-0.6 C
București
marți, 31 decembrie 2024
AcasăSpecialAutorul logo-ului pentru București, Narcis Teodor Lupou, se apără: Am fost total...

Autorul logo-ului pentru București, Narcis Teodor Lupou, se apără: Am fost total surprins să văd că există similitudini cu Taipei

Narcis Teodor Lupou, designerul de 32 de ani, din Timişoara, care a fost descalificat din concursul logo-ului Bucureştiului din cauza asemănării cu cel al Taipei, a declarat pentru Mediafax, că nu a ştiut de existenţa acelui logo şi că a fost „total surprins” să vadă că există similitudini. El spune că este dezamăgit că a fost descalificat, dar înțelege situația și poziția primăriei.

Narcis Teodor Lupou are 32 de ani, este din Timişoara, unde a terminat Facultatea de Arte şi Design în anul 2008. De câţiva ani, designerul locuieşte în Germania şi lucrează ca independent în acest domeniu. Narcis Teodor Lupou a declarat că a aflat de concursul organizat de Primăria Capitalei pentru logo în luna februarie.

„Cu ceva timp înainte de a fi deschis concursul, prin februarie, am aflat de pe Internet de concurs. Am fost entuziasmat, pentru că genul acesta de brief (n.r. concept, ce-şi doreşte clientul) nu l-am mai văzut niciodată în România, genul de brief de identitate vizuală a unui oraş, pentru mine a fost o chestie inedită, o provocare şi m-a inspirat foarte mult. Am început procesul de brainstorming (n.r. tehnică de gândire creativă), de adunare a ideilor încă de atunci aşa, vag, dar consecvent şi către final am restrâns aria inspiraţională, strict axată pe istoria culturală a oraşului şi pe elementele lui definitorii, căci asta am căutat în brainstorming”, a spus Narcis Teodor Lupou.

Designerul povesteşte şi ideea logo-ului pentru Bucureşti a pornit de la culorile naţionale ale României, la care a adăugat verde, pentru turism.

„Am dorit să realizez un simbol care să reunească trei idei: prima idee a fost arcul trilobat specific arhitecturii neoromâneşti, am considerat că acest detaliu este unul extrem de important, caracteristic şi autentic pentru Bucureşti, pentru moştenirea lui arhitectonică şi culturală implicit. Totodată, numele Bucureşti are o conotaţie pozitivă, etimologia lui vine de la Bucur, ştim cu toţii legenda păstorului Bucur, bucurie şi am dorit să transmit asta printr-un simbol care să denote bucurie, am zis că bucuria vine din inimă. Am folosit un simbol universal recognoscibil, probabil şi din cauza aceasta am ajuns în situaţia în care am realizat un logo care a fost asimilat cu multe alte variante invocate de cei care mă acuză de plagiat. De asemenea, am folosit culorile naţionale, plus verde, deoarece am zis că e reprezentativ tricolorul pentru Bucureşti, este epicentrul naţiunii române şi al ţării. Conform brief-ului, s-a cerut să facem variante derivate sectoriale, să poată fi adaptat la categorii: Bucureşti cultural, sportiv, turistic, iar verde a fost pentru categoria de turism”, a detaliat designerul.

Narcis a mai spus că nu a avut nicio sursă de inspirație directă și a fost surprins să vadă că există logo-ul Taipeiului, care este foarte asemănător cu cel pe care l-a făcut el.

„Pot să vă zic şi să vă asigur de faptul că nu am avut o sursă de inspiraţie directă şi până miercuri nu am ştiut de existenţa logo-ului pe care se presupune că l-aş fi plagiat, logo-ul Taipei-ului. Înainte să depun documentaţia şi să trimit varianta aceasta, pur şi simplu am făcut un research pe Google, să văd vizual vorbind dacă se găsesc rezultate asemănătoare cu varianta propusă de mine. Nu am găsit rezultate concludente. Pur şi simplu a fost surprinzătoare varianta logo-ului Taipei-ului. Într-adevăr, există similitudini de culoare, morfologice, însă registrul stilistic e cu totul altul şi e cu mult mai complex logo-ul lor, al celor din Taipei, cu totul alt registru stilistic. Are cu totul altă însemnătate, cu siguranţă, şi e compus din mult mai multe elemente”, a explicat Narcis Lupou.

Designerul recunoaşte că există asemănări dintre cele două logo-uri şi a mai precizat că este dezamăgit că Primăria Capitalei a luat decizia de a-l descalifica.

„Asemănările există, cei de la Primăria Capitalei cu siguranţă nu au vrut să fie prinşi între ciocan şi nicovală şi să facă faţă unor afronturi publice vehemente, probabil, şi au decis că e mai bine să nu stârnească controverse şi mai multe. E o decizie a primăriei de a descalifica lucrarea, a echipei care a organizat concursul, pentru mine personal e o dezamăgire. Eu am fost total surprins să văd că există similitudini între cele două logo-uri. Nici nu ştiam de existenţa logo-ului Taipei, miercuri am aflat. Sunt dezamăgit, e normal, e o reacţie naturală şi nu pot contesta decizia primăriei, sunt mulţi factori în joc, ei au organizat concursul. Iniţial, am fost extrem de entuziasmat şi recunoscător pentru oportunitatea asta. Juriul m-a validat în primă instanţă, apoi am fost descalificat şi mă aflu în situaţia actuală”, a conchis Narcis Teodor Lupou.

Cele mai citite

Cererile de recuzare ale judecătoarei din dosarul lui Călin Georgescu au fost respinse

Un complet de la Curtea de Apel Bucureşti a respins luni, ca neîntemeiate, cererile avocaţilor lui Călin Georgescu de recuzare a judecătoarei care se...

Părinții băiatului sârb care a ucis 10 persoane într-un atac la o școală au fost condamnați și închiși

Părinții unui băiat în vârstă de 13 ani din Belgrad au fost închiși, după ce acesta a împușcat mortal nouă elevi și un agent...

Care ar fi prima ipoteză a prăbușirii avionului Jeju Air 2216 în Coreea de Sud

Continuă investigaţiile pe Aeroportul Internațional Muan, din Coreea de Sud, după catastrofă aviatică în care au pierit 179 de oameni. Încă nu se știe ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă