Forumul Judecătorilor din România condamnă scutul făcut de senatorii României în jurul fostului vicepremier Gabriel Oprea pentru a-l feri de urmărirea penală și trimiterea în judecată în dosarul decesului polițistului Bogdan Gigină.
DNA a cerut Senatului să permită urmărirea penală a vice-premierului Gabriel Oprea , suspectat de omor din culpa, dar majoritatea senatorilor a respins solicitarea împiedicând, astfel, pronunțarea instanței de judecată.
Într-un comunicat semnat de judecătorii Dragoș Călin și Ionuț Militaru, co-președinții asociației de magistrați, se atrage atenția că Senatul sau Camera Deputaților “nu au dreptul, fără ca prin aceasta să se încalce principiul constituţional al separaţiei puterilor în stat, să facă cercetări proprii sau să încredinţeze unor structuri extrajudiciare verificarea faptelor penale cu care sunt sesizate de Ministerul Public, în vederea emiterii avizului pentru începerea urmăririi penale”.
Forumul judecătorilor susține că astfel de cercetări făcute de Senat sau Camera Deputaților “au caracterul de acte de urmărire penală şi sunt cu totul străine statutului juridic constitutional (…) cu atât mai mult cu cât deciziile luate de camerele Parlamentului nu sunt niciodată motivate”.
“Cererea de urmărire penală nu viza declaraţii politice şi nu avea nicio legătură directă cu activitatea politică a vicepremierului Gabriel Oprea, motiv pentru care votul Senatului, într-o societate democratică, era de aşteptat a fi unul pozitiv” mai spun judecătorii din asociație.
“Exclusiv justiţia este aceea care se poate pronunţa asupra răspunderii penale, nicio imixtiune, într-o democraţie reală, nefiind dezirabilă” se mai precizează în comunicatul asiciației Forumului Judecătorilor din România.
Precizările lui Gabriel Oprea au stârnit reacții din partea internauților. „Problema ta este faptul că nici acum nu realizezi că ai lăsat o mamă fără copil….Ce ai face daca te-ai afla în locul ei? Rușineeeee!”, a scris o persoană. Într-un alt mesaj, lui Oprea i se cere demisia. „Dați-vă demisia. Ce mai înseamnă trei luni. Când se cerea la alți parlamentari ridicarea imunității, spuneați că nu vă opuneți justiției. Acum v-ați schimbat? Rușine, sunteți plătiți din bani publici, plecați acasă toti, că faceți țara de râs”… citește continuarea textului aici …
Judecătorii Dragoș Călin și Ionuț Militaru reamintesc de rapoartele Comisiei Europene care “au arătat constant că lupta anticorupţie depinde de voinţa politică, criticând punctual Parlamentul pentru blocarea urmăririi penale în cazuri-cheie în care sunt implicaţi foşti miniştri. Încă o dată, clasa politică din România, prin votul negativ dat în privinţa solicitării de încuviinţare a începerii urmăririi penale, a dat dovadă că semnalele Comisiei Europene, dar şi îngrijorările din ce în ce mai insistente ale reprezentanţilor statelor membre ale Uniunii Europene cu privire la lupta anticorupţie, nu înseamnă mai nimic în raport cu protejarea individuală şi de grup a unora dintre cei care azi compun clasa politică privilegiată”.