Consilierul prezidenţial aduce un argument-premieră în favoarea legalizării prostituţiei: pericolul creşterii agresivităţii bărbaţilor. Reacţia sociologilor: „speculaţii”.
„În condiţiile în care numărul de prostituate este mic, iar fenomenul este clandestin vor creşte agresivitatea şi violenţa sexuală”, spune consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, în articolul „Demografia iubirii: revoluţie sau război”, publicat de Ziua Îndrăgostiţilor în revista Q Magazine.
Sociologul porneşte de la decalajul demografic existent: „În anul 2019, în România vor fi mai mulţi bărbaţi la vârsta căsătoriei decât partenere disponibile. Un milion de tineri îşi vor căuta perechea, iar aproximativ 160.000 de bărbaţi vor rămâne necăsătoriţi”.
Expertul dă ca exemplu revoluţia română din 1989 şi spune că, spre sfârşitul anilor ’80, era un raport de două partenere la un partener, din cauza decalajelor create de decretul anti-avorturi din 1967. „Un asemenea potenţial de frustrare a contribuit, cu siguranţă, la revoltele de la sfârşitul lunii decembrie. (…) Împiedicarea unei revoluţii sexuale a dus la o revoluţie politică”, spune Lăzăroiu, potrivit căruia „prea multe mirese l-au dat jos pe Ceauşescu”.
Aceste argumente îl duc pe socilogul-consilier prezidenţial la subiectul prostituţiei, pe care o găseşte obligatorie: „Statul trebuie să ia în calcul legalizarea. (…) va trebui ca ei (n.r. bărbaţii singuri) să îşi satisfacă pulsiunile sexuale”.
Mircea Kivu: „Argumentele lui sunt discutabile”
Nu toţi sociologii văd însă o legătură între revoluţie şi tensiunile sexuale sau între prostituţia legalizată şi scăderea agresivităţii. Deşi cei mai mulţi susţin legalizarea prostituţiei, o fac din cu totul alte motive: diminuarea criminalităţii colaterale, reducerea riscului bolilor transmisibile, bani la buget.
Nici riscul unei revolte generate de tensiuni sexuale nu este evident. „Argumentele lui sunt discutabile. Dezechilibrele există, dar ele se reglează de la sine”, spune sociologul Mircea Kivu.
Nici sociologul Ştefan Bruno nu consideră că dezechilibrele demografice ar duce la revoluţii: „Motivul pentru care noi, bărbaţii de 20 de ani la vremea aia, am ieşit în stradă la Revoluţie, n-a fost că n-aveam partenere”. „Speculaţie” este termenul pe care îl foloseşte acesta pentru argumentul sociologului prezidenţial cu privire la necesitatea legalizării prostituţiei de teama creşterii agresivităţii. Pe de altă parte, sociologul Marius Pieleanu vede o legătură între creşterea agresivităţii şi prostituţia ilegală: „Legalizarea ar duce la detensionarea pulsiunilor sexuale. O parte din agresivităţile care apar la noi ar dispărea”.