UPDATE 16.20: „Eu astăzi am trimis acest proiect de lege la o verificare pe constituționalitate. Vedeți că la această Lege pentru eliminarea a 102 s-a lucrat pe <<repede înainte>> (…) În cazul în care Legea e retrimisă la mine, bineînțeles că voi lua decizia dacă o voi promulga sau dacă o voi retrimite la Parlament, ca să o completeze. Este vorba doar de un control pe constituționalitate”, a declarat președintele Klaus Iohannis presei.
15.10: Curtea Constituțională a României (CCR) va discuta în 14 decembrie sesizarea președintelui Klaus Iohannis asupra legii privind eliminarea unor taxe și tarife, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, au declarat pentru AGERPRES reprezentanți ai CCR.
UPDATE 12.15: Klaus Iohannis a contestat, la CCR, legea privind eliminarea celor 102 taxe nefiscale. Legea va merge de la Cotroceni pe masa judecătorilor constituţionali.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a trimis Curții Constituționale, marți, 15 noiembrie a.c., o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Şeful statului susţine că eliminarea acestor taxe ar putea afecta supraviețuirea unor instituții publice și ar avea un impact asupra bugetului.
În cererea de reexaminare, Iohannis a admis faptul că mulți cetățeni își doresc eliminarea o parte dintre acestea taxe, numai că acest lucru trebuie să se facă coerent și responsabil, caracteristice pe care acest proiect de lege nu le-ar respecta.
Purtătoarea de cuvânt a preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi, a declarat că şeful statului "este un susţinător al ideii eliminării unor taxe", însă proiectul PSD, în cazul căruia a fost sesizată CCR, este "un caz special", pentru că implică un impact bugetar semnificativ şi nu a fost suficient dezbătut, în special în privinţa taxei radio-TV.
Proiectul legislativ propus de PSD este, aşa cum precizează preşedintele, "o modalitate heirupistă, care e fundamental contraproductivă şi dăunăoare României". Graba cu care a fost tratat acest subiect de către Parlament şi care indică un periculos populism electoral, a făcut ca unele dintre măsurile prevăzute de textul legii să conţină indicii de neconstituţionalitate.
Potrivit purtătoarei de cuvânt a şefului statului, "Klaus Iohannis consideră ca Legea privind eliminarea unor taxe şi tarife trebuie supusă unui control de constituţionalitate, înainte de a parcurge următorii paşi spre promulgare".
Preşedintele Klaus Iohannis este aşteptat să anunţe, marţi, dacă promulgă sau nu Legea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, iniţiată de liderul PSD Liviu Dragnea. Şeful statului anunţase anterior că dacă acest act normativ nu ar fi cuprins şi desfiinţarea taxei radio-tv, ar fi promulgat documentul fără să stea pe gânduri.
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat săptămâna trecută, în cadrul unei dezbateri, că taxa radio-tv nu reprezintă doar o chestiune tehnică şi că aceasta face diferenţa între televiziune şi radio publice şi de stat.
'Apropo de taxă, multă lume (…) are impresia că este o chestiune tehnică, doar că nu este. Întrebarea: taxă – da sau nu se poate traduce televiziune şi radio publice sau televiziune şi radio de stat. Această diferenţă este fundamentală şi ţine efectiv de felul în care vrem să construim România, vrem o televiziune de stat şi un radio de stat sau vrem o televiziune şi un radio ale publicului', a declarat Iohannis.
El a arătat că pe 15 noiembrie va anunţa public decizia sa în legătură cu legea care prevede eliminarea a 102 taxe.
„15 noiembrie este termenul limită la care trebuie să decid ce fac cu legea care mi-a fost trimisă de Parlament şi la momentul respectiv voi anunţa public decizia mea', a spus Iohannis.