ieri, o data cu cantatul cocosilor. Miscarea a avut o asemenea amploare incat in jurul orei 16.00 erau dovedite patru cazuri de turism electoral, iar ministrul de Interne, Dan Nica, avertiza ca toti cei gasiti implicati in acest tip de actiuni vor infunda puscaria. Pentru a depista actiunile tip "Operatiunea Microbuzul", au fost instalate 400 de filtre in toata tara.

1. "Sfanta mita"
Una dintre cele mai vechi si uzitate metode de a convinge electoratul roman este "sfanta mita". In Bucuresti, bursa voturilor ajunsese la 40 de lei in Agronomie (sectorul 1) si 50 de lei in Rahova (sectorul 5). "S-au dat bani si alimente pentru alegatori", a confirmat si ministrul de Interne, care i-a avertizat pe cei tentati sa primeasca mita "sa-si bage mintile in cap". Dar activistii partidelor nu s-au lasat intimidati. De exemplu, in comuna Oinacu, judetul Giurgiu, un membru al unui partid este cercetat de politie, dupa ce politistii au confirmat reclamatia unui batran care a povestit ca sambata, in jurul orei 20.00, T.F., de 27 de ani, membrul unui partid politic, a venit la domiciliul sau ca sa-i ofere 40 de lei pentru a vota cu partidul respectiv.

 

In Galati, politia a ridicat doi suspecti despre care primisera informatii ca sunt reprezentanti ai PSD, ca faceau liste cu semnaturi intr-un bloc din cartierul I.C. Frimu si dadeau bani pentru a-i determina pe cetateni sa voteze cu PSD. Tot la Galati, la Sectia 172, cineva a reclamat faptul ca loctiitorul sefului de sectie sfatuia cetatenii cum sa voteze. Nici PDL nu scapa de acuzele de mituire a electoratului. La Biroul Electoral Central Mures, PSD a reclamat faptul ca reprezentanti ai PDL din comuna saulia incearca sa convinga alegatorii localitatilor din imprejurimi sa voteze si in alte localitati fata de cele de domiciliu si ca le ofera bani si ii duc la vot cu microbuzul primariei. Secretarul general al PDL Mures, Claudiu Maior, a negat acuzatiile PSD, spunand ca este ilegal sa transporti oamenii sa voteze dintr-o localitate in alta, insa nu este ilegal ca batranii sa fie ajutati sa ajunga la vot.

2. "Operatiunea Microbuzul"
Reclamatiile privitoare la turistii electorali au fost inregistrate pe banda rulanta la politie. Mai multe microbuze care transportau alegatori din Giurgiu catre Bucuresti au fost oprite in trafic de politisti si jandarmi, existand suspiciuni ca aduc la vot turisti electorali. Probleme au fost si in sectoarele 2, 4 si 6 din Capitala. In satul ilfovean Tanganu, comuna Cernica, microbuzul B-59-NKR a fost surprins in timp ce transporta la sectia de votare alegatori necunoscuti localnicilor, iar in comuna Nanov (judetul Teleorman), circa 300 de persoane din Alexandria au fost aduse cu masina si au votat pe liste suplimentare.

Microbuzele angrenate in "Operatiune" au carat zeci si sute de votanti nomazi: zeci de turisti electorali au aparut pe listele de vot si in unele sate din judetul Bistrita-Nasaud; in Prahova, la Cocorastii Colt, au votat peste 40 de persoane din comuna damboviteana Finta; doua autocare cu numere de Dambovita si Arges au adus votanti intr-o sectie din Busteni; in comuna prahoveana Plopu au votat 100 de cetateni straini de localitate; iar in statiunea Cheia au fost inregistrate 15 autocare cu turisti care au tinut sa voteze acolo, spunand ca vin dintr-o vizita de la Manastirea Suzana.

3. "Multiplu de vot"
 Votul multiplu s-a lasat cu intocmirea de dosare penale. Unei femei din Scarisoara (judetul Olt) i s-a intocmit dosar de cercetare penala, dupa ce a votat de doua ori, la doua sectii. Liliana B. a fost data de gol de timbrul autocolant de pe cartea de identitate, care demonstra faptul ca aceasta mai votase o data in sectia de la Babiciu, comuna vecina Scarisoarei. si la Craiova, un membru al comisiei de votare a fost prins exprimandu-si vointa politica de doua ori, iar politia din Cluj a intocmit dosare penale pentru doi tineri de 18 ani din comuna Aghiresu, B. Victor si S. Tiberiu Ionut, care au votat, la randul lor, de doua ori; ei risca pedeapsa cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani. Asociatia Pro Democratia a avertizat ca votul multiplu poate ameninta corectitudinea rezultatelor alegerilor.

4. "Doi intr-o cabina"
 O alta metoda de fraudare a alegerilor este si supravegherea votului pentru a fi sigur ca stampila este pusa "unde trebuie". Asociatia Pro Democratia a semnalat ca in sectia 244 din Ploscuteni, judetul Vrancea, alegatorii sunt lasati sa intre cate doi in cabina de votare, pe motiv ca sunt sot si sotie. Dar mai grav este cand cei doi nu sunt rude. PDL Bistrita-Nasaud a sesizat Biroului Electoral faptul ca sora unui primar PSD din judet intra in cabina de vot cu cetatenii de la sectia din satul Malut, ca sa-i "ajute", desi acestia nu sunt in imposibilitate fizica de a vota. A mai fost sesizat faptul ca doi angajati ai primariei din localitatea timiseana Tomnatic, al carei primar este membru PDL, au fost prezenti in sectie in timpul procesului de votare. si in Maramures, un barbat din comuna Baita de Sub Codru "sfatuia" oamenii cu ce partid sa voteze, practica larg raspandita in peisajul electoral romanesc.

5. "Campania nu s-a terminat"
Unii au preferat varianta pasiva a implicarii in fraudarea alegerilor. Proprietarul unui panou publicitar digital din Sighetu Marmatiei, pe care era afisat ieri un clip electoral al PSD±PC, va fi amendat cu 1.500 de lei. Panoul era in apropierea Sectiei de votare nr. 96. In Timis s-a apelat la afise denigratoare, cum ar fi cele reclamate de PNL referitoare la liderul filialei Timis, Cristian Busoi, candidat la PE.
PDL a fost si el reclamat de PNL Timis ca ar fi parcat o masina cu insemnele partidului si cu poza Monicai Macovei in fata unei sectii de votare din localitatea Sannicolau Mare. Tot cu 1.500 de lei a fost amendata o femeie din Valcea, pentru ca lipea afise cu sigla PDL dupa incheierea campaniei electorale.

Cele mai citite

Zelenski a discutat cu Macron despre „desfășurarea de contingente” militare străine în Ucraina

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat luni că a discutat cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre sprijinul pentru Ucraina și o' eventuală 'desfășurare...

Israelul a interceptat un proiectil lansat din Yemen

Armata israeliană a anunțat luni că a interceptat un proiectil lansat din Yemen înainte ca acesta să intre pe teritoriul israelian, potrivit barrons.com. 'Un proiectil...

Rovinieta 2025: Costuri, valabilitate și modificări legislative

Proprietarii vehiculelor surprinse fără Rovinietă riscă sancțiuni, valoarea acestora fiind stabilită în funcție de tipul vehiculului și de durata utilizării ilegale a infrastructurii rutiere Începând...
Ultima oră
Pe aceeași temă