-0.5 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialMafia petroliera din CSI a intrat in Romania

Mafia petroliera din CSI a intrat in Romania

» Raportul SRI pe 2005, prezentat Parlamentului, vorbeste despre grupuri de interese din fostele tari sovietice care actioneaza pe teritoriul Romaniei.

» SRI sustine ca Romania a devenit o tinta de mare interes pentru spioni.

» Premierul Tariceanu a primit mai multe informari de la SRI decat presedintele Basescu.

Directorul SRI, George Maior, a informat, ieri, Parlamentul in legatura cu depunerea la Camera Deputatilor si la Senat a raportului de activitate al serviciului pe 2005. Raportul, primul intocmit de George Maior in calitate de director al serviciului, vorbeste pe larg despre amplificarea fenomenului de coruptie, despre grupuri de interese din fostul spatiu sovietic care vizeaza obtinerea unei influente in sectorul energetic al Romaniei si despre intensificarea actiunilor de spionaj ale serviciilor secrete straine pe teritoriul Romaniei. Potrivit documentului intocmit de SRI, ofiterii de informatii au identificat actiuni desfasurate de catre grupuri de interese pentru a-si asigura beneficii ilegale prin acte de coruptie. In ceea ce priveste coruptia din Justitie, raportul SRI arata ca au fost obtinute hotarari judecatoresti favorabile prin ignorarea probelor depuse in dosar sau prin modificarea probelor in favoarea inculpatilor. Documentul serviciului de informatii nu precizeaza numele persoanelor implicate in astfel de acte, acestea fiind considerate informatii secrete. SRI vorbeste despre situatii in care functionari publici din institutiile cu atributii de control in domeniul financiar-fiscal au favorizat in schimbul unor avantaje materiale activitati de evaziune fiscala si frauda derulate de anumite firme. Totodata au fost semnalate "unele perturbari pe piata de capital inclusiv ca efect al unor acte de coruptie care au favorizat derularea unor operatiuni finantate din fonduri de provenienta incerta, tentative ilegale de preluare a controlului decizional asupra unor societati de investitii financiare si tranzactii desfasurate prin valorificarea unor informatii privilegiate".

 

In ceea ce priveste sectorul energetic vizat in 2005 de nenumarate discursuri si acuzatii ale presedintelui Traian Basescu, SRI vorbeste despre "actiuni ale unor grupuri de interese interne si externe care au urmarit preluarea unor segmente semnificative de piata si a controlului asupra aprovizionarii cu resurse energetice a termocentralelor din cadrul sistemului energetic national". SRI evidentiaza "demersurile exponentilor unor cercuri de interese cu conexiuni in spatiul ex-sovietic vizand preluarea controlului asupra operatiunilor de aprovizionare cu pacura si huila a termocentralelor". Tot grupurile de interese din spatiul ex-sovietic sunt mentionate de Serviciul Roman de Informatii si in ceea ce priveste comercializarea produselor petroliere: "Grupari de crima organizata provenind preponderent din spatiul CSI care actioneaza in stransa legatura cu cetateni autohtoni recurg frecvent la schimbarea denumirii si calitatii produselor petroliere comercializate, directionate ulterior catre mai multi beneficiari". Ofiterii de informatii au constatat si in 2005 "operatiuni de contrabanda si evaziune fiscala de mare anvergura", in special prin producerea si comercializarea alcoolului si tigaretelor.

 

In premiera pentru un raport al SRI se vorbeste pe larg despre spionajul desfasurat de servicii secrete straine pe teritoriul Romaniei. SRI sustine ca dupa aderarea Romaniei la UE spionii straini si-au intensificat actiunile pe teritoriul tarii noastre: "Datele si informatiile obtinute de SRI evidentiaza ca preocuparile serviciilor secrete straine au vizat: crearea si exploatarea unor noi posibilitati informative in tara noastra, intre tintele prioritare aflandu-se institutiile ce concentreaza informatii secrete sau in care se elaboreaza strategii; identificarea in vederea exploatarii in detrimentul statului roman a unor tensiuni de ordin etnic, politic si social". Spionii straini, sustine SRI, "au urmarit in mod consecvent promovarea intereselor economice ale propriilor tari, cu repercusiuni asupra intereselor Romaniei". Activitatile spionilor au vizat cu prioritate racolarea unor "agenti" in medii de interes indeosebi in zone decizionale si culegerea de informatii privind societatile in curs de privatizare si oportunitati de penetrare a capitalului strain in economia romaneasca. In acelasi timp, SRI a constatat ca serviciile secrete straine au adus prejudicii Romaniei prin "lansarea si sustinerea unor campanii propagandistice care au vizat pre-zentarea Romaniei ca stat cu tendinte revizioniste in raport cu statele vecine si prezentarea distorsionata a modului in care autoritatile romane actioneaza pentru indeplinirea angajamentelor fata de UE". Spionajul strain pe teritoriul Romaniei a folosit activitatea unor grupari radicale maghiare care au promovat tezele separatiste pe baze etnice.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă