Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a mulţumit, miercuri, omologului italian, Federica Mogherini, pentru că a acceptat ca un diplomat român să lucreze în echipa Preşedinţiei italiene a UE, în a doua parte a anului 2014, relatează Mediafax.
"Vreau să-i mulţumesc doamnei ministru pentru deschidere şi pentru faptul că domnia sa a acceptat ca pe perioada Preşedinţiei italiene a UE să poată fi detaşat un diplomat din MAE român care să lucreze în echipa Preşedinţiei italiene. Credem că va fi benefic pentru ambele părţi", a declarat ministrul de Externe, Titus Corlăţean, în cadrul conferinţei de presă comune cu şefa diplomaţiei italiene, Federica Mogherini, aflată miercuri într-o vizită oficială la Bucureşti.
Totodată, Titus Corlăţean a precizat că România va acorda "un sprijin extrem de consistent din punct de vedere politic pentru priorităţile Preşedinţiei italiene, cu atât mai mult cu cât există teme care ne interesează în mod direct": creşterea economică, crearea de locuri de muncă în spaţiul UE, în special pentru cei tineri.
Şeful diplomaţiei a mai spus că pentru Italia migraţia ilegală reprezintă "o temă sensibilă", iar autorităţile române înţeleg acest lucru şi sunt deschise "la cooperare pentru a adopta cele mai bune decizii şi politici la nivelul UE pe această temă".
De asemenea, ministrul Afacerilor Externe a precizat că discuţiile au fost "extrem de substanţiale şi amicale", confirmând caracterul privilegiat al relaţiilor bilaterale româno-italiene. Corlăţean a reamintit că Italia şi-a menţinut şi în 2013 poziţia a doua de partener comercial al României iar schimburile economice au fost de 11,8 miliarde de euro.
Ministrul de Externe a mulţumit omologului său "pentru sprijinul constant acordat de Italia în procesul de aderare la Spaţiul Schengen pentru România şi Bulgaria dar şi în evaluarea corectă în cadrul MCV a progreselor pe care România le-a realizat constant în aceşti ani:".
Cei doi oficiali au mai discutat despre ultimele evenimente din spaţiul estic, precum alegerile prezidenţiale din Ucraina şi traseul european al R. Moldova, despre agenda viitorului summit NATO şi despre evoluţiile din Orientul Mijlociu.
La rândul său, ministrul italian de Externe, Federica Mogherini, a subliniat faptul că românii din Italia "contribuie într-un mod hotărâtor la viaţa socială şi economică a ţării". Referitor la Schengen, Mogherini şi-a exprimat speranţa că România va fi primită în scurt timp în acest spaţiu.