7.9 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialMaior, SRI: Băsescu a spus adevărul. Președinții României au primit informări cu...

Maior, SRI: Băsescu a spus adevărul. Președinții României au primit informări cu privire la Bercea Mondial doar până în momentul începerii anchetei penale contra acestuia

Directorul Serviciului Român de Informații (SRI), George Maior, a declarat marți, la audierea de la Comisia pentru Controlul SRI din Parlament, că serviciul pe care îl conduce a trimis informări, inclusiv către președinție, cu privire la activitatea infracțională a lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, doar până în momentul în care împotriva acestuia a început urmărirea penală. 

George Maior a spus explicit că nu a trimis nicio informare cu privire la relațiile dintre Mircea Băsescu și Bercea Mondial.

”Aceste acţiuni au fost finalizate cu informarea beneficiarilor legali, de la nivel central, preşedinţi ai României, şi domnul Iliescu a fost informat la un anumit moment, o informare transmisă preşedintelui Traian Băsescu la data de 29 octombrie 2009 cu probleme ce ţin de securitate naţională vizavi de acest clan”, a spus Maior.

”Evaluările preliminare realizate la nivelul SRI au relevat că activităţile infracţionale ale lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, respectiv ale grupării interlope pe care o coodonează, s-au aflat în atenţia SRI din 2001. (…) Date fiind consistenţa informaţiilor obţinute de SRI, notorietatea, acţiunile ilegale ale lui Sandu Anghel în lumea interlopă, impactul transfrontalier al acestor ilegalităţi, SRI a acţionat consecvent pentru informarea beneficiarilor legali în plan local, central şi a organelor de urmărire penală”, a spus Maior.

El a arătat că, în perioada 2001-2012, SRI a derulat opt acţiuni informativ-operative pe profilurile apărarea Constituţiei, securitate economică, ameninţări transfrontaliere, referitoare la activităţi de criminalitate organizată ale grupării Bercea.

Maior a mai spus că documentele de informare au fost remise de SRI către diverşi premieri, miniştri de Interne, alţi membri ai Guvernului, au vizat acţiuni ale clanului privind perceperea de taxe de protecţie în diverse judeţe, derularea de operaţiuni ilegale cu metale neferoase, evalizune fiscală de mare amploare, coordonarea de reţele de trafic de persoane, inclusiv minori, în Italia, Franţa, Spania, Serbia, de la care erau colectate fonduri obţinute prin cerşetorie, furt, creditarea ilegală a unor persoane fizice şi juridice, cointeresarea unor funcţionari de finanţe publice, accesarea şi deturnarea de fonduri bugetare destinate minorităţii rome şi coruperea unor magistraţi în scopul obţinerii de soluţii favorabile în diverse dosare.

Șeful SRI a mai spus că analiza solicitată serviciului pe care îl conduce pe cazul Bercea are un caracter preliminar. ”Subliniez caracterul preliminar. La atâtea întrebări, sesizări către parchete – peste 400 de pagini de informări – evident că evaluarea şi analiza ar mai putea continua şi cu alte detalii. Semnificativ e că am prezentat acest raport comisiei în mod oficial”, a mai spus Maior.

Maior a precizat că președintele a avut dreptate în declarația sa potrivit căreia nu a fost informat cu privire la legăturile și relațiile dintre fratele său, Mircea Băsescu, aflat în prezent în arest preventiv sub acuzația de trafic de influență.

"Nu a conţinut acea informaţie referitoare la raportul, relaţia lui Bercea cu fratele domniei sale. Preşedintele, în declaraţia de ieri, a avut dreptate când a spus că serviciile de informaţii nu au abordat această chestiune într-o informare separată", a spus directorul SRI.

„Informația bate speculația”

Directorul SRI, George Maior, a mai că SRI şi-a făcut pe deplin datoria în abordarea fenomenului legat de clanurile interlope, el precizând, referindu-se la dezbaterea din media, că ”informaţia bate speculaţia”. ”Consider foarte clar că SRI şi-a făcut datoria pe deplin în funcţie de responsabilităţile sale legate de securitatea naţională şi legale în ceea ce priveşte abordarea fenomenului acesta legat de clanuri interlope”, a precizat Maior.

El a spus că dezbaterea politică văzută în exteriorul Serviciului nu este legată şi nu poate fi legată de activitatea SRI, care trebuie să-şi păstreze valorile de independenţă şi de neutralitate, lucru pe care îl face ”uneori chiar cu anumite eforturi”.

”În ceea ce priveşte diversele speculaţii, pentru că ne uităm şi noi câteodată la mass-media sau la diverse dezbateri referitoare la implicarea serviciilor sau la neimplicarea serviciilor, sau la poziţionarea serviciilor faţă de diverşi actori instituţionali în stat, nu am decât să subliniez un singur lucru: informaţia va bate întotdeauna speculaţia. Ea este în arhiva şi baza de date a Seviciului. Ne-am făcut, repet, datoria, în spiritul valorilor legate de securitate naţională şi independenţa Justiţiei, care face parte din aceste valori”, a spus Maior.

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă