Problema vizelor la Consulatul Romaniei din Chisinau exista, dar felul in care au procedat autoritatile moldovene arata ca acestea exprima nu preocuparea pentru a o rezolva, ci intentia de cearta si dorinta de scandal, considera in editia sa de joi publicatia Jurnal de Chisinau, consultata de Rompres.
Potrivit ziarului citat, desi a intuit corect caracterul provocator al declaratiilor venite din partea stanga a Prutului, Bucurestiul s-a lasat, pe moment, prins in jocul Chisinaului, iar reactia 'dura' promisa de Traian Basescu nu a facut decat sa toarne gaz pe foc(-ul aprins de Voronin).
In opinia aceleiasi publicatii, interceptarile telefonice ale unor angajati ai Consulatului Romaniei la Chisinau denota faptul ca autoritatile moldovene coceau 'scandalul' de multa vreme.
Oficialii moldoveni au sperat ca randurile solicitantilor de vize romanesti se vor rari in primele luni ale anului 2007. Insa multimea de oameni din fata Consulatului Romaniei la Chisinau nu scade nici astazi si acest lucru nu poate sa nu deranjeze autoritatile moldovene, desi dintr-un alt punct de vedere decat cel declarat.
Jurnal de Chisinau considera ca multimea solicitantilor de vize face o reclama proasta imaginii Partidului Comunist din Republica Moldova si submineaza mitul 'realizarilor' conducerii moldovene mai mult decat ar face-o presa de opozitie.
In prezent, autoritatile moldovene incearca sa acrediteze ideea ca multimea din fata Consulatului Romaniei este mentinuta in mod artificial.
Intr-un interviu acordat BBC, ministrul adjunct de externe moldovean Valeriu Ostalep a reprosat recent Bucurestiului ca la celelalte servicii consulare ce activeaza in Chisinau nu se strange atat de multa lume. Jurnal de Chisinau considera ca responsabilul de la externe denatureaza realitatea, pentru ca niciun alt serviciu consular nu se confrunta cu o asemenea avalansa de cereri si nu functioneaza dupa un program atat de incarcat, inclusiv sambata.
In contextul 'scandalului vizelor romanesti', publicatia mentionata evoca cazul Germaniei, care s-a confruntat cu o situatie similara acum cativa ani cand acorda vize pentru spatiul Schengen (in presa s-au scris atunci lucruri deloc magulitoare despre serviciul consular german de la Chisinau si chiar despre un caz de coruptie). Solutia gasita de Berlin a fost sa acorde vize strict pentru Germania. Imediat, randurile doritorilor de vize germane s-au rarit. Diplomatia moldoveana nu s-a aratat insa deloc deranjata atunci.
Jurnal de Chisinau sesiseaza unele deficiente in acordarea vizelor romanesti, semnaland procedura greoaie, atitudinea formala si o anumita "nesimtire birocratica" din partea angajatilor misiunii.
De acestea si de alte deficiente au profitat nu numai unii afaceristi, dar si cei care si-au propus sa discrediteze statul roman in ochii basarabenilor, afirma acelasi ziar. Daca s-a vazut ca sistemul de programari online este blocat si acesta nu ofera fiecarui cetatean posibilitatea de acces la serviciile consulare, atunci sistemul trebuia fie modificat, fie anulat, fie inlocuit cu programarea prin prezentare personala a solicitantului la Consulatul Romaniei. Oficialii romani nu au intreprins insa absolut nimic, de aceea reprosurile cetatenilor moldoveni in acest sens sunt pe deplin justificate, considera publicatia amintita.
Jurnal de Chisinau remarca si o alta latura a 'scandalului vizelor', evocand "asteptarile moldovenilor de a fi tratati altfel de catre statul roman". "Cu siguranta, la celelalte consulate europene ei nu sunt mai bine primiti, dar reactia lor este mult mai putin emotiva", scrie publicatia citata.