În timp ce pentru unii studenţi, plecaţi la muncă prin programul supervizat de Departamentul de Stat, SUA a fost tărâmul tuturor posibilităţilor, pentru alţii a fost locul unei experienţe de groază.
„O experienţă extraordinară”, „o ţeapă”, „pură sclavie”, „ceva de vis”. Registrul folosit de studenţii care au călătorit în Statele Unite ale Americii prin progamul internaţional Work and Travel variază de la termeni elogioşi la cuvinte grele, de ocară.
Foarte apreciat în urmă cu câţiva ani, programul şi-a atras multe critici în ultimul timp, după ce mai mulţi studenţi s-au plâns de condiţiile grele de muncă şi de banii puţini. Miercuri, mai mulţi studenţi plecaţi prin acest program în oraşul american Palmyra au organizat pentru prima dată o grevă după ce „schimbul cultural” promis s-a transformat, încă de la sosirea pe pământ american, în „pură sclavie”. În jur de 400 de studenţi din mai multe ţări, inclusiv România, China, Nigeria şi Ucraina, au protestat în faţa fabricii în care fuseseră angajaţi să ridice cutii grele pline cu ciocolată şi să împacheteze dulciuri opt ore pe zi, inclusiv în ture de noapte. Plata era de 8,35 dolari pe oră, din care, după ce plăteau o chirie de 400 de dolari pe lună, taxe şi cheltuieli pentru mâncare, fiecare mai rămânea cu mai puţin de 200 de dolari pe săptămână.
Mulţi studenţi români expun poveşti similare pe forumuri şi pe site-urile studenţeşti şi dau vina pe criza financiară din Statele Unite, pe neserioziatea multor angajatori şi a unora dintre companiile intermediare. Joburile ocupate de obicei de studenţii care pleacă prin Work and Travel sunt cele de menajeră, chelner, agent de pază, casier, ospătar.
Principiul programului este simplu: munceşti două luni, economiseşti bani şi în ultimele două săptămâni călătoreşti prin Statele Unite. Uneori însă, studenţii găsesc aici cu totul altceva. O anchetă a Associated Press a arătat şi latura periculoasă a programului. Românca Natalia Berlinschi le-a povestit reporterilor AP că a rămas fără loc de muncă la scurt timp după ce a ajuns în SUA şi a fost nevoită să împartă o casă cu trei dormitoare cu alţi 30 de studenţi. „Nu este ceea ce credeam când am plătit atâţia bani să vin aici (…) Am fost tratată foarte, foarte rău. Nu mă voi mai întoarce niciodată”, a declarat Berlinschi. Aceeaşi anchetă aminteşte de alte fete care au fost forţate să lucreze în cluburi de striptease după ce au călcat pe pământ american.
„Spălam şi WC-uri, nu e o ruşine”
Dar Work and Travel a făcut mulţi studenţi fericiţi, în ciuda criticilor din ultimii ani. Elena Crăescu, 29 de ani, era studentă la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bucureşti în 2004, când şi-a luat inima în dinţi şi a zburat spre Delaware. A împrumutat 2.000 de dolari de fratele ei pentru biletul de avion, viză şi plata firmei intermediare şi a plecat spre SUA. Locul de muncă şi l-a găsit înainte de plecare: agent de pază la un complex de hoteluri. Aici a găsit cam ce-şi imagina: muncă nu foarte grea, binişor plătită: „Luam 9 dolari pe oră, ceea ce era destul de bine pentru ce făceam. Munca era destul de uşoară, verificam cardurile de acces ale clienţilor hotelului”.
În ansamblu, numeşte experienţa „faină”, deşi, uneori, în atribuţiile ei intra şi curăţenia în camere: „Spălam şi WC-uri, dar asta e. E bine să ştii la ce să te aştepţi, mie nu mi-e ruşine că am spălat WC-uri”.
În caz de abuz, sunaţi la Departamentul de Stat
Din 2000 până acum, peste 30.000 de studenţi români au trecut în vacanţa de vară prin acest program, care, teoretic, le permite să economisească bani, să viziteze şi să trăiască pe timpul verii în Statele Unite. Reprezentanţii Ambasadei SUA la Bucureşti le recomandă studenţilor care au probleme să ceară ajutorul firmei intermediare şi, dacă este necesar, chiar Departamentului de Stat. „Secţia Consulară din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti şi Departamentul de Stat iau toate măsurile posibile pentru a proteja siguranţa şi sănătatea participanţilor. După interviul pentru viză, studenţilor li se dă o broşură cu detalii despre drepturile pe care le au muncind în Statele Unite şi date de contact în cazul unor urgenţe sau abuzuri”, este mesajul transmis studenţilor de Laura Gavinski, administratorul programului Summer Work and Travel, din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti.