2.4 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSpecialMagistratii turnatori vor fi cercetati penal pentru fals si uz de fals

Magistratii turnatori vor fi cercetati penal pentru fals si uz de fals

Presedintele CSM, Virgil Andreies, a declarat ieri ca magistratii care au primit verdict de colaborare vor fi cercetati penal pentru fals in declaratii si uz de fals. Unii dintre ei activeaza inca in sistem.

Reactia sefului Consiliului Superior al Magistraturii vine in contextul in care justitia a divulgat calitatea de colaborator al Securitatii pentru cinci magistrati. Legea ii obliga pe toti magistratii sa semneze o declaratie pe proprie raspundere privind colaborarea cu Securitatea. Astfel, cei care primesc sentinta definitiva in acest sens vor fi cercetati penal pentru fals si uz de fals, deoarece au declarat ca nu au colaborat cu Securitatea. Pe rol se mai afla 24 de procese, printre care si doua cazuri, al unui judecator si al unui procuror care au primit verdictul de lucrator al Securitatii la Curtea de Apel, iar acum recursul se judeca la Inalta Curte de Justitie si Casatie. Dintre cei cinci care au primit verdict definitiv, doi lucreaza inca in sistem, sustinand ca legea nu le interzice acest lucru.

 

Procurorul de la Parchetul de pe langa Judecatoria Buhusi Teodoru Bostan sustine ca nu are motive sa-si dea demisia, legea permitandu-i sa ocupe functia in care activeaza. El a declarat ca prin anii 1978-1979 s-ar fi incercat racolarea lui, pe vremea cand era profesor la scoala profesionala din Buhusi. "Mi s-a cerut ca in cazul in care observ fapte antisociale sau ceva deosebit, sa-i anunt urgent. Au fost niste discutii si am semnat o foaie pe care o scria un maior si in care se spunea ca voi acorda sprijinul. Nu am facut rau nimanui, spuneam ceea ce stia toata lumea, ce se vorbea pe la colt de strada, nimic altceva", a spus  Bostan. Un alt magistrat, care a primit sentinta de colaborator al Securitatii, Lucian Cristea, de la Curtea de Apel Cluj, s-a pensionat anul trecut, dar a trecut in avocatura, unde activeaza si in prezent. In schimb, judecatorul Florian Murg de la Curtea de Apel Oradea s-a retras din activitate tot in 2008.

 

Acest gest a fost urmat si de procurorul Adriana Ispas Jeni, de pe langa Parchetul Tribunalul Mures, anul trecut, dupa ce s-a pronuntat sentinta definitiva. Insa mai toti magistratii care au fost divulgati de CNSAS si ale caror procese se afla in derulare sunt in continuare in exercitiul functiunii. Ei se disculpa, considerandu-se nevinovati, spunand chiar ca au fost fortati sa semneze angajamente fata de Securitate. Mircea Brasoveanu, procuror din Mures, sustine ca nu a facut politie politica, ci a fost doar soldat si apoi sergent in trupele Securitatii in intervalul 1972-1974. Trei magistrati deconspirati de CNSAS sunt din Iasi. Este vorba despre judecatorii de la Curtea de Apel Dan Tabaltoc si Petru Ciubotariu si procurorul Mircea Bors, de pe langa Curtea de Apel Iasi.

 

Tabaltoc, sub numele conspirativ "Violeta", a fost ofiter de Securitate, in timp ce Ciubotariu, alias "Spirache", si Bors, cu numele de cod "Rebeca", au fost deconspirati ca simpli turnatori ai Securitatii. Purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Iasi, Liliana Palihovici, a afirmat ca cei trei magistrati nu mai ocupa nici o functie in cadrul Curtii de Apel, fiind simpli judecatori, adaugand ca pana cand instanta nu se va pronunta definitiv, nu se va lua nici o masura impotriva acestora. Magistratul "Spirache" a fost acuzat de CNSAS ca a turnat mai multi membri CAP din comuna Draguseni, unde a activat ca invatator.

A fost, potrivit CNSAS, colaborator intre 1982 si 1984, informator intre 1984 si 1989 si persoana de sprijin in 1989. Procurorul "Rebeca" a recunoscut ca a semnat note informative, dar sustine ca a fost constrans sa le semneze, informarile nefiind ale lui. Insa CNSAS il contrazice: a fost colaborator intre 1985 si 1989, pe vremea cand activa ca invatator in comuna Laza (Vaslui). Pana acum, un singur magistrat a declarat pe proprie raspundere ca a colaborat cu Securitatea.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu nu crede în implicarea Rusiei în alegerile din România

Premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD în alegerile prezidenţiale, a fost întrebat luni, într-o conferinţă de presă la Alexandria, dacă are informaţii despre implicarea Rusiei...

Marcel Ciolacu nu crede în implicarea Rusiei în alegerile din România

Premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD în alegerile prezidenţiale, a fost întrebat luni, într-o conferinţă de presă la Alexandria, dacă are informaţii despre implicarea Rusiei...

Dobânzile mari, munții greu de escaladat ai creditării

Dobânzile la creditele din România au devenit o provocare copleșitoare pentru consumatori și companii, o călătorie economică pe teren accidentat, care contrastează puternic cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă