Milionarul Ioan Bene de la Cluj, trimis în judecată de procurorii CAB. El și alți patru afaceriști sunt acuzați de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, spălarea banilor, complicitate la spălarea banilor, delapidare şi influenţarea declaraţiilor.
Referatul procurorilor din București arată că Ioan Bene a făcut afaceri cu motorină cu Bogdan Preda, zis Bijucă, din Ploiești. Acesta i-ar fi propus lui Bene să încheie o tranzacție fictivă cu un teren din comuna Puchenii Mari, județul Prahova, pentru care au ajuns amândoi în arestul preventiv al Capitalei.
Ioan Bene, Bogdan Constantin Preda, Dragoș Andrei, Sorin Sima și Alexandu Vacusta, sunt cercetați în stare de libertate.
Potrivit procurorilor, la data de 11.08.2008, Ioan Bene, în calitate de persoană care controla societatea cumpărătoare S.C. BB IMOBILIARE S.R.L , prin intermediul societăţii care deţinea calitatea de asociat majoritar în cadrul acesteia şi persoană care coordona activitatea societăţii, cu intenţie, beneficiind de sprijinul material al lui Bogdan Constantin Preda – administrator în fapt al S.C. Activ Generals Tradings S.R.L– vânzător, a încheiat cu acesta un contract de vânzare-cumpărare având ca obiect un imobil inexistent, în baza căruia s-a emis factura fiscală în valoare de 55.663.939,80 lei care a fost înregistrată în contabilitatea S.C. BB IMOBILIARE S.R.L , deşi reprezenta o cheltuială fictivă, în scopul deducerii, în mod ilegal, a TVA în cuantum de 8.887.519,80 lei (echivalentul a 2.479.000 euro), ce constituie prejudiciu cauzat bugetului de stat.
În perioada 07.10.2008-17.03.2009, Bogdan Constantin Preda a dobândit suma de 4.219.000 lei provenind din infracţiunea de evaziune fiscală la care efectuase actele de complicitate, în favoarea lui Ioan Bene, prin retragerea acesteia, în numerar, din conturile bancare ale S.C. Activ Generals Tradings S.R.L şi S.C. Mara 92.Util S.R.L, în care fusese transferată, prin folosirea unor borderouri de achiziţii fictive şi contracte de împrumut fictive, mascând astfel provenienţa ilicită a sumei respective, în realizarea activităţii infracţionale fiind sprijinit nemijlocit şi de Dragoș Constantin Andrei, care a dispus, prin intermediul altor persoane, retragerea, în numerar, a sumei de 1.314.000 lei, din totalul sumei dobândite, în mod fraudulos, de inculpatul Bogdan Constantin Preda
În perioada 14.10.2008-29.01.2010,Sorin Sima în calitate de administrator al S.C. Mara 92.Util S.R.L, la diferite intervale de timp şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, direct sau prin intermediul unei alte persoane, şi-a însuşit din conturile societăţii, deschise la Raiffeisen Bank, suma totală de 5.385.805,90 lei, prin retragerea sumelor cu titlu de „restituire creditare societate”, în baza unor contracte de împrumut fictive.
În sarcina inculpatului Alexandu Vacusta s-a reţinut faptul că, la data de 02.07.2015, cu intenţie, în sediul, respectiv incinta Poliţiei Sector 4 Bucureşti – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, a încercat să-l determine pe un alt inculpat cercetat în aceeaşi cauză să dea declaraţii mincinoase, prin ameninţare cu săvârşirea unor fapte păgubitoare împotriva acestuia sau a familiei sale, cu efect vădit intimidant.
Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare la Tribunalul Bucureşti.