Șeful PSD, Liviu Dragnea, i-a trimis, joi, o scrisoare președintelui Klaus Iohannis, în care își manifestă nemulțumirea privind faptul că nu a fost invitat la dezbaterea „Eliminarea taxei radio-tv – sprijin sau ameninţare a misiunii societăţilor publice de radio şi televiziune?”, care a avut loc la Biblioteca Naţională a României.
„Vă scriu în calitate de inițiator al legii prin care se elimină taxele pentru posturile publice de radio și televiziune. Regret faptul că Preşedinţia nu a considerat necesar să îl invite pe iniţiatorul legii la dezbaterea pe care o organizează”, scrie Liviu Dragnea, în deschiderea scrisorii adresate președintelui Iohannis.
Astfel, „ în interesul unei dezbateri echilibrate”, el îi prezintă șefului statului motivele pentru care a propus eliminarea taxei radio-tv, cât și alternativele de finanțare a posturilor publice. Liviu Dragnea susține că măsurile propuse urmăresc ca posturile publice de radio și televiziune să „capete mai multă independență față de decidenții politici”.
„În primul rând aș dori să subliniez că eliminarea celor două taxe nu presupune în niciun caz că cele două posturi vor dispune de mai puține fonduri. De exemplu, pentru anul 2017, propunerea PSD este ca pentru postul public de televiziune să fie alocată o sumă de 34 de lei pentru fiecare cetățean român, de unde rezultă un buget anual de aproximativ 680 milioane lei, respectiv 151 milioane euro (20 milioane cetățeni x 34 lei). Spre comparație, conform Raportului de activitate publicat de Societatea Română de Televiziune (SRTV) pentru anul 2015, această societate a încasat din taxa TV o sumă totală de 334,5 milioane lei, respectiv 74 milioane euro, adică jumătate din nivelul propus de PSD (Raportul de activitate al SRTV pe anul 2015). În mod similar, pentru Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) ar urma ca pentru anul 2017 să se aloce prin Legea Bugetului de Stat o sumă de 21 lei pentru fiecare cetățean român, ceea ce ar reprezenta un total de 420 milioane lei, respectiv 93 milioane euro (20 milioane cetățeni x 21 lei). Adică mai bine decât dublul sumei colectate din taxa radio în 2015 de către SRR, care a raportat venituri din această sursă în cuantum total de 206,7 milioane lei, respectiv 46 milioane euro (Raportul de activitate al SRR pe anul 2015)”, susține Liviu Dragnea.
Totodată, șeful PSD susține că „taxele radio-TV nu asigură decât o parte din cheltuielile acestor două instituții”.
„În cazul Societății Române de Televiziune, veniturile din taxa TV nu asigură decât 70% din cheltuieli, fiind mereu necesară intervenția Guvernului pentru a transfera sume de la Bugetul de Stat. Iar aceste suplimentări de fonduri din Buget nu se fac pe baza unei reguli obiective, ci prin negocieri arbitrare între cele două părți, care pun cele două instituții media într-un raport de dependență față de decidenții din Executiv. În propunerea PSD, procedura de alocare a fondurilor pentru cele două societăți va fi stabilită prin lege, ceea ce înseamnă că fondurile necesare pentru buna lor funcționare vor fi suficiente și predictibile, indiferent de conjucturile politice și fără a mai depinde de negocieri arbitrare cum s-a întâmplat până în prezent pentru obținerea alocărilor suplimentare de la bugetul de stat în vederea completării veniturilor insuficiente din taxele radio-TV”, mai precizează Dragnea.
Totodată, el susține că situația economică dificilă în care SRTv se află, în prezent, „este în mare parte rezultatul unui management defectuos care a durat o lungă perioadă pentru că numirile s-au făcut mai degrabă după criterii politice, decât profesionale”.
Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi, la Biblioteca Naţională a României, la dezbaterea 'Eliminarea taxei radio-tv – sprijin sau ameninţare a misiunii societăţilor publice de radio şi televiziune?', conform unui anunţ al Administraţiei Prezidenţiale.
Evenimentul este organizat de Asociaţia ActiveWatch, cu sprijinul Administraţiei Prezidenţiale, cu scopul de a asigura un dialog între şeful statului şi jurnalişti, reprezentanţi ai organizaţiilor de media şi membri ai societăţii civile despre situaţia serviciilor publice de radio şi televiziune, în special în urma votării legii privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completare unor acte normative, lege care vizează şi eliminarea taxei radio-tv.
Dezbaterea are loc începând cu ora 16,00.
Preşedintele Klaus Iohannis preciza recent că legea privind eliminarea celor 102 taxe se află în analiza sa, arătând că este bine să se renunţe la unele taxe, dar despre radio-tv trebuie să se discute mai bine. „Legea este în analiză şi aici cred că trebuie să discutăm un pic mai nuanţat. În principiu, este bine să se renunţe la unele taxe, este un lucru pe care şi eu l-am spus, că avem, pur şi simplu, prea multe taxe. Dar de aici până la o procedură de ultraurgenţă, care nu permite nicio discuţie publică, nicio evaluare serioasă, este cale lungă. Despre majoritatea taxelor am putea să discutăm şi probabil s-ar găsi soluţii să se renunţe la ele. Au rămas două care, după părerea mea, trebuie bine discutate. Este vorba despre taxa radio şi taxa tv”.