13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialINTERCEPTĂRI. DNA a prevenit preluarea frauduloasă, pe mită, a centralelor 3 și...

INTERCEPTĂRI. DNA a prevenit preluarea frauduloasă, pe mită, a centralelor 3 și 4 de la NUCLEARELECTRICA

Prin inculparea vicepreședintelui ANRE, Claudiu Sorin Dumbrăveanu și a directorului ENEL, Florin Gugu, DNA a prevenit privatizarea frauduloasă a NUCLEARELECTRICA, centralele 3 și 4, se precizează în referatul procurorilor anticorupție.

DNA a descoperit si faptul că ENEL nu a făcut investițiile de 220 de milioane de euro la care s-a angajat prin contractul de preluare a pachetului majoritar de acțiuni la ENEL MUNTENIA SUD, pe lângă faptul că au umflat facturilor consumatorilor cu circa 2,5 milioane de euro.

Banii proveniți din beneficiile ENEL au fost plimbați printr-o suveică de firme și s-au întors în țară ca investiții.

Vicepreşedintele ANRE, Claudiu Sorin  Dumbrăveanu, directorul Enel,  Florin Gugu şi Gheorghe Ciubotaru, asociat al unei firme, au fost inculpați de procurorii anticorupție pentru luare, respectiv dare de mită atât în procesul de privatizare a ELECTRICA SA, cât și pentru umflarea facturilor consumatorilor.

Potrivit DNA, vicepreședintele ANRE Claudiu Sorin Dumbrăveanu și-ar fi construit o adevărată rețea pentru a avantaja societatea ENEL  Spa în preluarea pachetelor majoritare de acțiuni la S.C. ELECTRICA BANAT S.A., S.C. ENEL MUNTENIA SUD S.A. şi S.C. ENEL DOBROGEA S.A.

Pentru ENEL MUNTENIA SUD nu au fost respectate obligaţiile de investiţii de 220 de milioane de euro, cu acordul tacit al autorităţilor române din cadrul A.N.R.E., investiţiile parţiale raportate fiind acceptate, fără procedurile de verificare şi control din partea reprezentanţilor ANRE, în schimbul unor sume de bani date cu titlu de mită persoanelor din comisiile de control şi recepţie. Neasumarea obligaţiilor de investiţii a fost constatată în anul 2012 de Curtea de Conturi a României. Pentru celalte societăți, în contractele de privatizare  nu s-au stipulat investiții.

Preluarea acțiunilor, plătită cu beneficiile realizate de ENEL cu ajutorul unei suveici de firme.

"DUMBRĂVEANU CLAUDIU SORIN şi-a creat un cerc relaţional compus din oameni de afaceri cu interese în domeniul energetic şi din persoane cu funcţii de conducere în cadrul firmelor producătoare şi distribuitoare de energie electrică, urmărind ca, în schimbul asigurării unor facilităţi în desfăşurarea activităţii producătorilor şi distribuitorilor de energie electrică, prin exercitarea necorespunzătoare a funcţiei deţinute, aceştia din urmă să accepte cooptarea firmelor agreate de DUMBRĂVEANU CLAUDIU SORIN în contracte de furnizare echipamente sau efectuare de lucrări şi, implicit, obţinerea de avantaje materiale necuvenite pentru acestea" susțin procurorii DNA.

 

În referatul DNA se susține că, prin intermediul S.C. ENEL SERVICII COMUNE S.A., partea italiană acoperă participaţia proprie cu capital prin folosirea beneficiilor realizate de ENEL. Această societate este folosită ca entitate comercială intermediară scoaterii din ţară a sumelor de bani obţinute prin capitalizarea orelor de lucru, sume de bani  direcţionate către ENEL INVESTMENT HOLDING BV, societate comercială cu sediul în Amsterdam – Olanda, aflată în Grupul ENEL, sumele de bani revenind în ţară prin alte mecanisme de transfer ca sume aferente obligaţiilor de investiţii angajate de partea italiană. În sensul celor arătate, participaţia ca obligaţie de investiţie din partea acţionarului italian provine tot din profitul realizat de societatea la care coacţionar este Statul Român, respectiv ENEL MUNTENIA SUD, fără a putea fi cuantificată ca participaţie proprie a părţii italiene.

De asemenea -susțin procurorii DNA-  reprezentanţi de la nivelul conducerii instituţiilor implicate în privatizarea S.C.ELECTRICA S.A. au în vedere favorizarea grupului italian ENEL în procedura de privatizare a S.C. NUCLEARELECTRICA S.A., unităţile 3 şi 4, în schimbul unor sume de bani.

Cum proteja vicepreședintele ANRE interesele "băieților deștepți" din energie

Din luna aprilie 2013,  DUMBRĂVEANU CLAUDIU SORIN a încercat să introducă firma "Electroalfa International SRL", al cărei asociat este CIUBOTARU GHEORGHE ( inculpat), în relaţii comerciale cu ENEL, prin directorul GUGU FLORIN, de asemenea inculpat. Demersurile iniţiale au vizat cooptarea acestei firme drept copartener în proiectul Smart Meter. Ulterior, demersurile au constat în intermedierea obţinerii unor contracte de furnizare echipamente şi efectuare de lucrări în beneficiul ENEL de către furnizorul Electroalfa International.

În cursul lunii iunie 2013, la nivelul ANRE existau discuţii legate de reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%, aspect negativ pentru firmele furnizoare şi distribuitoare, printre care şi ENEL.

Urmare a unor discuţii anterioare, la data de 18.06.2013,  GUGU FLORIN, director reglementare tarifare ENEL, i-a trimis un SMS inculpatului DUMBRĂVEANU CLAUDIU FLORIN, cu următorul conţinut: „Pot prietenii din Nord (Electroalfa are sediul la Botoşani – n.n.) să vină vineri la Mihalache (Bd. Ion Mihalache – sediul ENEL – n.n.) ora 10 să identificăm ce echipamente au disponibile?” 

 

La 19.06.2013, DUMBRĂVEANU CLAUDIU SORIN l-a contactat telefonic pe i CIUBOTARU GHEORGHE, transmiţându-i invitaţia de la ENEL, conversaţia relevând interesul material personal al lui DUMBRĂVEANU CLAUDIU SORIN în încheierea unor contracte de către Electroalfa:

„C.Gh: să spună ce echipamente putem face noi…

D.C.S: da. Să convină ce putem face noi în perspectiva colaborării.

C.Gh: da,da,da.

D.C.S: adică voi, nu noi. Pardon!

C.Gh: noi românii.

D.C.S: da, noi românii!

…………………………………

C. Gh: şi alte produse, nu?

D.C.S: da. Se pune problema să conveniţi cu ei şi alte treburi, pe lângă treaba aia! Adică…”

 

La 20.06.2013 a avut loc o întâlnire în incinta unui Hotel din Bucureşti, la care au participat inc. DUMBRĂVEANU CLAUDIU SORIN, inc. CIUBOTARU GHEORGHE şi administratorul Electro Alfa.

Din discuţiile purtate a rezultat că inc. DUMBRĂVEANU CLAUDIU SORIN a condiţionat reprezentantului ENEL, GUGU FLORIN , reducerea procentului de micşorare a tarifelor de la – 6% la -1,3% de încredinţarea de către ENEL firmei Electroalfa a unor contracte ori de efectuarea unor achiziţii.

D.C.S: orice produs să cumpere… cu care poţi să… el e cu altă afacere. Şi cu întrerupătoare, şi cu… trebuia el să… Era în sevraj (GUGU FLORIN de la ENEL –n.n.) că eu vreau să le reduc tarifele de furnizare.

C.Gh: Da.

D.C.S: deodată şi-a adus aminte, că asta mi-a spus-o alaltăteri, când le-am spus că le reduc tarifele. Deodată şi-a adus aminte. Acesta e mesajul pe care mi l-a transmis alaltăieri. Uite. Uite-l aici.

C.Gh: trebuia să vândă…

D.C.S: l-am chemat şi i-am zis să… (râde) în funcţie de ce rezultat. Mă mai gândesc…

G.M.: ar trebui să meargă…

D.C.S. Mâine ştie, că a fost azi la el special (posibil la cineva din conducerea ENEL). A rămas să confirme mâine.”

 

 În baza referatelor din 20.06.2013, întocmite de Direcţia generală piaţă de energie electrică, aflată sub directa coordonare a . DUMBRĂVEANU CLAUDIU SORIN, la 21.06.2013 a avut loc şedinţa Comitetului de Reglementare al ANRE, în care DUMBRĂVEANU CLAUDIU SORIN avea calitatea de membru, cu drept de vot, fiind aprobate în unanimitate propunerile de reducere cu numai -1,3% a tarifelor de furnizare. Acestea s-au materializat prin emiterea de către preşedintele ANRE, conform legii, a Ordinelor nr. 40-41 din 21.06.2013.

