7.1 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialIliescu, salvat de Parchetul General

Iliescu, salvat de Parchetul General

Ion Iliescu a primit oficial neinceperea urmaririi penale (NUP) in dosarul mineriadei din 13 iunie 1990,  dupa cum a anuntat "Romania Libera" inca din data de 5 decembrie 2007. Atunci, informatia publicata de cotidianul nostru a fost negata  de catre conducerea Parchetului General, iar confirmarea oficiala a venit abia ieri.

Anul trecut, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca Ion Iliescu sa fie cercetat doar de catre magistratii civili, procurorul general Laura Codruta Kovesi dadea asigurari ca nu vor fi distruse probele din dosarul mineriadei, in baza carora  fostul presedinte al tarii a fost pus sub invinuire  de catre procurorii militari coordonati de generalul magistrat Dan Voinea. Magistratii militari l-au acuzat  pe Ion Iliescu de omor deosebit de grav deoarece in ziua de 13 iunie 1990 a coordonat si ordonat reprimarea trecatorilor de pe strazile Capitalei. Atunci au fost impuscate mortal patru persoane, iar altele au fost ranite.

In ultima perioada – pregatitoare pentru solutia NUP– , Kovesi a trecut la atacuri dure la adresa generalul Voinea, cerand anchetarea acestuia pe motiv ca a incalcat legea atunci cand l-a pus sub invinuire pe Ion Iliescu.  Acuzatiile au culminat ieri cu anuntul ca nu exista probe pentru ca Ion Iliescu sa fie pus sub invinuire. Surse judiciare sustin ca in  dosarul "Ion Iliescu – mineriada" au lucrat procurori care pana in 1997 au ingropat dosarul la Parchetul Tribunalului Bucuresti.  

Principalele probe anulate (pe langa multe altele) de catre subordonatii lui Kovesi sunt "Jurnalul de Lupta al MApN" si declaratia generalui Mihai Chitac, fost ministru de Interne. In "Jurnalul de Lupta al MApN" s-au consemnat ordinele de reprimare date de Iliescu cu motivatia ca  ar fi vorba de o "rebeliune legionara" deoarece  "pe sediul Politiei Capitalei s-a ridicat drapelul verde, legionar", iar  generalul Chitac  a sustinut in fata instantelor ca a executat ordinul lui Ion Iliescu de deschidere a focului impotriva populatiei de pe strazile Capitalei. Nici discursurile televizate ale lui Ion Iliescu de atunci nu i-au convins pe procurorii civili, motiv pentre care acestia au decis ca Ion Iliescu este nevinovat.

"Romania, campioana coruptiei"
Sorin Iliesiu, vicepresedintele Asociatiei "Alianta Civica", victima a mineriadei, s-a declarat uimit de decizia procurorilor. "Decizia NUP pentru domnul Ion Iliescu confirma, inca o data, in mod scandalos eticheta rusinoasa pusa Romaniei de campioana a coruptiei. Aceasta decizie este in flagranta contradictie cu rechizitoriul publicat in vara anului trecut, elaborat de procurorii independenti Viorel Siserman si Dan Voinea, in care dl. Ion Iliescu era considerat principalul responsabil pentru crimele comise in 13 iunie 1990" ne-a declarat Sorin Iliesiu.

La randul sau, Teodor Maries, presedintele Asociatiei "21 decembrie 1989", victima si el a mineridei din iunie 1990 , ne-a declarat ca vina ar fi a procurorului general Kovesi, care la data de 7 decembrie 2007 "a iesit pe posturile de televiziune si s-a antepronuntat afirmand ca generalul Dan Voinea a gresit atunci cand a inceput urmarirea penala impotriva lui Ion Iliescu. Ce au inteles procurorii civili din acest mesaj al procurorului general? Ca si ei vor gresi daca il pun sub invinuire pe Ion Iliescu, motiv pentru care i-au dat NUP. Kovesi nu avea voie sa comenteze public decizia unui procuror. Noi vom ataca NUP-ul dat lui Ion Iliescu, iar in paralel mergem inainte cu procesul la CEDO".

» Dosarul mineriadei din 13 iunie 1990,  cand au fost impuscate mortal patru persoane, iar alte trei au fost grav ranite, a avut o evolutie sinuoasa. Pana in 1997, dosarul a fost tinut in sertarele Parchetului Tribunalului Bucuresti fara sa se ancheteze cine a dat ordin sa se deschida focul si de ce. In 1997, Parchetul Curtii Militare de Apel a dat in acelasi dosar o solutie de neincepere a urmaririi penale, solutie infirmata de generalul magistrat Dan Voinea, pe atunci seful procurorilor militari.

 

In anul 2001, la ordinul procurorului general de atunci Joita Tanase (numit de Ion Iliescu), seiful generalului Voinea a fost spart si de acolo s-au luat dosarele mineriadei si ale Revolutiei din decembrie 1989. Tot atunci, conducerea Parchetului a propus arderea documentelor ca solutie definitiva in aceste dosare, dar s-a optat doar pentru inchiderea lor.  In 2005, generalul magistrat Dan Voinea a fost investit din nou sa continue ancheta si  a inceput urmarirea penala impotriva lui Ion Iliescu. In 2007, cand ancheta era finalizata si urma trimiterea in judecata, Curtea Constitutionala a decis ca procurorii militari nu sunt competenti sa-l inculpeze pe civilul Ion Iliescu, motiv pentru care dosarul a ajuns din nou la procurorii civili, care au pus  solutia NUP pentru Iliescu.

Cele mai citite

Zelenski și secretarul general al NATO au discutat despre viitorul Ucrainei. România nu a fost invitată la discuții

Miercuri seara, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuții, alături de alți lideri europeni,...

Dan Șucu și-ar dori o colaborare între Genoa și Rapid București

Dan Şucu, noul acţionar majoritar al clubului italian de fotbal Genoa CFC, a declarat, miercuri, că doreşte o colaborare de succes între gruparea din...

Pensia medie lunară a crescut cu 22% în T3, numărul pensionarilor scade ușor

Pensia medie lunară din România a ajuns în trimestrul al treilea al anului 2024 la 2.582 de lei, marcând o creștere de 22% comparativ...
Ultima oră
Pe aceeași temă