Sute de persoane se roagă, duminică, în Muzeul Mitropoliei Clujului la brâul Maicii Domnului, adus de la o mănăstire din Grecia, pentru victimele incendiului din clubul Colectiv, potrivit Mediafax.
Brâul Maicii Domnului a fost adus, sâmbătă seară, la Cluj-Napoca, de la Mănăstirea Kato Xenia, din Mitropolia de Volos, Grecia, iar duminică dimineaţă racla de argint în care se află a fost dusă într-o scurtă procesiune de un sobor de preoţi de la Reşedinţa Mitropolitană până la Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat în subsolul Catedralei, unde va rămâne expus până miercuri.
Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, a declarat, presei, că prezenţa brâului Maicii Domnului la Cluj-Napoca este o mare binecuvântare.
„Este o mare binecuvântare prezenţa brâului Maicii Domnului la Cluj-Napoca, mai ales că în ţară este creată suferinţa aceasta grozavă de tragedia ce s-a întâmplat la clubul Colectiv din Bucureşti. Şi Maica Domnului, Maica tuturor creştinilor, aduce mângâiere şi celor sănătoşi şi celor bolnavi. Va fi o rugăciune în timpul Liturghiei pentru victimele de la Bucureşti şi un moment pios, de aducere aminte, la sfârşitul slujbei”, a spus IPS Andrei.
Brâul Maicii Domnului se păstrează în Mănăstirea de maici Kato Xenia din Grecia şi este o foarte preţioasă relicvă a lumii creştine, care aminteşte de vieţuirea simplă, dar plină de sfinţenie a Sfintei Fecioare Maria, fiind cinstit cu multă evlavie de credincioşii ortodocşi din întreaga lume.
Potrivit tradiției, brâul a fost țesut de Maica Domnului din fire de păr de cămilă și, după adormire, în momentul înălțării ei la ceruri, acesta i-a fost dăruit Sfântului Apostol Toma.
Vineri seară, clubul Colectiv găzduia un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album – „Mantras of war”. În club a izbucnit un incendiu, iar ultimul bilanţ arată 29 de persoane decedate şi 146 de persoane internate la spitalele din Capitală. Dintre acestea, 80-90 de persoane sunt în stare gravă sau critică.
Printre persoanele decedate se află şi doi dintre membrii trupei care susţinea concertul, şi anume chitaristul Vlad Ţelea şi chitaristul Mihai Alexandru.
Martori aflaţi în club au declarat că incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele antifonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul propagându-se la tavan. Bucăţi din plafon, care era capitonat şi el cu burete antifonic, s-au desprins şi au căzut peste oameni.