Vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, împreună cu mai mulţi membri ai UDMR Cluj au primit, luni, cetăţenia ungară, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Consulatul Ungariei din Cluj-Napoca, relatează NewsIn.
Ceremonia s-a desfăşurat cu uşile închise, iar în total aproximativ 50 de persoane au depus jurământul în prezenţa vicepremierului ungar Semjen Zsolt. Laszlo Tokes a declarat după ceremonie că a fost „cel mai frumos” moment din viaţa lui.
Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a depus apoi coroane de flori la statuia episcopului Marton Aron din centrul oraşului şi a înmânat distincţii ale statului ungar unor personalităţi ale maghiarilor ardeleni.
O ceremonie similară a avut loc luni şi la Consulatul General al Ungariei din Miercurea Ciuc. Preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Szász Jenő, şi alte 11 persoane au depus jurământul de cetăţenie maghiară aici, în prezenţa preşedintelui Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, şi a ambasadorului Ungariei în România, Füzes Oszkár. Ceremonia a fost organizată în clădirea Consulatului General al Ungariei de la Miercurea Ciuc. Aici au depus jurământul de cetăţenie maghiară 12 persoane, printre acestea numărându-se preşedintele PCM, Szász Jenő, împreună cu soţia, şi preşedintele filialei Harghita-Miercurea Ciuc a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, Szilágyi Árpád.
Invitaţii speciali ai momentului au fost preşedintele Parlamentului ungar, Kövér László, şi ambasadorul Ungariei în România, Füzes Oszkár. Nici la Miercurea Ciuc evenimentul nu a fost public. Kövér László a înmânat şi el distincţii ale statului ungar unor persoanlităţi maghiare, printre care şi stareţului Mănăstirii Lăzarea din judeţul Harghita, Ferencz Ervin, în vârstă de 91 de ani, care a fost condamnat la moarte în timpul regimului comunist din cauza legăturilor lui cu complotul anticomunist din 1956, condus de preotul Szoboszlai Aladár şi avocatul Alexandru Fântânaru. Ulterior, pedeapsa i-a fost comutată în închisoare pe viaţă. El a fost eliberat în urma unei amnistii în 1982.
Depunerea documentelor pentru cetăţenia ungară au început din data de 3 ianuarie a.c., dar înscrierile cetăţenilor români care solicită cetăţenia dublă au început încă din data de 8 noiembrie anul trecut. Legea privind obţinerea cetăţeniei ungare de către maghiarii care locuiesc în afara hotarelor a fost votată de Parlamentul ungar la sfârşitul lunii mai 2010. Prevederile legii privind procedura simplificată de naturalizare se aplică persoanelor care pot dovedi că au origini maghiare sau strămoşii lor au locuit cândva pe teritoriul Ungariei. O altă condiţie este ca solicitanţii să cunoască limba maghiară.