 

În aceeaşi zi, după încheierea şedinţei, inc. DUMBRĂVEANU CLAUDIU SORIN l-a contactat telefonic pe inc. GUGU FLORIN, acesta ţinând să-i comunice că, în urma întâlnirii cu reprezentanţii Electroalfa, „sunt pe drumul cel bun”.    

„G.F: deci, ei sunt… o să schimbe nişte liste cu ce au ei şi o să ne dea nouă şi ăştia ai noştri o să dea o listă cu ce au nevoie urgentă, criticităţi, astfel încât să poată să se ia, chiar dacă preţul e un pic mai mare decât preţul pieţei, fiindcă oamenii au recunoscut că ei, ca retaileri, nu sunt performanţi ca preţuri.

D.C.S: Aha, am înţeles.

……………………………….

G.F: se analizează toate astea. Eu zic că sunt pe drumul cel bun. Cel puţin până acum.

D.C.S: aha. Florin, hai să-ţi zic care a fost rezultatul la ordin.

G.F: Aşa.

D.C.S: Până la final, pe scurt, o să fie o reducere de tarif de 1,3% pe timp de 12 luni………….S-a aprobat aşa. A fost greu să nu… să blochez tot…

………………………………

D.C.S: Zic eu că a ieşit…

G.F: Da, nu… E ok. 1,3%nu e foarte impactant. Bine.

………………………………

D.C.S: Bine. Bun. Mersi şi eu mult de ajutor.”

Se observă existenţa legăturii între atribuţiile de serviciu exercitate necorespunzător de inc. DUMBRĂVEANU CLAUDIU SORIN în beneficiul ENEL şi ajutorul dat de ENEL firmei agreate de DUMBRĂVEANU, respectiv trecerea directă a dialogului de la explicaţiile lui GUGU FLORIN referitoare la variantele de relaţii contractuale la informarea sa de către DUMBRĂVEANU despre rezultatul votului, exprimând o determinare reciprocă între cele două aspecte.

Dialogul relevă intenţia inculpatului DUMBRĂVEANU CLAUDIU SORIN de a înlătura integral scăderile tarifare, acesta justificându-se în faţa inc. GUGU FLORIN cu privire la imposibilitatea de a face acest lucru, reuşind doar reducerea la -1,3%.

De asemenea, se constată că, de ambele părţi, prestaţia interlocutorului constituia un ajutor pentru celălalt, motiv pentru care au găsit de cuviinţă să îşi mulţumească reciproc.

 

Ulterior, la 28.06.2013, inc. GUGU FLORIN l-a contactat pe inc. DUMBRĂVEANU CLAUDIU, pentru a-i comunica o problemă legată de recunoaşterea unor investiţii şi a-i solicita sprijinul în vederea soluţionării acesteia, după care i-a spus că „ vezi, că abia aseară au trimis prietenii o listă şi o să-i dea ăştia înapoi răspunsul”.

Este de relevat, încă odată, modul în care sunt purtate discuţiile, respectiv GUGU FLORIN îi face o solicitare lui DUMBRĂVEANU CLAUDIU, după care îi aminteşte acestuia că şi doleanţa sa este în curs de rezolvare. Acest aspect a fost constatat în cadrul mai multor discuţii purtate între cei doi inculpaţi.

 

De asemenea, la 22.08.2014, GUGU FLORIN şi DUMBRĂVEANU CLAUDIU stabilesc o nouă întrevedere comună cu „omul ăla” (reprezentantul ElectroAlfa) pentru ziua următoare, GUGU FLORIN spunând că va verifica „să nu lipsească mâine ăia”, referindu-se la colegii săi de la ENEL Distribuţie. Imediat după această discuţie, DUMBRĂVEANU CLAUDIU l-a contactat pe , administratorul ElectroAlfa, comunicându-i că în ziua următoare trebuie să fie la ENEL.

 

La 20.09.2013, într-o discuţie purtată de GUGU FLORIN cu DUMBRĂVEANU CLAUDIU, acesta din urmă îi comunică faptul că va găsi o modalitate de a rezolva  problema ( cea cu recunoaşterea investiţiilor, după toate probabilităţile), GUGU FLORIN replicând:”sărut mâna! Sărut mâna! Da! Ar fi o gură de oxigen pentru noi ăştia…”. 

