6.3 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecial"Infern" sau fabulaţii? Cât de adevărate sunt plângerile deţinuţilor din Centrul de...

„Infern” sau fabulaţii? Cât de adevărate sunt plângerile deţinuţilor din Centrul de Străini din Arad

„Suntem în infern”, le transmiteau săptămâna trecută deţinuţii din centrul arădean celor de la organizaţia Migreurop, cu sediul în Paris. Deţinuţii s-au plâns că sunt bătuţi, că nu li se dă apă şi că sunt abuzaţi psihic de gardieni. Centrul găzduieşte, în momentul de faţă, 51 de străini, toţi bărbaţi, intraţi ilegal în ţară, cărora li s-a respins cerea de azil şi urmează să fie repatriaţi. Aceştia provin din state precum Algeria, Tunisia, Maroc, Afganistan, India, Pakistan, Libia. Apelul deţinuţilor, făcut public pe siteul organizaţiei Migreurop, a fost preluat de ONG-uri din România, care au cerut Oficiului Român pentru Imigrări (ORI) şi Ministerului de Interne să demareze cerceătrii.

 

Reprezentanţii ORI, instituţia care coordonează activitatea centrelor de cazare a străinilor, au declarat pentru România Liberă că specialişti ai instituţiei au demarat un control şi că, până acum, acuzaţiile s-au dovedit nefondate.

„Nu am primit nicio plângere, nici măcar nu am fost sunaţi de organizaţia care a făcut public acel apel al migranţilor, şi nu am fost anunţaţi de vreo altă autoritate a statului că s-ar fi făcut vreuna împotriva centrului. Nici din partea vreunui deţinut, nici din partea vreunei organizaţii”, a precizat purtătoarea de cuvânt a ORI, Cristina Ilie.

Aceasta a dat asigurări că migranţii trăiesc în condiţii adecvate şi că niciun străin nu a fost abuzat în centrul de la Arad.

„Precizăm că nu a fost prezentat la consultaţia medicală niciun cetăţean care să prezinte urme de violenţă. În cadrul programului de audienţă, consultări şi vizite ale reprezentanţilor misiunilor diplomatice şi ONG-uri nu au fost semnate probleme sau evenimente de tipul celor menţionate de dumneavoastră”, se precizează într-un răspuns oficial primit de România Liberă.

ONG-uri: Nu am primit astfel de plângeri

Potrivit răspunsului transmis de ORI, centrul este amenajat şi dotat să ofere condiţii adecvate de cazare, hrană, asistenţă medicală şi igienă personală: „În cadrul centrului avem un medic şi patru asistenţi medicali. Se asigură controlul medical al străinilor atât la intrarea în centru, cât şi pe parcursul perioadei de cazare. Atunci când situaţia o impune, străinii sunt conduşi la medici specialişti din cadrul unităţilor medicale specializate. Numai în acest an au fost realizate peste 839 de consultaţii medicale. Totodată, este asigurată asistenţa psihologică a străinilor cazaţi”.

Oficialii ORI au menţionat că deţinuţii din centrul arădean au primit, săptămâna aceasta, vizite de la misiuni diplomatice şi de la două organizaţii non-guvernamentale.

Contactaţi de România Liberă, oficialii celor două organizaţii non-guvernamentale au spus că nu au cunoştinţă de astfel de abuzuri şi că niciun migrant din centrul din judeţul Arad nu li s-a plâns de astfel de tratamente.

„Noi facem vizite regulate, anunţate, la centrul din Arad şi nu ne-am confruntat niciodată cu astfel de cazuri”, a spus Mihai Clondir, ofiţer de operaţiuni la Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, misiunea din România.

Un răspuns similar au transmis şi reprezentanţii Consiliului Naţional Român pentru Refugiaţi (CNRR).
„Ultima vizită la Centrul Arad a fost efectuată de către consilierul CNRR ieri, 28.03.2012. În timpul sesiunilor de consilere, migranţii asistaţi în cadrul proiectului nu au adus la cunoştinţa consilierului CNRR alte probleme decât cea privind ieşirea la plimbare în aer liber, problema care în momentul de faţă s-a remediat, migranţii din Centrul Arad beneficiind deja de programul de plimbare zilnică în aer liber în curtea centrului”, a explicat pentru România Liberă Silvia Lobonţiu, consilier CNRR.

De ce nu au fost lăsaţi jurnaliştii în centru?

La începutul acestei săptămâni, mai mulţi jurnalişti au vizitat centrul, dar nu li s-a permis să intre în pavilionul unde se află celulele migranţilor. De la ferestrele centrului, migraţii au strigat „Ajutor!”,„Foame!” şi „Mizerie!”, potrivit presei locale.

Refuzul conducerii centrului de a permite jurnaliştilor accesul în facilitate a stârnit indignarea reprezentanţilor ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei: „Suspiciunea privind eventualele abuzuri şi tratamente inumane practicate de autorităţile române nu poate fi eliminată decât prin deschiderea accesului în centru pentru jurnalişti şi alte persoane interesate.”

Reprezentanţii ORI au explicat că nu este interzis accesul jurnaliştilor în centru, dar că trebuie făcută o cerere scrisă care are nevoie de aprobare de la centru.

„Când au dorit jurnaliştii să intre, erau foarte mulţi, de la televiziuni, cu camere, şi conducerea centrului nu a putut să le permită la toţi accesul. Accesul se face, dar doar în condiţii de maximă siguranţă pentru vizitatori”, a explicat Cristina Ilie, purtătoare de cuvânt a Oficiului pentru Imigrări.

„Migranţii pot pleca oricând”

Dintre cei 51 de migranţi cazaţi în centrul din Arad, majoritatea sunt din ţări precum Maroc, Tunisia, Algeria. Mulţi ajung în România din cauza situaţiei economice proaste, şi nu din cauza vreunei oprimări, motiv pentru care cererea de azil politic le este respinsă. De cele mai multe ori, ei ajung în România după ce au tranzitat ilegal ţări precum Macedonia, Muntenegru, Grecia.

Când sunt prinşi în România, imediat cer azil politic, a explicat pentru România Liberă Mihai Clondir, ofiţer de operaţiuni la Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, misiunea din România. De la momentul solicitării de azil şi până la soluţionarea acesteia, ei sunt cazaţi în centre deschise. Dacă le este respinsă cererea, au 15 zile la dispoziţie să părăsească teritoriul României singuri, eventual asistaţi de organizaţii specializate pe drepturile migranţilor. Dacă nu pleacă în acest termen, sunt cazaţi la centre de custodie publică, precum cel din Arad.

„Dar migranţii pot pleca oricând înapoi în ţara lor. Chiar şi cei care sunt acum în Arad, dacă îşi manifestă dorinţa să plece, sunt liberi să o facă şi noi îi asistăm”, a explicat Clondir.

Cele mai citite

Atac terorist la târgul de Crăciun din Magdeburg: 2 morți și 68 de răniți

Vineri seară, târgul de Crăciun din orașul Magdeburg a devenit scena unui atac terorist care a zguduit întreaga țară. Un bărbat a intrat cu...

Atac terorist la târgul de Crăciun din Magdeburg: 2 morți și 68 de răniți

Vineri seară, târgul de Crăciun din orașul Magdeburg a devenit scena unui atac terorist care a zguduit întreaga țară. Un bărbat a intrat cu...

Avertizare meteo: Cod galben de ninsori viscolite și polei în sud-estul României

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod galben pentru ninsori viscolite și polei în județele Tulcea, Constanța, și partea de est...
Ultima oră
Pe aceeași temă