Într-un interviu pentru Ziarul de Iași, Maia Sandu, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), susține că oligarhul Vladimir Plahotniuc este „partenerul PSD” și l-a ajutat pe rusofilul Igor Dodon să câștige.
Președintele PAS a vorbit și despre modul în care televiziunile din Republica Moldova au mediatizat protestele din România, de la începutul lunii februarie. „În mare parte, presa de la Chişinău e controlată de Plahotniuc şi Dodon. E uşor de înţeles de ce presa lui Plahotniuc, partenerul PSD, nu a văzut cu ochi buni protestele din România. Şi la Chişinău guvernarea promovează insistent o lege care ar legaliza capitalul acumulat prin hoţii. Pe de altă parte, televiziunile lui Dodon au fost încântate să vorbească despre problema corupţiei din România”, a spus Maia Sandu.
PD din Republica Moldova și-a ajutat primarii
În ceea ce privește ajutorul de 150 de milioane de euro oferit de guvernul de la București către Chișinău, ea a apreciat că acesta ar putea fi folosit mai bine. „De exemplu, în cazul donaţiei pentru renovarea grădiniţelor, ştim exact câţi bani şi în ce localitate au fost alocaţi. Chiar dacă şi în acest caz PD a alocat bani doar pentru localităţile în care are primari. În cazul sprijinului bugetar, e greu să spunem cu certitudine dacă aceşti bani sunt folosiţi în interesul ţării sau în interesul unor grupuri de interese. Lipsa de transparenţă şi gradul înalt de corupţie diminuează semnificativ credibilitatea guvernului”, a arătat președintele PAS. Ea a spus că banii ar fi mai bine folosiți dacă s-ar duce direct către comunitățile locale, nu la „guvernanții corupți”.
Schimb de replici acide între Igor Dodon şi ambasadorii american şi român de la Chişinău, după ce liderul moldovean a blocat participarea unui grup de militari la o misiune comună cu NATO. Cei doi oficiali i-a trimis liderului moldonean o scrisoare comună, în care îi acuză atitudinea „neprietenoasă”, dar președintele de peste Prut le-a spus că nu acceptă lecții din exterior.
„Sfatul nostru pentru România şi alţi parteneri de dezvoltare este să ofere sprijin la nivel local, pentru comunităţi, prin proiecte investiţionale pentru ca de bani să beneficieze cetăţenii Republicii Moldova şi nu guvernanţii corupţi”, a explicat Maia Sandu. Ea a relatat că, pricum, noul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, promovează ideea că asocierea cu UE și, implicit, cu România aduc sărăcie.
„Dodon promovează ideea falsă că sporirea nivelului sărăciei, intensificarea migraţiei ar fi rezultatul semnării Acordului de Asociere cu UE, şi nu pierde nici o ocazie pentru a aduce acuzaţii partenerilor occidentali, inclusiv României. În schimb, Dodon se străduieşte din răsputeri să obţină bunăvoinţa lui Putin”, a spus Sandu.
Ponta: „O variantă a Monicăi Macovei”
La alegerile din toamna anului trecut din Republica Moldova, Maia Sandu s-a confruntat în turul doi cu Igor Dodon, dar a pierdut, obținând doar 48% din voturi. În acea campanie, fostul premier Victor Ponta a atacat-o dur. „Secta şi Propaganda Talibană din România tot promovează o duduie (o variantă la fel de la ciudată şi ipocrită a Monicăi Macovei) – evident fără nicio şansă – care însă în funcţie ar face mai mult rău decât Armata Roşie! Preşedintele României însă tace, Guvernul tace… Poate aşa au primit „ordin”! Şi alegerile sunt în câteva săptămâni! Şi uite aşa ne vom trezi în noiembrie cu Igor Dodon (admiratorul lui Puţin şi adversarul României) Preşedinte al Moldovei – şi o să înţelegem clar ce a vrut să spună Ambasadorul SUA la Chişinău când a zis că Moldova nu e România!”, a scris Ponta, pe Facebook.
Fostul premier l-a susținut în acele alegeri pe Iurie Leancă, președintele Partidului Popular European din Moldova. Leancă a obținut 3,11% din voturi, fiind descalificat din primul tur.