Parlamentarii PDL şi PNL au contestat la Curtea Constituţională Legea parteneriatului public-privat aprobată în Parlament în forma iniţiată de Guvern, fiind respinse observaţiile preşedintelui Traian Băsescu, argumentul neconstituţionalităţii vizând modul de revocare a contractelor, informează Mediafax.
Principalul argument al contestaţiei vizează modalitatea în care pot fi reziliate contractele încheiate între partenerul public şi partenerul privat.
"Se introduce posibilitatea modificării unilaterale sau rezilierii contractului de parteneriat public – privat de către partenerul public prin invocarea de «motive excepţionale legate de interesul naţional sau local». Legea nu defineşte criteriile prin care vor putea fi stabilite «motivele excepţionale»", se precizează în contestaţia la Curtea Constituţională.
În acest sens este criticat articolul 38 al legii care oferă posibilitatea denunţării unilaterale a contractului departeneriat public-privat, "cu notificarea prealabilă a partenerului privat şi a societăţii de proiect". În acest caz, dacă modificarea sau denunţarea unilaterală produce prejudicii partenerului privat, atunci acesta are dreptul la o despăgubire care va fi stabilită conform "normelor de aplicare a legii".
"În cazul în care modificarea ori denunţarea unilaterală a contractului îi aduce un prejudiciu, partenerul privat are dreptul să primească o despăgubire, stabilită potrivit prevederilor normelor de aplicare a legii, modalitatea de determinare fiind prevăzută în contractul de parteneriat public-privat", este prevederea contestată de PDL şi PNL.
Autorii contestaţiei reclamă formularea ambiguă a textului de lege, invocând din jurisprudenţa Curţii Constituţionale, dar şi a nerespectării normelor de tehnică legislativă.
De asemenea, parlamentarii PDLşi PNL critică prevederile legii care oferă posibilitatea schimbării partenerului privat de către autoritatea publică fără a fi realizate noi proceduri de atribuire, impuse în directivele europene.