3.1 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialInterpolul oferă sprijin autorităților române. Magistrații ÎCCJ au fost instruiți cum pot...

Interpolul oferă sprijin autorităților române. Magistrații ÎCCJ au fost instruiți cum pot obține extrădarea lui Sebastian Ghiță

Interpol a sesizat Înalta Curte de Casație și Justiție în data de 15 aprilie cu privire la procedura de extrădare a fostului deputat Sebastian Ghiță, informează Agerpres.

Potrivit Biroului de presă al ÎCCJ, sesizarea a fost făcută în baza Legii 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională.

Procedura în acest caz este confidențială.

Fostul deputat Sebastian Ghiță a fost prins în Serbia după aproape patru luni de la dispariție, timp în care instanțele din România, respectiv Înalta Curte de Casație și Justiție și Tribunalul Prahova, au emis două mandate de arestare în lipsă pe numele lui.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat marți că procedura de extrădare a lui Sebastian Ghiță este pregătită, însă sunt așteptate deciziile instanțelor de judecată.

"Ne aflăm în acest moment în situația în care așteptăm de la instanțele de judecată încheierile de verificare a temeiniciei legalității declanșării procedurii de extrădare. În momentul în care primim de la instanțele de judecată respectivele încheieri, respectivele hotărâri, declanșăm procedura de extrădare, adică cererea. Ministerul Justiției are deja pregătită acea procedură, cerere, așteptăm încheierile de la instanțele de judecată și imediat, imediat, în minutul următor, dăm drumul la procedură. Până atunci prevederile legale ne obligă să rămânem în așteptare, să așteptăm de la instanțele de judecată", a explicat Tudorel Toader.

Ministrul a precizat că Biroul Național Interpol a anunțat că Sebastian Ghiță a fost arestat pe o perioadă de 18 zile în Serbia.

"Biroul Național Interpol a informat instanțele din România, instanțele emitente ale mandatelor de arestare preventivă, cu privire la reținerea pentru 48 de ore a lui Sebastian Ghiță. Pe data de 17 aprilie, același Birou (…) a înștiințat instanțele din România, instanțele emitente ale mandatelor de arestare, cu privire la reținerea preventivă a lui Sebastian Ghiță pe o perioadă de 18 zile începând cu data de 14 aprilie. Potrivit legii, potrivit art. 66 din Legea 302, instanțele din România (…) trebuie să verifice în procedură de urgență îndeplinirea condițiilor legale pentru a solicita extrădarea", a arătat Tudorel Toader.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

ANAF îi controlează pe cei care închiriază locuințe în regim hotelier

Autoritățile fiscale i-au luat în vizor pe proprietarii care închiriază locuințe în regim hotelier, dar nu își declară veniturile, potrivit Pro Tv. Potrivit datelor ANAF,...

Marcel Ciolacu îi cere demisia lui Ioan Chirteș, președintele Comisiei pentru controlul SRI

Premierul Marcel Ciolacu îi cere miercuri demisia preşedintelui Comisiei pentru controlul SRI, Ioan Chirteş, după afirmaţiile sale privindu-l pe George Simion, el arătând că...

S-a aflat cauza decesului lui Silviu Prigoană

Omul de afaceri Silviu Prigoană a murit în urma unui infarct – este concluzia medicilor legiști. Procurorul va închide dosarul după ce va analiza...
Ultima oră
Pe aceeași temă