2.1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecial"Luceafarul" viilor din Cotnari

„Luceafarul” viilor din Cotnari

Un personaj dubios, erijat in reprezentantul taranilor asupriti, numai in zonele viticole sau cu paduri, escroc notoriu si cunoscut al penitenciarelor, Alecu Chitaru a incercat sa pozeze, la Iasi, in Pintea Viteazul sau Toma Alimos. Numai ca a sfarsit jalnic, semanand izbitor cu Miron Cozma, pe care a vrut sa-l imite.

Cazut in plasa propriilor interese si a grupurilor influente din lumea vini-viticola romaneasca, Alecu Chitaru a reusit sa manipuleze mase de tarani exacerbate cu bautura ieftina, care i-au dat legitimitatea sa-i infiga un cutit in spate unui secretar de stat in Guvernul Romaniei. Cum a aparut acest personaj? Cine l-a sprijinit si-l mai sprijina? Au avut vreodata legitimitate actiunile sale? Sunt intrebari pe care autoritatile romanesti si opinia publica le pun si nu au primit inca vreun raspuns oficial. In lipsa unei pozitii ferme, in cazul Chitaru doar faptele vorbesc…

Intre puscarie si Presedintie

Alecu Chitaru a cautat cu disperare sa ascunda faptul ca provine din comuna Corbasca, judetul Bacau, unde si-a lasat nevasta, cu patru copii, si a fugit in Anglia. Asa-zisul miliardar nu a fost, de fapt, decat un simplu gestionar, despre care satenii din Corbasca stiu ca are doar o scoala profesionala si cursuri de calificare de sudori, chiar daca s-a laudat cu studii economice. In 1974, pe cand era angajat la Avicola Buftea Bucuresti, Alecu Chitaru a fost condamnat la 3 ani si 10 luni cu executare pentru fals, uz de fals si inselaciune. In ianuarie 1990, Chitaru infiinteaza la Rogoaza, judetul Bacau, o asociatie privata a proprietarilor agricoli, cu un patrimoniu de 480 de hectare. Un an mai tarziu, Politia Bacau il instiinteaza ca i s-a intocmit dosar penal pentru „distrugerea proprietatii statului”. Catrina Baciu, fosta Chitaru, a povestit ca viata ei alaturi de Alecu a fost una plina de necazuri. „Ne-am casatorit in '71, am fost de mai multe ori despartiti. Era un afemeiat si pe mine ma deranjau chestiile astea”, sustine femeia. In 1974, la varsta de 22 de ani, Chitaru, alaturi de sotia sa, a plecat la Brasov, stabilindu-se in Codlea. Acolo i s-a infundat miliardarului de astazi.
„A facut 3 ani si 10 luni de puscarie la Penitenciarul Codlea. Pedeapsa a fost pentru fals, uz de fals si inselaciune. A falsificat acte”, povesteste fosta sotie a lui Chitaru, care si acum ofteaza la amintirea greutatilor pe care le-a indurat in acea perioada.

Fuga in Anglia

Imediat dupa ce Politia Bacau i-a intocmit un nou dosar penal, Chitaru fuge in Anglia. Acolo a lucrat in constructii si se intoarce in Romania in 2002, la Iasi, cu aere de miliardar. Totul nu este decat o mare cacealma prin care a reusit sa impresioneze multi oameni simpli. Ei au crezut in Alecu – Luceafarul viilor si Alecu a inceput sa „produca” proteste pe banda rulanta. Pentru cei care dau banu'. „Luceafarul” din Iasi a devenit protestatar de profesie contra avantaje economice de culise.

Fat-Frumos arunca cu bani in populatie

Ca sa-si castige sute de adepti printre miile de gura-casca, Alecu Chitaru a fost sprijinit de „Vinia” SA Iasi. In campania electorala din 2004, Alecu Chitaru a impartit miliarde de lei saracilor in Piata Palatului Culturii, loc in care-si aducea „suporterii” sa huiduiasca autoritatile PSD, apoi ale Aliantei, impotriva intereselor celui mai puternic concurent al „Vinia” SA – „Cotnari” SA. Dosarele penale au inceput sa curga pe numele lui Alecu Chitaru. Luceafarul viilor a facut incalzirea pentru atacul Cotnariului la Erbiceni, unde a instigat o mana de tarani care s-au dus si au cosit lucerna Statiunii de Cercetari Pomicole Podu Iloaiei. Ulterior, taranii au recunoscut ca nu aveau nici un drept acolo, dar ca au fost incurajati de Chitaru si de bautura impartita gratis de acesta. Revolta s-a calmat, dar autoritatile au dat dovada de impotenta. Lui Chitaru nu i s-a intamplat nimic in afara de fluturarea unui dosar penal in mana. Calea faradelegilor pentru acesta era deschisa. La actiune!

Drumuri blocate si amenintari cu moartea

Ca administrator al firmei SC Pantera Neagra SRL, Alecu Chitaru a incercat sa incheie contracte de arenda cu taranii, prin care acestia ii cedau terenurile pe o perioada de mai multi ani, adevaratii proprietari urmand sa primeasca, in schimb, doar un procent din eventualul profit al acestei societati comerciale. Drept urmare, in 2003, un grup de 50 de localnici din satul Baltati, instigati de Chitaru, au blocat DE 583. A urmat episodul Erbiceni, dupa care marea rascoala de la Bals. In 2005, taranii din Bals au blocat drumul spre Targu Frumos, solicitand punerea in posesie pe o suprafata de 145 ha de vita-de-vie din cadrul societatii vini-viticole „Cotnari' SA. „Chitaru venea dimineata cu un Espero si se ducea direct la crasma de aici, devale, din Bals. Acolo dadea de baut gratis. Numai rachiu si vodca. Dupa doua ore, ii punea pe oameni sa arunce busteni in strada si sa blocheze soseaua. Asta s-a intamplat mai multe zile la rand, aproape o saptamana. Nimeni nu-i facea nimic. Politia si jandarmii spuneau soferilor sa ocoleasca pe la Belcesti”, a precizat Toader Antim, satean din Bals, care a solicitat punerea in posesie a terenului sau, dar s-a retras pentru ca a hotarat sa-l lase in administrarea societatii „Cotnari”.
Samanta discordiei este un petic de 47 de hectare de vie pentru care se lupta, pe de o parte, Primaria Cotnari si Prefectura Iasiului, dar – pe dedesubt – si „Vinia” SA Iasi, care scoate sute de mii de sticle cu inscriptia „Cotnari” de pe o suprafata infima.

Primaria si Prefectura, Chitaru si „Vinia”

In Bals si Cotnari, starea de nervozitate a taranilor fluctueaza in functie de interesele din zona si de oamenii care-i influenteaza. La fel, si autoritatile se musca unele pe altele. Taranii din satele invecinate podgoriei Cotnari revendica de ani buni terenurile, mai mult, au si titlu de proprietate pe ele, numai ca nu sunt pusi in posesie – Agentia Domeniilor Statului a dat in concesiune pamantul catre SC „Cotnari”. „Este singura zona din Romania cu conditii climaterice perfecte pentru via nobila. Aceasta trebuie tratata cu substante extrem de scumpe si ingrijita de specialisti de mare clasa. Noi avem la Cotnari nu mai putin de 20 de ingineri care sunt profesori universitari. Acesti oameni asigura productia. Daca terenul ar fi faramitat, via nobila s-ar pierde in doi-trei ani. Noi ne-am inteles cu majoritatea oamenilor care au titluri de proprietate si primesc arenda, bani si produse. Numai ca unele persoane interesate le promit marea cu sarea ca sa puna mana pe administrarea terenurilor lor. Dupa care isi bat joc de ei”, a precizat Constantin Deleanu, directorul „Cotnari” SA.

Naivitatea taranilor

De cealalta parte, primarul comunei Bals, Constantin Apostol, admite ca pe Chitaru il manevrau interesele economice ale concurentilor Cotnari, dar sustine dreptatea satenilor. „Taranii au dreptate. 47 dintre ei au titluri de proprietate, iar restul au procese-verbale de punere in posesie. Acolo e pamantul lor. L-au ales pe Chitaru pentru ca nu au gasit alt sprijin. La Alecu Chitaru un interes exista, niste bani pentru ca-i reprezenta, pentru ca nimeni nu face asta pe ochi frumosi”, a precizat Constantin Apostol. Interesele lui Chitaru au fost deconspirate si de Adrian Stan, vicepresedintele Agentiei Domeniilor Statului. „Chitaru are semnate niste precontracte cu satenii, in baza carora va primi o cota-parte din pamant daca reuseste sa obtina drepturile de proprietate. Fost milionar decazut, lui Chitaru i-a ramas speranta in acest pamant, acum locuind intr-o garsoniera inchiriata”, a precizat Adrian Stan. Prefectura Iasi infiereaza actiunile lui Chitaru si da castig de cauza Agentiei Domeniilor Statului si societatii „Cotnari”.
„Legea este de partea societatii "Cotnari", care a incheiat un contract de inchiriere pe 49 de ani pentru exploatarea celor 174 de hectare revendicate de tarani. Titlurile de proprietate emise in 2004 au fost date sub presiunea unor grupuri din Bals. Noi am actionat in judecata pentru a anula titlurile de proprietate”, sustine Florin Ungureanu, subprefectul de Iasi.

Avocatul „Vinia” Iasi il apara pe cutitarul Chitaru

Legatura directa si indubitabila intre actiunile haiducului Alecu Chitaru si „Vinia” SA Iasi au fost deconspirate de un raport al Garzii Financiare Iasi, inaintat ieri de Prefectura Iasi Ministerului Administratiei si Internelor. Verificarile efectuate de Garda Financiara Iasi au scos la iveala ca intre cabinetul de avocatura Scrieciu Florin din Bucuresti si „Vinia” SA Iasi, la 25 ianuarie 2005, a fost incheiat un contract de asigurare a asistentei juridice. Contractul cu titlu oneros se deruleaza pe durata a 36 de luni si este inregistrat la „Vinia” sub nr. 538/27.01.2005, iar cuantumul onorariului este de 1.500 de euro pe luna, platibili la data de 25 a fiecarei luni. In baza contractului si a verificarilor Garzii Financiare Iasi, avocatul bucurestean a incasat un onorariu de la „Vinia” de aproximativ 59.800 RON. „Am solicitat institutiilor publice din judet sa verifice activitatea lui Chitaru. Am vorbit cu avocatul care spune ca il reprezinta si pe Alecu Chitaru. El spune ca este profesor universitar de Drept si a lucrat la Legea proprietatii, dar nu intelege de ce autoritatile iesene nu pot solutiona problema taranilor din Bals”, a declarat Radu Prisacaru, prefectul de Iasi. Tot pe banii „Vinia” SA Iasi, Alecu Chitaru a carat taranii protestatari la Bucuresti, in mai 2005. In evidenta contabila a societatii „Vinia” SA Iasi a fost identificata factura fiscala BTVDT nr. 5635648/20.05.2005, emisa de operatorul de transport PRIS COM UNIVERS SRL din Flamanzi, judetul Botosani, pentru suma de 4.760 RON.

Influenta grupurilor de interese

Prin acest document fiscal, prestatorul a efectuat un transport de persoane pe relatia Cotnari-Bucuresti si retur, in luna mai 2005, transport solicitat de „Vinia” Iasi. „"Vinia" a efectuat un singur transport de persoane la Bucuresti, pentru rezolvarea unor probleme funciare ale detinatorilor de plantatii/vii aflati in relatii cu "Vinia" Iasi”, a explicat directorul economic al „Vinia”, Maria Lepadatu. Factura a fost achitata integral, iar serviciul de transport nu a avut la baza un contract de prestari servicii.

Interese peste interese

Implicarea grupului de interese in preluarea terenurilor de la Cotnari este evidenta, la fel si interesele lui Alecu Chitaru. Chiar era nevoie de injunghierea unui inalt functionar al statului pentru ca acest scelerat sa fie oprit? Faptele lui si ale sponsorilor lui de pana atunci nu erau evidente? Dar asa-i in Romania! Cineva trebuie sa vada moartea cu ochii pentru ca o bucatica de dreptate sa iasa la iveala…

Cele mai citite

Guvernul a hotărât ce va face cu voucherele de vacanță. Salariații vor suporta jumătate din valoarea lor

Guvernul va subvenționa jumătate din voucherele de vacanță, au anunțat sindicatele, după discuțiile cu premierul Marcel Ciolacu la Palatul Victoria. Așadar, cine își dorește...

Trent Alexander-Arnold, tot mai aproape de despărțirea de Liverpool. „Vreau să joc la Real Madrid”

Trent Alexander-Arnold (26 de ani), fundașul dreapta al lui Liverpool, este hotărât să facă un pas important în cariera sa și le-a comunicat oficialilor...

Baia Mare: Un șofer cu o alcoolemie de aproape unu la mie în aerul expirat a fost urmărit și oprit de Poliția rutieră în...

Un şofer aflat în stare de ebrietate a fost oprit, sâmbătă, după o urmărire în trafic. Bărbatul, care conducea pe o stradă din municipiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă