-1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialJudecati pentru ca nu protejam pasarile salbatice

Judecati pentru ca nu protejam pasarile salbatice

Comisia Europeana a dat in judecata Romania la Curtea Europeana de Justitie, pentru neprotejarea pasarilor salbatice. Principala acuzatie este ca habitatele pasarilor salbatice de pe un teritoriu de un milion de hectare din Romania nu sunt puse sub protectie ecologica, asa cum prevede legislatia europeana.

Intr-un comunicat dat publicitatii de Comisia Europeana (CE) se precizeaza ca scrisorile de avertisment adresate tarii noastre in privinta protejarii habitatelor pasarilor salbatice nu au avut efectul scontat. Ca urmare, "Comisia a decis sa ia masuri mai energice si a chemat Romania in judecata". Ca urmare a aderarii la Uniunea Europeana, in 2007, Romania avea obligatia sa desemneze mai multe zone de protectie a pasarilor. CE spune ca tara noastra a adoptat cu intarziere legislatia specifica Directivei Europene a Pasarilor si nu si-a onorat toate obligatiile asumate privind conservarea naturii.

Principalul repros adus de CE Romaniei se refera la faptul ca peste un milion de hectare din teritoriul tarii noastre asteapta inca sa primeasca statutul juridic de protectie, conform angajamentelor din procesul de aderare. Stavros Dimas, comisarul european pentru Mediu, a declarat ca "pasarile sunt un barometru al biodiversitatii". "Protejarea habitatelor lor are o importanta vitala. Biodiversitatea este o resursa pretioasa, iar irosirea ei este in detrimentul nostru. De aceea, cer cu insistenta Romaniei sa corecteze aceste deficiente si sa instituie imediat protectia necesara", a mai spus Dimas.

Actionarea in judecata a Romaniei si avertismentul public al comisarului de Mediu vin dupa doua avertizari scrise anterior, trimise Guvernului roman de Comisia Europeana. In octombrie 2007, Guvernul a fost avertizat ca nu desemnase nici o arie de protectie pentru pasari. Ulterior acestui avertisment, Guvernul a adoptat acte normative prin care s-a acordat statut juridic pentru 118 arii de interes ornitologic, dar s-a omis sa se acorde un astfel de statut altor 21 de perimetre foarte importante, in opinia specialistilor europeni, pentru conservarea habitatului unor specii de pasari periclitate. Specialistii europeni spun ca autoritatile din Romania ar fi omis deliberat aproximativ un milion de hectare din terenurile stabilite initial, conform hartilor siturilor europene Natura 2000, pentru a fi puse sub protectie ecologica din cauza unor presiuni din partea celor care desfasoara activitati economice in aceste zone.

 

Respectivele zone reprezinta 30% din angajamentul tarii noastre privind ariile protejate. Grigore Baboianu, guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, a declarat ca, "pana la solutionarea cauzei de catre Curte, autoritatile romane pot realiza angajamentele pe care si le-au luat". "Trebuie delimitate strict, prin acte normative, toate habitatele de interes ornitologic desemnate de specialistii care au documentat siturile Natura 2000. De asemenea, ariile protejate care nu au administrator trebuie sa fie atribuite in custodie unor ONG-uri specializate in protectia mediului sau proprietarilor terenului. Darea in administrare a acestor terenuri trebuie sa se faca in baza unor planuri de management ecologic, pentru a asigura protectia efectiva a habitatelor pasarilor salbatice periclitate", a mai spus Baboianu.

» Avertisment
In septembrie 2008, Comisia Europeana a mai adresat un avertisment Romaniei pentru a realiza angajamentele privind protectia pasarilor salbatice, dar nu a primit nici un raspuns.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă