Înmormântarea părintelui arhiepiscop şi mitropolit Bartolomeu Anania în cripta ierarhilor de sub altarul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca va avea loc pe 3 februarie, potrivit Agerpres.
De la ora 9, în Catedrală va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească, urmată, la ora 12, de slujba prohodului, oficiată de un sobor de arhierei, în frunte cu Preafericitul Părinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, potrivit Biroului de presă al Mitropoliei. La înmormântare sunt aşteptate înalte feţe bisericeşti din ţară şi străinătate, precum şi premierul Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu.
ÎPS Bartolomeu Anania, mitropolitul Clujului, Crişanei, Albei şi Maramureşului, a murit luni, la vârsta de 89 de ani, ca urmare a unor afecţiuni pulmonare şi cardiace, agravate în ultima lună.
ÎPS Bartolomeu Anania s-a aflat sub supraveghere medicală, începând din dimineaţa zilei de 25 ianuarie, la secţia de Terapie Intensivă a Clinicii Chirurgie I, fiind internat în unitatea sanitară clujeană imediat după revenirea sa de la Clinica Allgemeines Krankenhaus (AKH) din Viena, unde a fost supus, între 14 şi 24 ianuarie, unor investigaţii medicale. În baza acestora, specialiştii vienezi urmau să decidă asupra unei posibile intervenţii chirurgicale minim invazive pe cord, constând în implantarea unei valve aortice. În urma investigaţiilor, medicii austrieci au ajuns la concluzia că operaţia preconizată nu este în măsură să amelioreze starea de sănătate a mitropolitului, pe fondul afecţiunilor cardio-respiratorii grave de care suferea.
Înaltul ierah a revenit de la AKH din Viena cu un avion sanitar, un echipaj SMURD preluând asistenţa sa medicală, până la spitalizarea la Clinica Chirurgie I. Mitropolitul a fost aşteptat la aeroport de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului, PS Vasile Someşanul, alături de zece preoţi.
Mitropolitul Bartolomeu Anania, pe numele de mirean Valeriu Anania, a fost cunoscut atât pentru activitatea sa misionară, cât şi ca om de litere.
În anul 2001, în coordonarea sa a apărut cea mai nouă biblie sinodală românească, în ediţie jubiliară, cu hărţi şi concordanţă, tradusă după Septuaginta (traducerea Pentateuhului şi a celorlalte cărţi ale Vechiului Testament din ebraică în greacă).
ÎPS Bartolomeu Anania a urmat şcoala primară în satul natal, iar cea secundară la Bucureşti. S-a înscris la Seminarul Teologic Central din Bucureşti, ale cărui cursuri le-a urmat în perioada 1933-1941. A absolvit cu diplomă de bacalaureat şi Liceul „Mihai Viteazul” din Capitală.
La 2 februarie 1942, s-a călugărit la Mănăstirea Antim din Bucureşti, sub numele de Bartolomeu. În acelaşi an, a fost hirotonit ierodiacon, slujind în această calitate la Mănăstirile Polovragi şi Baia de Arieş. Din 1947 a fost stareţ la Mănăstirea Topliţa din judeţul Harghita.
În toamna anului 1944, s-a înscris la Facultatea de Medicină şi la Conservatorul de Muzică din Cluj. S-a aflat în fruntea grevei studenţeşti contra guvernului condus de Petru Groza, la 6 martie 1946, acţiune în urma căreia a fost exmatriculat din cele două unităţi de învăţământ superior.
Şi-a continuat studiile la Facultatea de Teologie din Bucureşti şi la Academia Andreiană din Sibiu, obţinând titlul de „licenţiat în teologie”, în anul 1948. Între anii 1948-1949 a fost intendent la Palatul Patriarhal, iar între 1949 şi 1950 – inspector patriarhal pentru învăţământul bisericesc.
Arestat din nou, în 1958, sub acuzaţia de activitate legionară înainte de 23 august 1944, a fost condamnat şi a ispăşit mare parte a pedepsei în Penitenciarul din Aiud. În anul 1966 a fost trimis la Arhiepiscopia Ortodoxă Română din Statele Unite ale Americii, de către Biserica Ortodoxă Română.
Reîntors în ţară, a fost numit director al Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române. În anul 1982 s-a retras la Mănăstirea Văratec, pentru a se dedica scrisului. La 21 ianuarie 1993, a fost ales Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului. Hirotonirea întru arhiereu şi instalarea în Catedrala din Cluj-Napoca a fost celebrată de Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist, la 7 februarie 1993
Din acest moment a început misiunea de excepţie în fruntea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ridicat la rangul de Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului la 2 martie 2006. A fost instalat oficial ca mitropolit la 25 martie 2006, de un sobor de ierarhi în frunte cu Patriarhul Teoctist.
Ca scriitor, mitropolitul Bartolomeu Anania a publicat dramele „Mioriţa” (1966), „Meşterul Manole” (1968), „Du-te vreme, vino, vreme!” (1969), „Păhărelul cu nectar”, „Steaua Zimbrului” (1971), şi „Poeme cu maşti” (1972). În anul 1982 i-a fost decernat Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din România.
Alte opere scrise de înaltul ierarh sunt volumul de poezii „Geneze” (1971), „Istorii agrippine” (1976), „File de acatist” (1981), Anamneze” (1984), „Imn Eminescului în nouăsprezece cânturi” (1992), „Poezie religioasă românească modernă” (1992). La acestea se adaugă volumele de proză şi de eseuri „Greul Pământului” (1982), „Rotonda plopilor aprinşi” (1983), albumul „Cerurile Oltului” (1990), „Amintirile peregrinului Apter” (1991), romanul exotic „Străinii din Kipukua” (1979) şi multe altele.
Aproximativ 250 de jandarmi şi poliţişti vor asigura măsurile de ordine publică în zona Catedralei Metropolitane din Cluj-Napoca, unde va fi oficiată slujba religioasă de înmormântare a ÎPS Bartolomeu Anania. De asemenea, în zona Catedralei Metropolitane vor fi şi aproximativ 90 de poliţişti de la siguranţă publică şi poliţia rutieră, precizează un comunicat al IPJ Cluj.