CSM si-a dat acordul asupra schimbarii modalitatii de numire a procurorilor-sefi, decizie care nu va mai reveni ministrului Justitiei.
Consiliul Superior al Magistraturii a avizat favorabil proiectul de lege prin care procurorii-sefi de la Parchetul General, DIICOT si DNA sa fie numiti si revocati din functie la propunerea CSM, si nu a ministrului Justitiei, ca in prezent. Decizia a fost luata in sectia de procurori a CSM cu noua voturi pentru si sase impotriva. Printre cei care s-au pronuntat in favoarea amendamentului s-au numarat si ministrul Tudor Chiuariu, judecatorul Dan Lupascu si procurorul Cristian Delioarga, vicepresedintele CSM, care au sustinut ca in felul acesta numirile procurorilor-sefi vor fi scoase de sub influenta politicului. Cei care ar urma sa intre sub incidenta acestei prevederi, in situatia in care ea va fi votata de plenul Senatului, sunt procurorii-sefi si adjuncti de la DNA si DIICOT, procurorul general si primii sai sase adjuncti.
Discutiile in sectia de procurori au fost tensionate si polemice, provocand dispute intre sustinatorii reformelor promovate de Monica Macovei si adeptii noului ministru liberal. Animozitati au fost si intre judecatori si procurori, primii argumentand ca, daca numirile pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie se fac de catre sectia de judecatori a CSM, atunci normal ar fi ca si procurorii-sefi sa fie propusi de sectia de procurori a CSM, cu avizul ministrului Justitiei. In fapt, este vorba si de o reactie a vechii garzi din CSM, reprezentata, spre exemplu, de Dan Lupascu, fostul presedinte, care s-a plans ca "CSM-ului ii sunt luate tot mai mute atributii, ca este marginalizat".
Ideea schimbarii modalitatii de numire si revocare a sefilor parchetelor nu este noua si de fiecare data a generat scandaluri si reactii apasate din partea Comisiei Europene. Initiativa i-a apartinut senatorului UDMR György Frunda, care a introdus un amendament de modificare a Ordonantei DNA. In timp, ideea a fost preluata de toata coalitia PNL-PSD-PC-PRM, ajungand la Senat sub forma unui proiect de lege, care in momentul de fata se afla la Comisia juridica. Aceasta a cerut acum circa doua luni un aviz din partea CSM, care va da unda verde modificarii Legii 303/2004. Avizul CSM este consultativ, dar parlamentarii din Comisia juridica au capatat un argument in plus la intocmirea raportului care va merge in plenul Senatului.