 

În perioada următoare au existat şi alte discuţii şi întrevederi între persoanele menţionate pe marginea aceloraşi teme.

În realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inc. DUMBRĂVEANU CLAUDIU SORIN a continuat să acorde sprijin către ENEL, în varii modalităţi, în baza înţelegerii anterioare privitoare la atribuirea unor contracte către firma Electroalfa Intenational.

Astfel, spre exemplu, la 2.10.2013, inc. DUMBRĂVEANU CLAUDIU SORIN l-a contactat pe inc. GUGU FLORIN, căruia i-a comunicat că : „am aprobat ăla. Am pus acolo semnul egal aşa cum aţi vrut. Mai era o treabă pe care am intervenit…….. am mai dres busuiocul…….. vă lăsase spor de eficienţă din CPT 25%…………….şi atâta am mai tras, ca pe joasă să fie 50%”, reacţia lui GUGU FLORIN fiind:”A, super!”.

De asemenea, la 3.10.2013, DUMBRĂVEANU CLAUDIU 

SORIN a informat pe GUGU FLORIN, prin intermediar, despre faptul că un control aflat în curs de derulare la ENEL face parte din programul anual, precum şi că nu are nicio reclamaţie la bază, informarea fiind făcută în urma temerilor exprimate de GUGU FLORIN cu privire la scopul controlului.

 

ENEL a pus la dispoziţia organelor de urmărire penală, în baza ordonanţei procurorului, documentaţia de atribuire, precum şi contractele încheiate cu Electroalfa International SRL.

 În cursul lunii mai 2013 ENEL iniţiase procedurile interne pentru stabilirea cerinţelor de participare a ofertanţilor la atribuirea contractului „Antrepriza lucrărilor în reţelele de medie tensiune aparţinând filialelor Banat şi Dobrogea ale ENEL”, printre ofertanţi regăsindu-se Electroalfa International SRL, conform declaraţiei privind participanţii din 5.08.2013. 

Din examinarea documentelor a rezultat că  între ENEL Distribuţie Dobrogea şi Asociaţia compusă din Electroalfa International şi alte două firme au fost încheiate la 8.11.2013 Acordurile Cadru de Execuţie Lucrări iar la 10.01.2014 între ENEL Distribuţie Dobrogea şi SC Electroalfa International SRL au fost încheiate două contracte subsecvente pentru execuţia de lucrări.

Contractul nr… are ca obiect „Modernizare LEA 20kV Ulmu şi LEA 20kV Sticleanu, jud. Călăraşi”, fiind în valoare de 277.600,66 lei. Lucrarea a fost subcontractată în proporţie de 30% de Electroalfa altei firme , prin contractul, la valoarea de 83.280,20 lei.

 Contractul nr…..are ca obiect „Modernizare PA300, mun. Călăraşi, jud. Călăraşi”, fiind în valoare de 129.598,44 lei. Lucrarea a fost subcontractată în proporţie de 30% de Electroalfa altei firme prin contractul de execuţie lucrări  la valoarea de 38.879,53 lei.   

Contractele prin care s-a făcut subcontractarea lucrărilor au fost încheiate la 21.02.2014, în cuprinsul lor fiind însă stabilit intervalul de efectuare a lucrărilor cu începere de la 10.01.2014. În fapt, aceste două contracte au fost redactate prin procedeul copy-paste după contractele subsecvente ENEL-ElectroAlfa.

La data de 28.01.2014 ElectroAlfa a formulat către ENEL două cereri de solicitare a aprobării subcontractării, existând însă indicii în sensul că acestea au fost efectuate după încheierea subcontractărilor şi antedatate, aspect ce rezultă din răspunsul formulat de ENEL (fără număr şi nedatat):”pentru viitor, în vederea alinierii la procedurile interne ENEL, vă rugăm să transmiteţi iniţial solicitarea de subcontractare, urmând ca ulterior – şi numai după scrisoarea de acceptare (prezentul document) -, să emiteţi/semnati contractul de subcontractare”. 

La 13.12.2013, pe site-ul SEAP a apărut anunţul de atribuire pentru „Antrepriza lucrărilor în reţelele de medie tensiune aparţinând filialelor Banat şi Dobrogea ale ENEL”, printre firmele câştigătoare regăsindu-se şi SC ElectroAlfa International SRL.

 

Cele mai citite

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023, iar cifra de afaceri a ajuns la 1,6 miliarde de lei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă