Judecătorul suspendat de la Curtea de Apel Oradea, Mircea Puşcaş, a fost condamnat de Curtea de Apel Timişoara la patru ani de închisoare cu executare într-un dosar în care DNA îl acuza că a primit bani de la un om de afaceri din Marghita în schimbul unor soluţii favorabile, anunță Mediafax. Decizia nu este definitivă.
Curtea de Apel Timişoara s-a pronunţat, marţi, după două săptămâni de deliberări, în procesul judecătorului orădean Mircea Puşcaş, trimis în judecată de procurorii DNA Oradea pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi trei infracţiuni de fals în declaraţii, din care una în formă continuată, faptele datând din 2009, respectiv din 2011.
În acest dosar, Mircea Puşcaş a fost acuzat că în cursul anului 2009, când era judecător la Tribunalul Bihor, a cerut şi a primit 1.500 de euro de la proprietarul unor firme din Marghita specializate în transporturi şi în comerţ cu cereale şi cu combustibil, Ştefan Balla, care era judecat pentru evaziune fiscală. În schimbul banilor, magistratul i-ar fi promis omului de afaceri că va interveni pe lângă colegii judecători ca să pronunţe o pedeapsă cu suspendare condiţionată atât la judecata pe fond, cât şi în căile de atac.
De asemenea, în cursul anului 2011 Mircea Puşcaş, devenit între timp judecător la Curtea de Apel Oradea, ar fi pretins de la acelaşi Balla, prin intermediul unui prieten, Marcel Piştuca, 50.000 de euro ca să intervină pe lângă magistrați de la această instanţă pentru a-l achita pe Balla într-o altă cauză, în care era judecat pentru lipsire de libertate şi lovire.
În urma dezbaterilor de marţi de la Curtea de Apel Timişoara, magistraţii au dispus condamnarea lui Mircea Puşcaş la patru ani de închisoare cu executare. Totodată, intermediarului banilor, Marcel Piştuca, a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare.
De asemenea, instanţa l-a obligat pe judecătorul orădean la plata unor cheltuieli judiciare în valoare de 40.000 de lei către stat, în timp ce complicele său trebuie să achite cheltuieli judiciare de 20.000 de lei.
Sentinţa Curţii de Apel Timişoara nu este definitivă. Ea poate fi atacată, prin apel, în termen de zece zile de la comunicare.
Judecătorul Mircea Puşcaş, suspendat din funcţie, mai este judecat şi la Curtea de Apel Cluj, tot într-un dosar al DNA Oradea, în care este acuzat că a pretins de la doi traficanţi de ţigări să cumpere de la cumnatul său un autoturism BMW cu o sumă mai mare cu aproximativ 10.000 de euro faţă de preţul real al maşinii, pentru ca, în schimb, să pronunţe o soluţie favorabilă într-un dosar penal aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea.
Totodată, magistratul este judecat şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru mărturie mincinoasă, într-un dosar în care a fost trimis în judecată împreună cu fostul şef al Poliţiei Rurale din comuna bihoreană Ciumeghiu, comisarul Florian Rob, denunţat de informatorul acestuia şi de un alt hoţ că le-a pretins 1.000 de euro şi relaţii sexuale cu fiica unuia dintre ei, în schimbul unei soluţii favorabile. În acest caz, Curtea de Apel Cluj a dispus deja condamnarea ofiţerului de Poliţie la doi ani de închisoare cu suspendare şi achitarea judecătorului Mircea Puşcaş.