Omar Hayssam, condamnat la 20 de ani de închisoare în dosarul jurnaliştilor români răpiţi la Bagdad, va fi adus în ţara noastră în baza unui tratat de transfer de persoane cu condamnări privative de libertate, semnat ieri la Palatul Cotroceni de miniştrii de Justiţie din România şi Siria, în prezenţa preşedinţilor celor două ţări, Traian Băsescu şi Bashar Al-Assad.
Tratatul dintre cele două ţări era necesar deoarece actuala legislaţie judiciară din Siria nu permitea extrădarea în forma solicitată de partea română, ci doar „transferul” unui sirian în ţara în care a fost condamnat la închisoare, susţin surse judiciare. Este o formulă de compromis pentru „transferul” lui Omar, la care au ajuns Traian Băsescu, preşedintele României, şi Bashar Al-Assad, preşedintele Siriei, după două runde de întâlniri: una în 2008, la Damasc, şi cea de ieri, de la Bucureşti. Alături de Băsescu, pentru „transferul” lui Omar au negociat ministrul de Externe, Teodor Baconschi, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi chiar şeful SRI, Cristian Maior. Variantele de tratate de extrădare („transfer”) au circulat între cele două ţări pentru a se compatibiliza legislaţiile în aşa fel încât instanţele din Siria să admită trimiterea lui Omar la Bucureşti.
Tot astăzi, partea română a transmis o nouă solicitare către Siria în vederea „transferului” condamnatului Omar Hayssam către România, susţin surse judiciare. În prezent, Omar Hayssam s-ar afla într-o închisoare din Damasc, susţin surse judiciare. De curând, Cristian Maior, şeful SRI, a declarat: „Sunt convins ca Omar Hayssam îşi va ispăşi pedeapsa pe teritoriul României”. Tot ieri şi tot la Palatul Cotroceni au fost încheiate şi alte acorduri, între care şi acordul de cooperare în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii organizate, semnat de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi. Acest acord ar deschide drumul colaborării între autorităţile judiciare din Siria şi România în domeniul instrumentării dosarelor de contrabandă cu arme, de spălare de bani, de alimentare cu fonduri a unor celule teroriste, spun specialiştii. Un astfel de dosar, care îl vizează tot pe Omar Hayssam, se află în instrumentarea DIICOT.
Ce dezvăluiri poate face Omar Hayssam
Transferul cetăţeanului siriano-român Omar Hayssam în România este important, deoarece acesta ar putea aduce clarificări în dosarele penale care vizează afacerile nelegale ale acestuia, aflate pe rolul instanţelor de judecată sau la Parchet – DIICOT. De asemenea, Omar ar putea clarifica în ce împrejurări a fugit din România în 2006, după ce a fost eliberat din arestul preventiv în baza unor acte medicale semnate, între alţii, de Mircea Beuran, fost ministru PSD al Sănătăţii. În campania electorală pentru alegerile generale din 2008 şi apoi în campania pentru prezidenţialele din 2009 PSD a adus grave acuzaţii la adresa PDL şi a lui Traian Băsescu, care spuneau, în linii mari, că Omar Hayssam şi-ar fi cumpărat fuga din România. Au circulat şi interceptări de convorbiri – realizate ilegal chiar în sediul Parchetului General – între arestatul Omar Hayssam şi generalul Constantin Degeratu, consilierul lui Băsescu pe probleme de apărare, din care ar fi rezultat planul fugii. Atunci, Traian Băsescu a negat acuzaţiile şi a anunţat posibilitatea desecretizării tuturor dosarelor Omar Hayssam, inclusiv a dosarului recuperării jurnaliştilor răpiţi în Irak la comanda lui Omar Hayssam. Din aceste desecretizări s-ar observa că apropiaţii lui Omar au fost în realitate mulţi dintre actualii lideri ai PSD, printre care şi Ion Iliescu, spunea Traian Băsescu.
Afacerile lui Omar, înfloritoare în mandatele lui Iliescu
Omar Hayssam este membru PSD şi chiar a figurat o scurtă perioadă drept candidat din partea acestui partid la alegerile parlamentare din 2004. El a fost apropiat în special de Ion Iliescu, pe care l-a însoţit în multe vizite oficiale externe. De asemenea, a fost apropiat de Ioan Talpeş, fost şef al SIE şi apoi consilierul lui Iliescu; apropiat de Radu Timofte, fost şef al SRI, apropiat de Nicolae Văcăroiu, pe când era premier şi apoi preşedintele Senatului. De asemenea, era ajutat în afaceri de parlamentari PSD ca Ion Vasile, Ristea Priboi, Ovidiu Muşetescu (fost şef şi la APAPS). De altfel, afacerile lui Omar s-au dezvoltat între 1992 şi 1996 şi au luat amploare între 2001 şi 2004. El a preluat numeroase active de la stat, cele mai multe în baza unor acte falsificate (cazul IPRS Băneasa).
Creşterea şi decăderea
imperiului „Omar”
În toamna anului 2004, procurorul general de atunci Ilie Botoş a avizat descinderi în forţă la domiciliul lui Omar Hayssam şi sediile firmelor acestuia. S-au găsit numeroase probe care atestau nelegalităţile în afaceri, printre care ştampile şi documente false. Potrivit unor surse judiciare, ar fi urmat arestarea lui Omar, dar „s-a primit un telefon de la o persoană extrem de influentă din zona politică” şi acţiunea a „murit” din faşă. Mai mult, anchetatorii au fost obligaţi să-i restituie lui Omar probele. A fost momentul de glorie în care Omar a învins instituţiile statului român.Procurorul Ilie Botoş a refuzat să spună cine a dat telefonul. A urmat alegerea lui Traian Băsescu în funcţia de preşedinte, ceea ce însemna dispariţia pârghiilor prin care Omar era protejat.
Ca să scape de dosare penale, Omar a înscenat răpirea jurnaliştilor la Bagdad chiar în ziua în care Traian Băsescu vizita trupele române din Irak. Apoi s-a oferit să-i salveze, încercând astfel să capteze bunăvoinţa preşedintelui României. Ba chiar s-a oferit să trimită la Bagdad patru milioane de dolari pentru răscumpărarea jurnaliştilor. Autorităţile şi-au dat seama de implicarea lui Omar în răpire şi au dispus arestarea acestuia. Grupul irakian care a acceptat înscenarea răpirii i-a vândut pe jurnalişti altui grup, din mâna cărora serviciile secrete româneşti au reuşit să-i salveze. Omar a fost eliberat din arest în 2006, pe motiv că ar avea cancer. La scurt timp după eliberare, Omar Hayssam a fugit din România.
Întrebări la care ar putea răspunde Hayssam
Cine sunt politicienii şi ofiţerii de informaţii implicaţi în promovarea şi protejarea contrabandei cu arme practicată de Omar Hayssam?
Prin cine l-a cunoscut pe celebrul traficant rus de arme Victor Bout şi cum a ajuns să-şi facă bază de afaceri la Moscova?
Cine sunt cei care i-au sprijinit afaceriler ilegale din România?
Cine sunt politicienii şi ofiţerii care au primit taxe de protecţie de la Omar Hayssam?
Cum a organizat răpirea jurnaliştilor români la Bagdad, cu ce politicieni s-a sfătuit pentru „răpire”; care a fost implicarea unor foşti ofiţeri români în acest scandal?
Cine sunt procurorii şi judecătorii care i-au acoperit nelegalităţile?
Cine l-a ajutat să fugă din România?
Ce pedepse trebuie să execute Hayssam
În 2008, Hayssam a fost condamnat definitiv (în lipsă) la 20 de ani închisoare în dosarul răpirii jurnaliştilor români.
În 2010, Omar a mai fost condamnat în două dosare penale: a primit trei ani de închisoare în dosarul „Foresta Nehoiu” şi 16 ani de închisoare în dosarul „Volvo”.