Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a declarat, joi, la Alba Iulia, că ar trebui să existe un control civil, pentru a nu se comite abuzuri, cu asigurarea confidenţialităţii, asupra instituţiilor care fac interceptări, fie că este vorba de DNA, de SRI sau de orice serviciu tehnic, transmite Agerpres.
‘Oricine face interceptarea – că este DNA, că este SRI, că este ‘Doi şi un sfert’, orice serviciu tehnic care face interceptarea – asupra lui trebuie să existe un control, să spun, civil. Trebuie să existe un control al societăţii (…) să nu se comită abuzuri. Acesta a fost cred, dar o să vedem decizia Curţii Constituţionale şi spiritul în care a fost adoptată acea decizie a Curţii Constituţionale. Vom vedea şi motivarea. Adică e nevoie ca societatea, într-un fel, să aibă controlul tuturor interceptărilor. Sigur, cu asigurarea confidenţialităţii, cu asigurarea secretului de serviciu, sau chiar de stat, a informaţiilor clasificate, dar e nevoie să existe un control’, a spus, într-o conferinţă de presă, membrul CSM.
Horaţius Dumbravă a apreciat că serviciul tehnic de la nivelul DNA din structura centrală funcţionează foarte bine. ‘Deci aici nu cred că avem discuţii de făcut. El este rupt de SRI ca serviciu tehnic şi nu au fost discuţii’, a adăugat judecătorul.
În ceea ce priveşte declaraţia făcută joi de procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, potrivit căreia vor exista „anumite consecinţe” după ce Curtea Constituţională va publica motivarea deciziei privind interceptările şi că va fi extins numărul persoanelor de la serviciul tehnic, Dumbravă a opinat că această afirmaţie probabil ‘vine în acest spirit, că a funcţionat bine acest serviciu’.
‘Probabil declaraţia doamnei Kovesi vine în acest spirit – că a funcţionat bine acest serviciu – dar eu aş spune să nu ne grăbim. Să vedem în primul rând decizia Curţii Constituţionale şi ce putem face noi, nu eu, judecătorul Dumbravă de la CSM, ci întreaga societate, cum punem într-o cheie firească, logică, democratică această problemă’, a spus membrul CSM. Întrebat cum anume ar vedea acest control al societăţii, Horaţius Dumbravă a subliniat că ‘probabil Curtea Constituţională ne va da anumite idei’.
Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat joi că vor exista „anumite consecinţe” după ce Curtea Constituţională va publica motivarea deciziei privind interceptările, amintind că în cadrul Direcţiei există un serviciu tehnic care are rol în executarea acestor autorizaţii.
„Este posibil ca în urma motivării acestei decizii să fim nevoiţi să extindem numărul persoanelor care lucrează la acest serviciu tehnic şi de asemenea întărim serviciul, pentru că am avut situaţii în care am lucrat şi cu alte instituţii pentru punerea în aplicare a acestor autorizaţii”, a afirmat Kovesi, după prezentarea bilanţului DIICOT.
Pe 16 februarie, plenul CCR a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor din Codul de procedură penală care prevăd că supravegherea tehnică dispusă de procuror poate fi efectuată nu doar de „organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei”, ci şi de „alte organe specializate ale statului”.