3.1 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialIsarescu: Nu cred in cifra de 800.000 de someri

Isarescu: Nu cred in cifra de 800.000 de someri

Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a afirmat ca cifrele avansate cu privire la numarul de someri pe care criza economica l-ar putea cauza nu sunt realiste. "Eu unul nu cred in cifra de 800.000 de someri. Cu cat se vor reusi mai repede programele structurale care antreneaza sectorul privat, cu atat vom avea o crestere mai mica a somajului frictional (inchiderea unei fabrici pentru ca nu mai poate exporta", a spus Isarescu, citat de Agerpres.

Isarescu a admis totusi ca Romania a trait in ultimii doi-trei ani numai din investitii externe iar acum este necesara o ajustare. "Noi estimam la BNR ca investitiile straine directe se vor injumatati, de la 8 miliarde euro, in 2008, la 4 – 4,5 miliarde euro, in 2009. Nu vor mai fi intrari masive. Sectorul privat, probabil, ca va scoate mai mult fonduri, decat va introduce. In partea bancara nu vor fi iesiri. Va fi o refinantare care va face ca iesirile de capital sa tinda spre zero', a apreciat guvernatorul.
"In sectorul privat nebancar, estimarile noastre sunt ca nu vom avea iesiri nete de capital, in schimb vor fi iesiri incepand cu societatile de leasing si terminand cu companiile.

Mugur Isarescu a spus, de asemenea, ca decalajul de finantare a sectorului privat a fost un alt motiv care a facut Romania sa se imprumute. "In acest an, Romania este in fata unei descresteri a intrarilor de capital, cam de la 16 la 4 – 5 miliarde euro.
"Aceasta situatie se poate rezolva prin ajustarea economiei. Vom avea in continuare intrari de investitii straine. Pe sectorul bancar apreciem ca intrarile vor fi zero. Ajustarea trebuie facuta controlat, pentru a nu avea efecte sociale grave. Nici o economie nu se poate ajusta brusc, cu 7 la suta din PIB, intr-un singur an.

"Vom face o anumita ajustare a economiei si a balantei de plati. Probabil ca deficitul de cont curent se va reduce pana la 12 la suta din PIB, iar restul va fi finantare. Va fi o compensare a descresterii finantarii private prin finantare publica si aceasta a fost o prima motivatie a imprumutului de la FMI. Problema este ca atunci cand porneste ajustarea sa nu fie scapata de sub control, iar de regula o ajustare poate fi urmata de o asa-zisa aterizare lina sau o aterizare brusca. Ajustarea se face cu mecanisme care afecteaza paturile cele mai sarace. Ea creaza dezechilibre sociale si politice. Eu vreau sa realizam o aterizare controlata. Sa nu afecteze puternic paturile cele mai sarace, sa asigure distribuirea egala a poverii. Un acord cu FMI este legat de costurile sociale. Optiunea acestui aranjament este o optiune buna. Costurile pot fi controlate pe categorii si paturi sociale", a subliniat guvernatorul Bancii Centrale.

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...

Lavrov va conduce delegația rusă la summitul G20, în locul lui Putin

Curtea Penală Internațională a emis în martie 2023, un mandat de arestare pe numele lui Putin Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov va conduce delegația rusă...

Ucrainenii nu sunt dispuși la concesii teritoriale în schimbul păcii cu Rusia

Ucrainenii se opun în continuare unor concesii teritoriale către Rusia pentru a obţine pacea, în pofida avansării trupelor ruse, pierderilor de vieţi omeneşti şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă