2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialLista cu mortii urmariti penal de procurorul militar Dan Voinea

Lista cu mortii urmariti penal de procurorul militar Dan Voinea

» Procurorul militar Dan Voinea a tras de timp cat a putut pentru a-i scapa pe cei responsabili de cei o mie de morti inregistrati dupa 22 decembrie 1989. Zece dintre acesti responsabili au fost pusi pe lista celor impotriva carora se cerea urmarirea penala abia dupa ce au decedat.

» Dan Voinea a dispus inceperea urmaririi penale a fostului presedinte Ion Iliescu doar dupa ce acesta si-a terminat cel de-al doilea mandat prezidential, punandu-l alaturi de alti o suta de ofiteri de armata, militie si securitate pe o lista pe care o tinuse pana in decembrie 2004 secreta.

» Procurorul Voinea se scuza spunand ca nu are sens "sa facem legaturi politice" cata vreme, in acel moment, Parchetul Militar era condus de Samoil Joarza, iar Parchetul General – de Ilie Botos.

Procurorul Militar Dan Voinea a trimis in judecata zece dintre responsabilii pentru mortii de dupa 22 decembrie 1989 abia in 2004, printr-o rezolutie semnata si inregistrata cu data de 7 decembrie, dupa ce acestia au disparut pe cale naturala. Pe aceeasi rezolutie se regaseste si numele lui Ion Iliescu, dar fara nici un fel de date de identificare. Dan Voinea, acum general in rezerva, ne-a spus ca atunci cand a dat rezolutia de incepere a urmaririi penale era simplu procuror: "De vreme ce altii erau sefi, nu are sens sa ne gandim la vreo legatura politica si nici nu ar trebui invocat faptul ca rezolutia a fost data dupa alegerile parlamentare". Voinea sustine ca in decembrie 2004 "se desfasurau o serie de manifestatii ale victimelor revolutiei si mineriadelor, care cereau reluarea anchetelor si pedepsirea vinovatilor" si ca, in acel context, procurorul general Ilie Botos l-a chemat la el si i-a propus sa se ocupe de dosarul revolutiei fiindca era "intr-o relatie buna cu victimele" si se ocupase deja de dosarul de la mineriada, in care existau patru victime. "Mi-a inmanat o plangere a victimelor si atunci am decis sa vedem pe cine anchetam." Fostul procuror militar nu poate explica totusi de ce Ion Iliescu a fost pus sub acuzare abia la inceputul acestui an, dar argumenteaza ca "in dosarele referitoare la revolutie era pusa rezolutia de neincepere a urmaririi penale", pe care le-a infirmat si le-a conexat la "dosarul cu victimele revolutiei din Bucuresti, de la baricada, si in care solutia fusese anterior data de procurorul Alic Saiciuc".

In acelasi timp, punerea sub invinuire a unor persoane care decedasera deja este "o eroare profesionala", potrivit unor surse autorizate de la Parchetul General. Zece la suta din persoanele puse sub invinuire pe rezolutia lui Dan Voinea din 7 decembrie 2004 erau decedate deja la acea data. Fostul procuror militar considera insa ca a fost doar o modalitate de lucru ceea ce a facut atunci: "Exista o reclamatie pentru fapte grave – omor, omor deosebit de grav si crime impotriva pacii – pentru peste 100 de persoane, dintre care unele erau decedate. Cum ar fi trebuit procedat? Daca nu pui rezolutia de incepere a urmaririi penale, nu ai cum sa obtii informatii despre persoanele acuzate". A fost un instrument de lucru, subliniaza generalul (r) Voinea, "nu un act de acuzare imediat si care ar atrage condamnarea". Cel care, ca procuror militar, a intarziat atat de mult aflarea vinovatilor pentru mortii de la revolutie ne-a declarat ca nu putea merge cu cercetarea mai departe pana nu avea "dovada decesului".

Procurorul general Laura Codruta Kovesi ne-a spus insa ca Dan Voinea a facut greseli inexplicabile pentru o persoana cu experienta sa. De pilda, in rezolutia din 7 decembrie 2004, de punere sub invinuire a celor peste 100 de persoane, Dan Voinea nu da, cum se face de obicei in dreptul numelor de pe lista, si datele lor de identificare. Dan Voinea se apara spunand ca "in 2004, Codul de Procedura Penala nu prevedea ca trebuie sa trec ora cand s-a dat rezolutia si nici ca nu trebuie sa folosesc pixul sau creionul, asa cum s-a lasat sa se inteleaga. De asemenea, la acea data nu era necesar sa comunic persoanelor din dosar inceperea urmaririi penale si nici nu eram obligat sa trec alte date de identificare".

Decedati

» Urmariti penal in 2004

Andruta Ceausescu, mort in 2000
Col. Gheorghe Ardeleanu, mort in 1993
Gen. Gheorghe Voinea, mort in 1991
Gen. Ion Safta, mort in 2000
Gen. Ion Hortopan, mort in 2000
Gen. Nicolae Militaru, mort in 1996
Gen. stefan Guse, mort in 1994
Gen. Ion Bunoaica, mort in 1995
Gen. Nicolae schiopu, mort in 2002
Alexandru Barladeanu, mort in 1997

Cele mai citite

Proteste în mai multe județe: Polițiștii au ieșit din nou în stradă, împotriva reducerilor salariale

Manifestările includ pichetarea sediilor instituțiilor, marșuri pe străzile orașelor și proteste organizate încă de dimineață Sute de polițiști din întreaga țară protestează față de reducerea...

Horoscop 15 ianuarie 2025. Leii trebuie să își păstreze calmul

Horoscop 15 ianuarie 2025. Sfaturi utile pentru fiecare zodie, cu privire la cum să abordeze diferite provocări și cum să se pregătească pentru ziua...

Sorcova și semănatul, practicate de comunități etnice în prima zi a Noului An

Sorcova este specifică grecilor și bulgarilor, în timp ce semănatul este întâlnit în rândul ucrainenilor și rușilor-lipoveni Marți, în prima zi a Anului Nou pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă