Patronii de restaurante, baruri și cafenele anunță încasări similare sau chiar mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut, în ciuda legii care a interzis fumatul în localuri.
Legea antifumat a intrat în vigoare în martie. Până mai ieri a fost cald și bine, ieșitul afară la țigară era o plăcere. Acum, însă, fumatul afară, în stradă, în vânt rece și ploaie nu e cea mai agreabilă îndeletnicire. A influențat vremea încasările localurilor în sens negativ? Nu chiar: cârciumile sunt la fel de pline ca și până acum, iar reprezentanții restaurantelor, barurilor și cafenelelor raportează încasări similare sau mai mari în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, când legea nu era în vigoare și se putea fuma aproape peste tot. Explicația, potrivit secretarului general al Asociației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA), Octav Dura, este aceea că nefumătorii care evitau înainte cârciumile din cauza fumului de țigară au început să iasă în oraș, iar fumătorii au continuat și ei să iasă pentru că nu au unde în altă parte să meargă. Drept urmare, în majoritatea cazurilor, numărul clienților a crescut; la fel și încasările. „Luna octombrie, de exemplu, este pe plus cu 10–15% față de anul trecut. Este un trend normal, la fel s-a întâmplat în toate țările civilizate. Și nici nu avea cum să se întâmple altfel, din moment ce legea antifumat este susținută, potrivit sondajelor, de 80% din populație“, spune Octav Dura.
Realitatea fără filtru
O raită prin Centrul Vechi al Bucureștilor confirmă afirmațiile secretarului general al HORA. Barurile, cluburile, restaurantele sunt pline înăuntru. Afară, cu umerii strânși și bărbia în piept, rabdă de frig fumătorii, dar de plecat nu pleacă. Trag des din țigară, ca să termine repede, și se întorc la berea lor, înăuntru, la căldură. „Eu sunt fumător de zece ani, dar sunt de acord cu legea. Prefer să îndur câteva minute de frig pentru viciul meu, dar să ajung acasă mirosind a parfum, și nu a hoit“, zice Bogdan Precupețu, lucrător în IT. „Parcă și berea e mai bună când respiri aer, nu fum“, îl completează amicul. „Pârvu. Pârvu și-atât“, se recomandă.
Patronii și managerii de localuri sunt și ei mulțumiți. „Noi avem față de anul trecut o creștere a încasărilor de 24%. Am instalat încălzitoare afară și lumea poate fuma confortabil. Oricum, noi aveam și înainte spații speciale pentru nefumători“, spune Alin Romagnoli, proprietarul restaurantului Il Peccato.
De aceeași părere este și managerul de la Piranha. „N-am constatat scăderi nici în privința veniturilor, nici în cea a numărului de clienți. N-au nicio problemă să fumeze pe terasă. Avem situații când avem chiar și 100 de persoane afară, la fumat“, afirmă Georgiana Plevoiu, șefa de la Piranha.
Pierderi în mall-uri
Cafenelele din mall-uri, însă, au avut pierderi consistente, potrivit lui Octav Dura. „Cifrele au scăzut și cu 20% în mall-uri. Lumea a părăsit cafenelele de-acolo și a migrat spre Centrul Vechi sau spre alte cafenele din oraș. Dar atât, doar ele au pierdut“, susține Dura, care este și președintele Asociației Comercianților din Centrul Vechi.
Nici pe Mugur Mihăescu, actorul cunoscut drept Garcea de la Vacanța Mare și proprietar de local în București, nu-l încântă prea tare legea antifumat, pe care o consideră inechitabilă. „Legea nu-și produce efectele deocamdată, pentru că încă se poate sta afară. Dar să vedem ce va fi iarna, pe viscol, ger și zăpadă. Atunci se va vedea cu adevărat dacă și în ce măsură va produce prejudicii“, este de părere Mihăescu.
În concluzie, deși mulți au cântat prohodul restaurantelor, barurilor, cafenelelor, acestea continuă – cu excepții, desigur – să supraviețuiască sau chiar să prospere, în ciuda legii antifumat. Cum se explică? Simplu. „Fumătorii n-au reprezentat niciodată majoritatea clienților dintr-un restaurant“, susține Octav Dura, secretar general HORA și președinte al Asociației Comercianților din Centrul Vechi.
SONDAJ: 25% dintre români fumează zilnic sau ocazional
Un studiu realizat de IRES arată că 18% dintre români fumează zilnic și 7% ocazional. De asemenea, 8% dintre fumători consumă zilnic mai mult de un pachet de țigări, aproximativ o treime fumează între 16 și 20 de țigări pe zi, iar 37% fumează mai puțin de jumătate de pachet zilnic. Peste jumătate din aceștia (52%) își aprind prima țigară în primele 30 de minute ale dimineții.
Luna octombrie, de exemplu, este pe plus la capitolul încasări cu 10–15% față de anul trecut. Este un trend normal, la fel s-a întâmplat în toate țările civilizate. Și nici nu avea cum să se întâmple altfel, din moment ce legea antifumat este susținută, potrivit sondajelor, de 80% din populație.“