Dupa 70 de ani, comuna Seboncourt are din nou un medic din Romania. In locul lui Lucian Popoviciu, in Hunedoara a sosit un doctor din Africa.
Un medic roman s-a dovedit a fi salvarea pentru o comuna din Franta, care de sase luni a ramas fara doctor. Plecat din Romania in ianuarie, Lucian Popoviciu si-a gasit locul de munca citind un anunt pe internet, iar primarul Gérard Feuillette l-a primit cu bratele deschise. Mai ales acum, cand se afla in plina campanie electorala, doctorul roman a fost un punct in plus in fata alegatorilor. De altfel, Seboncourt a mai avut un doctor roman in anii ‘30. Interesant este ca, in Romania, Lucian Popoviciu a fost inlocuit de un medic venit din Africa.
potrivit agentiei de stiri France Presse, care a transmis ieri un reportaj intitulat "Intr-un sat francez, un medic roman primit cu bratele deschise", primarul din Seboncourt a incercat timp de sase luni sa gaseasca in Franta un succesor pentru doctorul generalist care s-a pensionat.
"Medicul precedent a cautat pe cineva sa-i succeada, dar fara succes. Atunci am luat legatura cu facultati de medicina din regiune, iarasi fara rezultat", a explicat Gérard Feuillette, primarul acestei localitati rurale cu 1.200 de locuitori. Zona reprezinta unul dintre "deserturile medicale" din Franta, avand numai 84 de medici generalisti si 52 de specialisti la 100.000 de locuitori, fata de 120 si 246, cat are Parisul. "Apoi am dat anunturi pe site-urile specializate, in Belgia, dupa aceea in tari din regiunea Maghrebului, in Siria, Liban si in Europa de Est", a continuat primarul.
Lucian Popoviciu, 40 de ani, medic generalist diplomat al facultatii din Timisoara, a candidat pentru acest post dupa ce a citit anuntul intr-o revista de specialitate. "Siguranta in Romania este din ce in ce mai precara", si-a justificat medicul celibatar si fara copii decizia de a se expatria. "Sunt si ratiuni economice. In Romania, castigam 600 de euro pe luna", a adaugat el intr-o franceza corecta, invatata la scoala si la centrul cultural francez din orasul sau. De 13 ani medic, el a lucrat intr-un spital inainte de a se instala intr-un sat din Romania "putin mai mare decat Seboncourt".
"Diplomele doctorului Popoviciu au fost transmise Consiliului Ordinului Medicilor din Franta, care le-a validat", a precizat Gerard Feuillette, care a obtinut ca, timp de sase luni, chiria cabinetului medical si a locuintei sa fie platite de primarie.
"Sosirea sa a antrenat si un elan de solidaritate", arata primarul. Un particular a renovat cabinetul si medici pensionari au furnizat material. Dar "din partea statului nu a venit absolut nimic", spune el. "Medicii din ziua de azi cauta marile orase si vor sa lucreze numai 35 de ore pe saptamana", constata cu amaraciune Gérard Feuillette, care subliniaza prezenta in comuna sa a unei farmacii si a unui camin.
Dr. Popoviciu remarca la randul sau ca "nu exista stimulente financiare, cum este cazul in Romania". "Exista si comoditatea medicilor francezi", adauga el fara inconjur, potrivit AFP.
"Paradoxul este ca fabrica noastra de filtre de masina va delocaliza in Romania" o parte din productie", arata primarul, care subliniaza "declinul economic" al cantonului sau.
In sat, unde candidatul Frontului National (extrema-dreapta, antiimigrationist) Jean-Marie Le Pen a obtinut 25 la suta la ultimele alegeri prezidentiale, sosirea doctorului Popoviciu pare a fi bine primita. "Parintii mei erau spanioli. si atunci, ca e roman, ca e altceva, bine e sa existe un medic", explica Jose Julian, patronul barului din centrul satului.
"Am cautat doctor in toata lumea"
Desi francezilor le place la nebunie saptamana de lucru de 35 de ore, adica vinerea sa fie program redus, in Franta profunda se lucreaza, nu gluma.
Secretara primarului comunei franceze care a angajat medic din Romania e la munca si imi face prompt legatura. Primarul comunei Seboncourt, Gérard Feuillette, este la birou in ciuda faptului ca e vineri dupa-amiaza. Domnul primar e amabil si raspunde la obiect. Vocea ii tradeaza doar foarte putin mirarea si – de ce nu? – satisfactia ca il cauta un ziarist dintr-o tara atat de indepartata numai pentru faptul ca si-a facut datoria: a adus doctor in sat.
"Aici este aproape imposibil, mai ales in mediul rural, sa gasesti un medic. Numarul de doctori este insuficient, iar medicii care ies de pe bancile scolii vor posturi in orase mari, cer confort", explica primarul motivele pentru care a fost nevoit sa caute inclusiv pe internet un succesor pentru doctorul generalist care s-a pensionat.
Despre dotarea de la cabinetul medical din Seboncourt, precizeaza: "Medicii pensionari au donat birou, fotolii, dulapuri, scaune, electrocardiograf". Apoi, nu uita sa aminteasca din nou ceea ce ii spusese reporterului AFP: "Solidaritatea oamenilor a fost exemplara".
Ce gandesc acum locuitorii? Ei bine, "locuitorii sunt satisfacuti. Anul trecut nu au avut medic din iunie" si, bineinteles, nu a fost bine.
