-1.6 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialLucrarile de bac, corectate de DNA

Lucrarile de bac, corectate de DNA

Procurorii anticoruptie ancheteaza, in premiera, o posibila fraudare a bacalaureatului la Centrul de examinare de la Sighetu Marmatiei, unde membrii comisiei ar fi primit 100.000 de lei pentru a favoriza promovarea examenului. Astfel, ieri, 126 de lucrari apartinand elevilor de la Liceul Particular Ulmeni, care au dat bacalaureatul la Grupul scolar de Industrie Mica si Servicii Sighetu Marmatiei, au fost puse la dispozitia procurorilor DNA. Eventualele acuzatii de luare de mita planeaza asupra a trei membri ai comisiei de examen, printre care presedintele si un vicepresedinte, dar si asupra secretarei scolii.
Pe fondul posibilei fraudari a bacalaureatului, liderul PD-L, Emil Boc, i-a solicitat ieri premierului Calin Popescu Tariceanu revocarea din functie a ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei, pentru "cea mai proasta si mai defectuoasa organizare" a bacalaureatului din ultimii ani. Replica ministrului Educatiei nu a intarziat. El a sustinut ca motivele invocate pentru demiterea sa sunt "politicianiste si mincinoase" si ca bacalaureatul a ajuns o arma politica. Pe fondul acestui scandal, rezultatele de la bacalaureatul din acest an nu sunt extraordinare.
Promovabilitatea, inainte de solutionarea contestatiilor, este cu aproximativ 4% mai mica decat media anului trecut. In plus, 23% din cei care au sustinut examenul nu au reusit sa obtina media minima de promovare, respectiv nota 6.

Promovabilitatea la examenul de bacalaureat, inainte de solutionarea contestatiilor, trece in acest an putin peste 77%, cu aproximativ 4% mai putin decat media anului trecut, potrivit datelor oferite de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului. Judetele fruntase sunt: Suceava, cu o rata de promovabilitate de 98%, urmat indeaproape de Constanta cu 97%, Botosani cu circa 97% si Mehedinti cu 95%. Diferentele fata de judetele cu promovabilitate redusa merg pana la 60%. Astfel, in coada clasamentului se afla Brasovul, unde 57% din elevi au promovat examenul, Giurgiu cu circa 40% si Ilfov cu 38,5%. Din cei aproximativ 220.000 de elevi care au dat bacalaureatul, 50.000, adica 23%, nu au reusit sa obtina media minima de promovare, respectiv nota sase.

Sindicalistii sunt nemultumiti de felul in care a fost organizat bacalaureatul in acest an, lucru care a dat nastere unor discrepante foarte mari intre diferite judete in ceea ce priveste rata de promovabilitate. Presedintele Federatiei Educatiei Nationale (FEN), Catalin Croitoru, ne-a spus ca examenul a fost "foarte prost administrat", vina apartinand, in opinia sa, Ministerului Educatiei, care nu si-a facut datoria inca de la aparitia primelor suspiciuni. Catalin Croitoru sustine ca o diferenta de "plus-minus zece la suta ar fi diferenta normala intre judete". Gheorghe Isvoranu, presedintele Sindicatului "Spiru Haret", considera nerealiste procentele de peste 90% obtinute ani de-a randul in aceleasi localitati: "Mi-e greu sa cred ca inteligenta se aduna ani de zile intr-un singur judet". In acest sens, conform spuselor presedintelui FEN, "examenul din acest an a fost viciat, iar elevii si profesorii care au fost corecti sunt si ei afectati de acest lucru".

Catalin Croitoru a adaugat ca, din aceasta cauza, "destinele unor copii au fost radical schimbate, admiterea la facultate fiind, de asemenea, compromisa". Dupa parerea celor doi sindicalisti, pentru a exista o reala diferentiere intre elevi, admiterea la facultate ar trebui facuta pe baza unui examen de admitere, nu dupa media obtinuta la bacalaureat.

» DNA verifica bacul
La Sighetu Marmatiei, procurorii anticoruptie ancheteaza bacalaureatul sustinut la Grupul scolar pentru Industrie Mica si Servicii, unul dintre cele mai mari centre de examinare din tara, in urma informatiilor conform carora mai multi elevi au platit cate 1.000 de lei pentru a promova examenul. Suma totala cu care trebuiau recompensati membrii comisiei ar fi ajuns astfel la circa 100.000 lei. Gheorghe Isvoranu, presedintele Sindicatului "Spiru Haret", ii considera vinovati pe parintii respectivilor elevi, care au acceptat sa dea bani si "dupa ce nu le-a convenit ceva i-au reclamat. Daca nu erau de acord cu asa ceva de la inceput, ar fi trebuit sa se stie inainte de examen".

Cele mai citite

Reguli stricte la Iași. Fără aparate de aer condiționat și sârme cu rufe pe fațadele clădirilor

Primăria din Iași a lansat în dezbatere publică un ghid de estetică urbană care introduce reguli stricte pentru proprietarii de clădiri, cu scopul de...

Fundașul Kike Salas, arestat pentru implicare în pariuri sportive ilegale!

Poliția spaniolă a arestat marți fundașul central Kike Salas, legitimat la Sevilla, sub acuzația că ar fi primit în mod intenționat cartonașe galbene pentru...

Khvicha Kvaratskhelia, transfer stelar la PSG! 70 de milioane de euro și un salariu uriaș

Paris Saint-Germain a reușit unul dintre cele mai importante transferuri ale iernii, aducându-l pe Khvicha Kvaratskhelia de la Napoli pentru suma de 70 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă