Acordul pentru încetarea focului în Siria şi deschiderea culoarelor de acces pentru asistenţă umanitară au fost salutate, vineri, de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), potrivit Agerpres.
MAE a transmis că România va continua să acorde sprijin refugiaţilor sirieni şi statelor din vecinătatea Siriei care adăpostesc imigranţi. Astfel, în următorii doi ani, ţara noastră va contribui cu 420.000 de euro pentru refugiaţii sirieni din Turcia, Iordania şi Liban, angajament luat la Conferinţa donatorilor pentru Siria şi regiune, desfăşurată în 4 februarie, la Londa.
Citeşte şi: Acord pentru pace în Siria: Când ar putea intra în vigoare înțelegerea de la Munchen
„Ţara noastră susţine necesitatea aplicării imediate a Rezoluţiei 2.254, aprobată în unanimitate de Consiliul de Securitate al ONU în 18 decembrie 2015 şi care stipulează obligativitatea părţilor implicate în conflict de a opri deîndată atacurile asupra populaţiei şi obiectivelor civile şi de a asigura accesul neîngrădit al ajutoarelor umanitare, concomitent cu ridicarea asediilor asupra localităţilor şi oprirea bombardamentelor asupra cetăţenilor”, precizează sursa citată.
Citeşte şi: Oficial occidental: Rusia propune încetarea focului în Siria
Totodată, România sprijină activ iniţiativa lansată de emisarul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, privind procesul de consultare politică de la Geneva şi reluarea consultărilor foii de parcurs adoptate în Consiliul de Securitate al ONU.
Principalii actori ai dosarului sirian au căzut de acord, în noaptea de joi spre vineri, la München, să pună în aplicare o „încetare a ostilităţilor” parţială în Siria, în termen de o săptămână,conform secretarului de stat american John Kerry, transmit agențiile de presă internaționale, citate de Agepres. Tot în urma discuțiilor s-a stabilit că vor fi trimise mai multe ajutoare populației civile.
Kerry, ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi emisarul ONU Staffan de Mistura au purtat negocieri aproape şase ore cu miniştri de externe europeni şi din Orientul Mijlociu înainte de anunţarea încetării ostilităţilor, cu câteva ore înaintea Conferinţei de Securitate de la München, mai notează DPA.
Reuniunea ISSG a avut loc înaintea discuţiilor de pace programate să fie reluate pe 26 februarie la Geneva. Înalţi diplomaţi din Iran şi Arabia Saudită – puteri regionale considerate cheie pentru orice armistiţiu durabil şi tranziţie politică în Siria – au participat la discuţii. A fost prima lor întâlnire după ce aceste ţări au rupt relaţiile diplomatice la începutul lunii ianuarie. Ostilităţile pe teren în Siria s-au intensificat în ultimele zile, înaintea discuţiilor, aminteşte DPA.