Apoi, reaminteste cat de mult a cautat un medic. Unde nu s-a adresat – la facultatile din zona, in Belgia, in tarile maghrebiene, in Siria, Liban, unde sunt vorbitori de franceza, doar-doar va gasi vreunul care sa vina la Seboncourt. In final, a dat anunt pe internet si in Europa de Est. In Franta, ca si in Romania, o problema o reprezinta locuinta pe care comuna o poate oferi medicului. Domnul primar asigura ca, timp de sase luni, chiria pentru cabinet si pentru locuinta medicului vor fi platite de primarie.
A trebuit doctorul Popoviciu sa dea vreun examen? "Nu, diplomele sunt suficiente", a raspuns dl Feuillette.
Ce v-a inspirat incredere, stiati ceva despre medicii din Romania? "stiu ca aveti o scoala buna de medicina", a raspuns hotarat primarul din Seboncourt.
"Insecuritatea din tara m-a facut sa plec"
Cu un accent amestecat, dr. Lucian Popoviciu ne raspunde degajat si se mira ca doar doua ziare din Romania au dat de el pana acum, cu toate ca in Franta a devenit unul dintre subiectele zilei.
Simti in vocea sa un usor regret ca a trebuit sa plece, dar pare linistit, pe de alta parte, ca orice roman ajuns in Occident. Dupa ce a terminat facultatea cu nota aproape maxima si cu 10 la lucrarea de diploma, Lucian a parasit cabinetul particular dintr-o comuna din Hunedoara pentru un altul tot in mediul rural, dar in Franta.
R.: De ce ati plecat din Romania?
Lucian Popoviciu: Insecuritatea. Ca si dumneavoastra, ziaristii, am fost si eu afectat de pericolul care este la tot pasul, indiferent ca te afli in cabinet, pe strada sau in tren.
» Vreti sa spuneti ca ati fost atacat?
» Da, dar nu vreau sa intru in amanunte. Eu sunt mai micut de statura si am fost considerat o victima sigura, probabil de aceea. Am fost atacat fara ca eu sa am cea mai mica vina. Dupa vizitele mele in Occident, mi-am dat seama ca autoritatile reusesc sa rezolve aceste probleme si sa controleze fenomenul.
» Ce ati facut inainte de a obtine postul din Seboncourt?
» Am terminat facultatea la Timisoara, apoi mi-am facut rezidentiatul la Spitalul Judetean de acolo si am avut apoi un cabinet, ca medic de familie, la Hunedoara.
» De ce ati renuntat la cabinet?
» Tot din cauza insecuritatii si a tepelor pe care le primesc medicii de familie. Ultima pe care am primit-o a fost in decembrie. Din ceea ce a spus Guvernul ca ne da si ce-am primit exista un deficit de 10 milioane de lei. Inmultiti dvs. cu cati medici de familie sunt in Romania si aflati unde sunt acesti bani.
» Sa inteleg ca nu mai vreti sa lucrati in Romania?
L.P.: Nu pot sa spun ca niciodata. Sa vedem ce se intampla aici. Dar sunt dezamagit de ce este acasa.
» De sistem, de manualele dupa care invata doctorii din Romania?…
» Trebuie sa recunosc ca manualele mi s-au parut destul de vechi, si atunci mi-am cumparat carti de specialitate din Franta. Pot spune ca am invatat medicina de unde ma aflu acum. Ce sa spun de simpozioane? Multe dintre acestea sau dintre cursuri sunt facute de majoritatea medicilor ca un act de prezenta.
» Sperati sa va perfectionati in Franta, banuiesc. Cum v-au primit autoritatile?
» Cu mult entuziasm. Am un cabinet nou-nout, cu tot ce trebuie, si am oarecum un aliat in primarul Gérard Feuillette, care a lucrat in domeniu.
» Venirea dvs. este si un punct pentru el in alegerile locale ce se desfasoara acum, nu?
»(Rade) Nu este cine stie ce, cu toate ca oamenii m-au asteptat. El nu are contracandidat.
» Care sunt avantajele unui medic din Franta, in afara de acel cabinet nou si dotat? Este si unul financiar?
» Inca nu stiu. Cabinetele de aici sunt ca policlinicile cu plata de pe timpuri din Romania. Doctorii sunt platiti de Casa de Sanatate si de pacienti. Toata lumea este amabila aici si iti ureaza bun-venit, dar cand sa discutam partea financiara nu se mai vorbeste. Sunt doua viziuni asupra specialistilor straini care vin. Una este ca ei sa fie platiti mai putin decat francezii, iar a doua – sa fie stimulati financiar, pentru ca ai lor sunt putini si neproductivi. Eu nu stiu unde ma voi incadra. Deocamdata nici nu am pacienti care sa ma plateasca. Trebuie ca in cateva zile sa intru efectiv in cabinet, dar sa se termine cu alegerile locale. Momentan, ma simt ca un cadavru viu. Toata lumea vine si ciuguleste. Adica, vine sa te felicite, sa te incurajeze si sa vada ce este cu tine. si vorba lor: "La noi doar aerul nu costa".
» Pe noi ne costa: sanatatea. Care este insa pasul urmator?
» Adevarat. In unele locuri poluate din Romania chiar te costa aerul inspirat. Sa incep munca si sa ma perfectionez. Vom vedea. Deocamdata inca sunt chestiuni administrative cu noul cabinet.
» Ce va lipseste din Romania?
» Internetul. Aici nu avem. Nu este ca in Romania, unde internetul este legat de telefon.