2.4 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Declarațiile IPS Teodosie Tomitanul după a fost scos de sub urmărire...

UPDATE. Declarațiile IPS Teodosie Tomitanul după a fost scos de sub urmărire penală de DNA.

IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a declarat, luni, că a fost scos de sub urmărire penală de către DNA. Am primit „fraza ideală”: scoaterea de sub urmărirea penală. Când te incriminează cineva fără să fii vinovat îți face un mare bine. Cel mai incriminat din neamul omenesc a fost mântuitorul Isus Hristos”, a spus acesta.

IPS Teodosie a comentat și imaginile în care apare vorbind despre bani. „Imaginile nu erau cele care să incrimineze ceva. Era interpretarea lor. Când s-a primit niște bani s-a dat chitanță pe loc, și factură, că ei au spus că vor să facă o donație. Este o incriminare dacă face cineva o donație? Eu în fiecare zi primesc donații la biserică. Suntem vinvoați că primim donații? Nu. Este lege aceasta. Au transformat donația, interpretând-o drept mită. Care e mita în donație? Nu vedeți ce artificii? Donația e mită, că vreau să ofer ceva ca dar pentru biserică, pentru Dumnezeu? Este o vinovăție: Nu e nici pentru cel ce oferă, nici pentru cel ce primește?”, a precizat IPS Teodosie.

Acesta a mai spus că nu se simte afectat de dosarul DNA. „M-ar fi afectat dacă aș fi simțit că am făcut o nelegiurie. Câtă vreme nu era nimic material care să mă incrimineze, de ce să mă afecteze? Pot să fiu acuzat zilnic de orice, dacă nu mă simt vinovat și nu există un probatoriu mă simt cel mai liber și cel mai fericit că pot să fiu acuzat pe nedrept”. „Eu nu vreau să incriminez pe nimeni. A fost o părere, o înscenare, ce a fost, ei răspund, e conștiința lor. Nu s-a produs nicio infracțiune,” a conchis arhiepiscopul Tomisului.

***

IPS Teodosie Tomitanul, arhiepiscop al Tomisului, a fost scos de sub urmărire penală de DNA. În 12 septembrie, procurorii anticorupție i-au adus la cunoștință învinuirile. Dosarul penal a fost început în baza dezvăluirilor României libere.

IPS Teodosie era urmărit penal pentru luare de mită și instigare la fals intelectual. Din investigația incognito realizată de reporterii României libere Petrică Răchită și Răzvan Chiruță reieșea că Arhiepiscopul Tomisului, Inalt Prea Sfintia Sa Teodosie, s-a arătat dispus să-l ajute pe unul dintre jurnalistii sub acoperire sa devina preot, împotriva canoanelor bisericești și a legilor civile, contra unei sume de 3000 de euro. 

Citește investigația de la care a pornit dosarul: Cat costa Duhul Sfant in Romania? 

Pe 12 septembrie anul curent, dată la care înaltul ierarh a fost audiat la DNA, instituția a emis următorul comunicat:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de:

PETRESCU TEODOSIE, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Univesităţii Ovidius Constanţa şi arhiepiscop al Tomisului, sub aspectul săvârşirii infracţiuniilor de luare de mită şi instigare la fals intelectual
CHIRILUŢĂ BOGDAN FLORIN, inspector de protocol la Arhiepiscopia Tomisului, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la luare de mită

În cauză există elemente din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În cursul lunii martie 2009, suspectul Petrescu Teodosie, în calitate de  decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Univesităţii Ovidius Constanţa şi arhiepiscop al Tomisului, a primit de la o persoană denunţătoare suma de 850 de euro prin intermediul suspectului Chiriluţă Bogdan Florin, inspector de protocol la aceeaşi arhiepiscopie, precum şi promisiunea unui împrumut în cuantum de 5.000 de euro, pentru ca, în schimb,  să faciliteze înscrierea persoanei denunţătoare ca student în cadrul facultăţii şi hirotonisirea ca preot.

Totodată, suspectul Petrescu Teodosie i-a cerut unei persoane din anturajul său să întocmească o recomandare şi o comunicare antedatate, cu data 10.09.2008, necesare pentru înscrierea persoanei denunţătoare la cursurile facultăţii, în sesiunea septembrie 2008, iar persoana care a redactat actele a primit, în schimbul acestor servicii, suma de 400 de lei şi o sticlă de băutură alcoolică.

La data de 12 septembrie 2014, persoanelor sus menţionate li s-au adus la cunoștință calitatea de suspect și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de o altă persoană, despre care, raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție."

Cele mai citite

Alegeri prezidențiale 2024. PSD conduce topul cheltuielilor pentru campania electorală. Cât au cheltuit partidele în primele două săptămâni

Cu mai puţin de două săptămâni până la startul primului tur al alegerilor prezidenţiale, competitorii electorali încearcă să ajungă cât mai aproape de alegătorilor...

Piața imobiliară din Capitală rămâne cea mai activă: Cumpărătorii sunt identificați în medie în 49 de zile

Bucureștiul se află pe primul loc în ceea ce privește rapiditatea tranzacțiilor imobiliare, potrivit unui raport Imobiliare.ro. Proprietarii din Capitală au reușit, în medie, să...

Audierea ultimilor șase comisari europeni desemnați, printre care și Roxana Mînzatu, va avea loc marți în Parlamentul European

Ultimii şase comisari europeni desemnaţi, cei propuşi pentru funcţiile de vicepreşedinţi executivi ai Comisiei Europene, între care şi reprezentanta României, Roxana Mînzatu, sunt audiaţi...
Ultima oră
Pe aceeași temă