0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialFOTO+VIDEO. Primele avioane F-16, cele mai performante din istoria Armatei, au ajuns...

FOTO+VIDEO. Primele avioane F-16, cele mai performante din istoria Armatei, au ajuns la Fetești. Ministrul Apărării, Mihnea Motoc: Este o investiţie majoră în creşterea capacităţii de apărare a României

UPDATE 13:00: Premierul Dacian Cioloş, prezent la ceremonie, a declarat că achiziţia setului de avioane multirol F16 reprezintă o investiție importantă pentru creșterea capabilității de apărare a României.

„Salut această decizie strategică luată de decidenții români în 2013. Este într-adevăr o zi istorică pentru România și pentru Forțele Aeriene Române și cred că este o zi meritată pentru Forțele Aeriene Române care și-au făcut foarte bine datoria până acum și care au, prin această platformă, un nou instrument pentru a-și arăta performanța. Evoluția noastră în pas cu Alianța a necesitat încorporarea transformărilor NATO în cadrul procesului de adaptare a propriului sistem de apărare într-o manieră eficientă prin evitarea disipării eforturilor și a resurselor. Astfel, România și-a fixat un nivel de ambiție clar conturat în cadrul căreia, achiziția de la Portugalia a unui prim set de avioane multirol de înaltă performanță reprezintă o investiție majoră în creșterea capabilității noastre de apărare. 

Consider că această cooperare reprezintă un exemplu de excelență care va continua și după livrarea tuturor celor 12 avioane până la atingerea capabilității operaționale inițiale. (…) Putem adânci parteneriatul nostru și la nivelul proiectelor de dezvoltare în cadrul UE, unde vedem un nou început al dezbaterilor privind politica de cooperare în domeniul securității și apărării comune. (…) Programul de dotare a Forțelor Aeriene Române cu avioanele F16 va reprezenta un excelent punct de plecare și pentru proiecte de cooperare mai amplă, în zona economică unde există un cert potențial de dezvoltare. Este foarte probabil ca excelenta cooperare în domeniul apărării dintre România și Portugalia să fie urmată de una industrială, în ceea ce privește dezvoltarea capacității autohtone de sprijin logistic al aeronavelor F16″, a spus premierul Dacian Cioloş. 


UPDATE 12,15: La ceremonia de la Baza Aeriană 86, prin care primele șase avioane F-16 intră în serviciul României, participă premierul Dacian Cioloș, ministrul român al Apărării, Mihnea Motoc, dar și ministrul Apărării din Portugalia, Jose Alberto de Azeredo Lopes.

Din motive financiare, România a decis să nu cumpere avioane F-16 noi, pe care le putea obține direct din SUA, ci avioane F-16 second hand, oferite de Portugalia. Pentru cele 12 avioane F-16 provenite din Portugalia, România plătește suma de 628 de milioane de euro. În acest moment, Forțele Aeriene Române au luat în primire primele șase aeronave F-16.

–––––––––––-

UPDATE 11,00: Ceremonia de la Baza Aeriană Fetești, la care participă premierul Cioloș și ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a început cu intonarea imnurilor naționale ale României și Statelor Unite.

România nu a cumpărat avioanele din SUA, ci din Portugalia, dar aeronavele F-16 sunt produse în SUA.

„Prima escadrilă de avioane F-16 este un prim pas pentru creșterea interoperabilității Armatei Române în context aliat”, a declarat la Fetești ministrul Motoc. El a subliniat că „intrarea României în clubul F-16” va permite, la un moment dat, participarea României la programul american de dotare cu avioane F-35, care sunt aeronave de generația a cincea.

 

––––––––––––––––––-

UPDATE: Premierul Dacian Cioloș și ministrul Mihnea Motoc vor verifica, vineri, modul cum s-a realizat modernizarea Bazei Aeriene Borcea, de la Fetești, în care s-au investit, în ultimii ani, 30 de milioane de euro.

Modernizarea Bazei 86 a fost necesară pentru a aduce aerodromul la standardele cerute de avioanele F-16, de fabricație americană. Până acum, pe Baza 86 erau staționate avioane MiG 21 LanceR, produse în fosta URSS și modernizate ulterior în România. 


Citește și: FOTO+VIDEO. De astăzi, România are avioane de luptă F-16, de fabricație americană

Aeronavele, care sunt modernizate la standardul F-16 MLU M5.2, vor fi operaţionale din 2017, iar pregătirea piloţilor a fost făcută în două etape. Avioanele F-16 achiziţionate din Portugalia vor avea resurse de zbor în medie de peste 4.500 de ore de zbor fiecare, iar perioada de exploatare va fi de minimum 20 de ani, în condiţiile unui nivel de instruire de minimum 200 de ore de zbor pe avion… citește mai departe aici


Prim-ministrul Dacian Cioloş şi ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, vor participa vineri, la baza militară de la Feteşti, la ceremonia prilejuită de sosirea în ţară a primelor avioane F-16 Fighting Falcon.

Cele şase aparate au fost preluate, pe 28 septembrie, de la baza portugheză Monte Real, în cadrul unei ceremonii la care au participat premierul Portugaliei, Antonio Luis Santos Da Costa, dar şi ministrul portughez al apărării, Jose Alberto de Azeredo Lopes.

 

În 2013, România a decis să cumpere din Portugalia 12 avioane de tip F-16 folosite. Iniţial, s-a intenţionat achiziţionarea a 24 de avioane, dar decizia finală a fost pentru 12, din motive bugetare. Dincolo de F-16, au mai prezentat oferte companiile producătoare ale avioanelor JAS-39 Gripen şi Eurofighter Typhoon, pentru aparate noi. A fost, de asemenea, analizată oferta pentru aeronava Rafale, produsă de grupul francez Dassault.

Preţul pentru cele 12 aeronave F-16 a fost stabilit la 628 milioane de euro, ele urmând să staţioneze la bazele aeriene de la Feteşti şi Câmpia Turzii, modernizate special pentru acest tip de avion.

Potrivit specialiştilor, România are nevoie de 48 de aeronave multirol, adică patru escadrile. În 2015, autorităţile române au anunţat intenţia de a mai achiziţiona şi alte aparate de tip F-16.

Ministrul Motoc declara, în luna februarie, că România intenţionează să cumpere încă 12 avioane F-16, anul acesta urmând să fie pregătite procedurile de atribuire a contractului pentru această a doua escadrilă.

În prezent, spaţiul aerian al României este apărat de aeronave supersonice de tip Mig-21 LancerR, de fabricaţie sovietică, modernizate în colaborare cu o firmă israeliană începând cu 1995.

De asemenea, Forţele Aeriene Române mai deţin avioane de antrenament subsonice IAR-99 Şoim şi Iak-52, ambele de fabricaţie românească, avioane de transport C-27J Spartan – de fabricaţie italienească, C-130 Hercules – de fabricaţie americană.
Armata Română mai are elicoptere IAR-330 Puma şi varianta modernizată IAR-330 Puma SOCAT, precum şi IAR-316 Alouette. Toate aceste elicoptere sunt de fabricaţie românească, produse sub licenţă franceză.

Totodată, în dotarea Forţelor Aeriene se află şi aparate de tip AN-30, produse în fosta Uniune Sovietică, folosite pentru fotografie aeriană şi cartografiere.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă