16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialI-am trimis sa doarma linistiti in Europa!

I-am trimis sa doarma linistiti in Europa!

» Un studiu publicat ieri la Strasbourg arata ca europarlamentarii romani au avut o activitate mediocra in perioada 2007-2009, in primul lor mandat in Legislativul european. Doar unul dintre cei 35 de romani alesi in Parlamentul European s-a clasat printre primii 100 din cei peste 900 de europarlamentari.

» Analistii politici cred ca s-a ajuns la aceasta situatie pentru ca la Bruxelles sunt trimisi adesea fie clientela partidelor, fie politicienii incomozi la centru si mai rar specialistii.

Romania are un singur europarlamentar printre primii o suta in ceea ce priveste activitatea in ultimul mandat in Legislativul european, potrivit unui studiu prezentat ieri la Strasbourg. Din cei 35 de europarlamentari, doar cinci sunt in primii 300, majoritatea inghesuindu-se la coada clasamentului. Europarlamentarii romani au obtinut, potrivit studiului, note bune la prezenta, dar foarte slabe in ceea ce priveste activitatea parlamentara. Din documentul "realizat direct din datele furnizate de Parlamentul European", dar care are unele lacune, potrivit autorului acestuia, reiese ca activitatea europarlamentarilor romani in primul lor mandat in Parlamentul Euro-pean este mediocra. Analistii politici cred ca lipsa de implicare si absenta initiativelor europarlamentarilor romani se datoreaza faptului ca in Parlamentul European ajung in general trei tipuri de politicieni: cei recompensati, cei care sunt indepartati din politica nationala si doar in cele din urma cei merituosi.

 

Asa se explica si situatiile de vendeta politica aparute acum, in pragul euroalegerilor. Surse bine informate spun ca ar fi cazul social-democratei Gabriela Cretu, care, desi este pe locul trei in privinta activitatii europarlamentarilor romani, nu mai apare pe lista PSD pentru scrutinul din iunie, fiindca sotul ei, liderul PSD de Vaslui, Dumitru Buzatu, ar fi refuzat sa o puna pe lista pentru alegerile parlamentare pe Ana Birchall, favorita lui Mircea Geoana.
Din lista candidatilor propusi pentru Parlamentul European la alegerile din iunie, cand politicienii romani vor avea un mandat plin, de patru ani, in categoria celor merituosi ar putea intra, in opinia presedintelui Pro Democratia, Monica Macovei, care candideaza din partea PDL, si social-democratii Adrian Severin si Ioan Mircea Pascu; ei ar putea obtine al doilea mandat de europarlamentar. Cei trei au fost ministri si sunt foarte competenti in domeniile pe care le-au gestionat: justitie, relatii internationale si, respectiv, aparare.

 

Cristian Pirvulescu e de parere, de altfel, ca, "dintre numele noi aparute pe lista, in afara de Monica Macovei nu mai este nimeni cu relatii la nivel european". si Bogdan Teodorescu este de aceeasi parere, sustinand ca fostul ministru al Justitiei ar avea toate datele pentru ca, "teoretic, sa faca o treaba buna in Parlamentul European".
Din categoria celor recompensati ar putea face parte liberala Norica Nicolai, cap de lista pentru PNL, dar care a ratat intrarea in Parlamentul autohton. Bogdan Teodorescu crede ca, desi "exista interese politice si interese de grup", Norica Nicolai este totusi "cel mai vizibil om politic pe care il au liberalii si care poate trage lista in sus". Liberalei i s-ar putea adauga, in opinia analistului politic, Cristian Preda si Traian Radu Ungureanu, care "vor fi premiati pentru efortul de a fi langa Traian Basescu". si Daciana Sarbu, fiica ministrului Agriculturii si sotia ministrului care face legatura cu Parlamentul, ar putea ocupa un loc fruntas in categoria clientelei de partid, deoarece, in ciuda faptului ca face parte din plutonul europarlamentarilor cei mai putin sarguinciosi, ocupa un loc eligibil pe listele PSD.

Presedintele Pro Democratia este de parere ca, in cazul multora, nominalizarea pentru un loc eligibil ca europarlamentar este o sanctiune, "o trecere pe linie moarta", fiind promovate in general "persoane care nu sunt comode la Bucuresti", cel mai cunoscut exemplu fiind Theodor Stolojan.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă