Săptămâna moţiunii de cenzură, susţinută prin proteste, a debutat ieri cu mitingul militarilor rezervişti, dar şi cu acuzaţii din partea puterii cum că opoziţia instigă în mod deliberat la violenţe.
Reprezentanţii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) au cerut, cu prilejul mitingului de la Palatul Cotroceni, demisia actualei puteri şi menţinerea pensiilor speciale. „Pensionarii militari vor pierde, ca civili, undeva la 60-80% din pensie. Nu e vorba însă de cuantumuri, ci de principii”, a susţinut preşedintele sindicatului, Mircea Dogaru. Pe lângă revendicările adresate Administraţiei Prezidenţiale, Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului de Interne, rezerviştii vor şi să strângă semnături pentru modificarea Constituţiei. Concret, ei ar dori să fie desfiinţată Curtea Constituţională, pe care au catalogat-o „o invenţie făcută în scop politic pentru a avea ascendent asupra Parlamentului”.
În fapt, Curtea Constituţională este instituţia care a spus, în vară, că pot fi recalculate pensiile speciale (mai puţin cele ale judecătorilor). Legea de reformă a sistemului de pensii, care se suprapune recalculării contestate de rezervişti, a fost retrimisă recent Parlamentului de preşedintele Băsescu. Prin acordul cu FMI, ea ar fi trebuit adoptată până pe 15 septembrie. După ce Guvernul şi-a asumat răspunderea în iunie, asupra recalculării pensiilor speciale, ministrul Apărării, Gabriel Oprea, a negociat în interiorul coaliţiei de guvernare ca majoritatea pensiilor militare să nu scadă. Ba chiar unele dintre ele să crească. Concret, potrivit lui Oprea, doar 8% din pensiile militare ar fi scăzut în urma recalculării, fără a fi afectate pensiile mai mici de 3.000 de lei. În ce priveşte majorările, acestea puteau ajunge şi la 25%, prin includerea sporurilor, indemnizaţiilor, primelor şi premiilor în categoria veniturilor, dar şi prin compensarea în bani a concediilor de odihnă neefectuate.
Portrete arse şi lozinci „de stadion”
La protestele de ieri au participat circa o mie de membri ai SCMD din mai multe judeţe ale ţării, iar pe pancartele fluturate se puteau citi mesaje îndreptate atât împotriva premierului Emil Boc şi a ministrului Gabriel Oprea, cât şi a preşedintelui Traian Băsescu şi a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. În privinţa lozincilor strigate, rezerviştii i-au concurat prin vulgaritate pe poliţiştii care au protestat luna trecută în faţa Palatului Cotroceni. Ei au incendiat portretele lui Traian Băsescu şi Gabriel Oprea, dar şi o şapcă de marinar şi un ceas oferit, în 2006, de şeful statului unui veteran din Afganistan. Militarii în rezervă şi în retragere au anunţat că vor participa şi la protestele de miercuri, din ziua votării moţiunii de cenzură a opoziţiei, proteste la care se estimează că vor participa circa 80.000 de persoane.
PDL acuză PSD de instigare la violenţe
„Avem informaţii consistente referitoare la instigarea la violenţă în ziua moţiunii, pregătită de PSD. Organizaţii judeţene ale PSD pregătesc zeci de autocare şi garnituri de tren cu oameni pe care vor să-i trimită la Bucureşti”, a acuzat ieri vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur. Aceeaşi idee a fost susţinută şi de secretarul general al PDL, Vasile Blaga. „Că vin membri de partid este clar. Au şi normă: 25 de oameni de primar. Legal, nu se poate face nimic, pentru că, dacă cineva vrea să demonstreze, demonstrează”, a declarat ex-ministrul de Interne. Şirul acuzaţiilor a fost deschis, duminică seară, de ministrul Dezvoltării, Elena Udrea: „Înţeleg că încearcă să închirieze garnituri de tren, autobuze, autocare cu care să-şi aducă membrii de partid să protesteze. Deci probabil că nu va fi vorba de un miting al celor care în mod onest au motive să protesteze împotriva Guvernului, ci va fi un miting PSD. Aud că vor să cumpere şi prezenţa oamenilor în faţa Parlamentului”.
În acest context, liderii democrat-liberali au făcut ieri un apel la sindicate să „nu se lase atrase în această regie a violenţei” şi au amintit PSD că este partid parlamentar şi că „are şi el obligaţia de a păstra ordinea şi statul de drept în această ţară”. În replică, preşedintele PSD, Victor Ponta, a dat asigurări că va participa la marşul de miercuri şi a spus că orice membru al PSD este binevenit să protesteze în stradă. Liderul social-democraţilor a evitat însă să spună clar în ce măsură PSD mijloceşte protestatarilor ajungerea în Capitală, dar şi-a arătat nemulţumirea că sindicaliştii nu pot participa şi la şedinţa comună în care se votează moţiunea de cenzură. În războiul declaraţiilor de dinaintea moţiunii de miercuri a intrat ieri şi grupul Popularilor Europeni, la care sunt afiliate PDL şi UDMR. „Condamnăm cu tărie acţiunile Partidului Social Democrat din România, care pare să pună vendeta personală şi scopurile electorale înaintea interesului naţional. Refuzând să se angajeze în dezbaterea parlamentară şi blocând activitatea Camerei Deputaţilor, ei pun efectiv în pericol agenda de reforme a României şi ameninţă să arunce ţara într-o criză fără precedent”, se arată într-un comunicat emis ieri de PPE.