0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialLiber la zbor in timpul summit-ului

Liber la zbor in timpul summit-ului

» Aeroporturile Otopeni si Baneasa raman deschise in perioada Summitului NATO, evitandu-se o paralizie totala a Bucurestilor.

» Ideea de a le inchide, venita de la unii operatori si de la Ministerul Transporturilor, a fost respinsa de organizatorii summitului.

Aeroporturile din Bucuresti vor ramane deschise in perioada Summit-ului NATO (2-4 aprilie), in ciuda propunerii de a le inchide, venita dinspre cativa operatori de trafic aerian si agreata de Ludovic Orban, ministrul Transporturilor. "Noi nu am luat niciodata in calcul un astfel de scenariu cu inchiderea aeroporturilor. Cativa operatori au sugerat acest scenariu intr-o intalnire la Ministerul Transporturilor, dar nu s-a luat o decizie in acest sens", ne-a declarat Victor Micula, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe care se ocupa de organizarea Summitului NATO.
Anuntul a fost facut dupa o sedinta comuna intre MAE, Ministerul Apararii, SPP si serviciile de informatii. Micula a adaugat ca aeroporturile functionale sunt o necesitate pentru bunul mers al summitului, pentru ca delegatiile si jurnalistii straini vor sosi cu zboruri de linie, comune. "Nici in alte tari nu se intampla asa cu astfel de ocazii", ne-a mai spus secretarul de stat referindu-se la eventualitatea inchiderii aeroporturilor.
Antonel Tanase, secretar de stat in Ministerul Transporturilor, s-a conformat deciziei organizatorilor si a venit cu solutia: aeronavele oficiale vor ateriza pe Otopeni, apoi vor fi garate pe Baneasa sau Kogalniceanu (Constanta), iar traficul de calatori se va desfasura normal.
Hotararea initiala de a le inchide a fost luata doar de Ministerul Transporturilor si de cativa operatori de trafic aerian.

Dupa ce premierul Calin Popescu Tariceanu s-a opus ideii de a taia traficul aerian in Bucuresti in perioada respectiva, reprezentantii ministerului s-au conformat si au anuntat ca vor gasi alte solutii.
De altfel, premierul a dat semne ca nu agreeaza o paralizie totala a Capitalei la inceputul lunii aprilie, cand s-a preconizat ca traficul rutier va fi interzis, iar bugetarii nu vor veni la serviciu. La anuntul ca aeroporturile vor fi inchise, operatorii aerieni au protestat, motivand ca vor inregistra pierderi de zeci de mii de euro si ca se va crea haos in transportul calatorilor.
Conducerile celor doua aeroporturi au sustinut ideea lui Ludovic Orban, desi ar fi inregistrat pierderi mari, pentru ca nu ar mai fi incasat taxele de aeroport.

Reuniunile la nivel inalt nu paralizeaza orasele

Incepand din 2004, toate reuniunile la varf ale UE se tin sistematic la Bruxelles, in centrul cartierului european, in cladirea Consiliului UE numita Justus Lipsius, situata vizavi de sediul Comisiei Europene. Desi e inconjurat de zone rezidentiale, cartierul european poate fi usor controlat de catre politie, care in ziua summitului instaleaza un perimetru de securitate in jurul cladirii Consiliului. Pe langa ziaristii acreditati, functionarii europeni si participantii la summit, locuitorii din apropiere primesc un permis temporar pentru a putea traversa zona de securitate. Avantajul cladirii Justus Lipsius este acela de a fi usor accesibila pentru automobilele oficiale, gratie unui tunel cu iesire spre autostrada care duce la aeroport. Ar fi de neconceput, data fiind frecventa summiturilor din Bruxelles (cel putin 4 pe an), ca intreg orasul sa fie blocat din aceasta pricina. Summiturile NATO se petrec in mod si mai simplu, datorita faptului ca sediul Aliantei se afla la marginea orasului, iar prin fata lui trece principala sosea ce duce la aeroport. Pana si la summituri NATO la care participa George Bush, singurul neajuns cauzat este momentul in care convoiul oficial vine dinspre aeroport spre sediul NATO si la plecare, cand traficul spre aeroport este intrerupt cateva minute.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă