-3 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialHaosul salariilor arunca Justitia in blocaj

Haosul salariilor arunca Justitia in blocaj

»  Personalul auxiliar din instante ameninta cu declansarea grevei generale, pentru ca Ministerul Justitiei nu respecta legea care le-a promis plata sporurilor salariale. Ministrul Catalin Predoiu si premierul Emil Boc nu par sa se grabeasca pentru deblocarea situatiei.

 

" Ministerul Finantelor trebuie sa-si revizuiasca pozitia fata de cheltuirea de catre Ministerul Justitiei a fondurilor alocate acestuia prin Legea bugetului pentru cheltuielile de personal" – Catalin Predoiu, ministrul Justitiei.

 

»  Judecatorii au ajuns sa-si mareasca singuri salariile, dand in judecata statul si storcand bugetul de ultimul leu. Haosul de acum, cand pentru grefieri nu mai sunt bani, nu e insa neaparat din vina judecatorilor, ci a guvernelor care nu au o politica de salarizare clara si dau numai mariri "pe sest", spun specialistii.

In timp ce pentru preoti, ofiteri sau politisti s-au gasit tot timpul bani de salarii, Justitia – prioritate impusa de Europa si despre care multi politicieni spun ca bunul ei mers ar consolida democratia din Romania, nu s-a bucurat niciodata de acelasi tratament preferential. Justitia este acum in pragul blocajului, dupa ce sindicalistii care ii reprezinta pe grefieri si pe alti membri ai personalului auxiliar din instante au inceput ieri sa stranga semnaturi pentru declansarea grevei generale, care va fi declansata in maximum o saptamana, spun liderii sindicatului Projust. De partea cealalta, minstrul Justitiei Catalin Predoiu, premierul Emil Boc si ministrul Finantelor Gheorghe Pogea s-au intalnit ieri pentru a gasi solutii. Nu au reusit, ca si cu alte ocazii in care au discutat aceasta problema, si nici nu dau semne ca se grabesc: "in saptamanile urmatoare", premierul si ministrul se vor reuni in sedinte de lucru cu sindicalistii, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii si cea a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Situatia grefierilor a explodat dupa ce Ministerul Justitiei a anuntat ca nu mai are bani pentru sporurile salariale ale personalului auxiliar din instante. Astfel, ministerul a ajuns in situatia de a nu respecta un act normativ – o ordonanta de urgenta din 2008, semnata de ministrul Catalin Predoiu, care garanteaza ca aceste sporuri vor fi acordate in transe. Sindicalistii spun ca prima transa a fost acordata in septembrie 2008, in schimb cea de a doua, programata pentru luna martie, nu a fost achitata. Ministrul Catalin Predoiu a declarat ca daca aceasta plata ar fi facuta, ar fi pus in pericol acordul Romaniei cu Fondul Monetar International.

Situatia personalului auxiliar din Justitie se datoreaza in mare parte faptului ca judecatorii s-au saturat de promisiuni neonorate de guverne si au ajuns sa-si ia banii cu forta de la stat, cerand acordarea sporurilor salariale in procese pe care le-au judecat intre ei si le-au castigat rapid. Efortul bugetar pentru ministerul Justitiei a fost imens, in urma acestei strangeri cu usa: 200 de milioane de euro in 2008 si alte 150 de milioane de euro in perioada 2004-2007, numai pentru aceste sporuri. "Justitia este singurul domeniu care si-a crescut salariile de unul singur, fara insa sa se intrebe daca sunt destui bani. S-a ajuns la o discriminare intre salariile judecatorilor si cele ale altor categorii din Justitie", spune Laura stefan, experta anticoruptie a Societatii Academice Romane. Chiar daca a condamnat acest lucru pe cand era membru al cabinetului Tariceanu, ministrul Catalin Predoiu s-a sucit in cazul grefierilor: le va acorda sporuri doar celor care le-au castigat dand statul in judecata. Chiar daca exista un text de lege care le garanteaza acesti bani grefierilor, ceea ce nu se intampla in cazul judecatorilor. "Furia celor din sistem e justificata. Nu grefierii l-au fortat pe ministru sa semneze ca le va da banii. Promiti ceva si apoi iti dai seama ca nu ai bani. Nu cred ca ministrul nu stia ca bugetul va fi redus, cred ca este vorba de lipsa de pricepere", considera Laura Stefan.

Totusi, nu judecatorii care au stors bugetul Justitiei pana la ultima picatura sunt cei de condamnat. "Raul a plecat de la ei, practica lor a produs efecte. Dar avem o problema cu politica salariala in Romania, unde vedem numai mariri pe sest", explica Adrian Moraru, director adjunct al Institutului de Politici Publice. Nici un guvern de pana acum si nici cel actual nu au stabilit prioritati in salarizarea bugetarilor, ci au blagoslovit diverse categorii profesionale, fara nici o logica. "Aceste prioritati ar trebui stabilite prin aceasta lege a salarizarii unice. Dar cum acest proiect nu este discutat si dezbatut, se va intampla ca si in cazul Codurilor juridice: nu va fi acceptat si va fi schimbat de la luna la luna", spune Moraru. In privinta banilor pentru grefieri, specialistul in politici publice subliniaza o alta anomalie a prioritatilor guvernamentale privind cheltuielile: "Avem bani pentru tichete de vacanta".

Cele mai citite

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...

Bulgaria primește primele avioane F-16 noi. România va face poliție aeriană cu aparate second-hand

Jurnaliștii bulgari dau ca exemplu România, care gestionează mai bine proiectul de trecere a aviației occidentale spre aeronavele F-35 de ultimă generație Bulgaria marchează un...

PNRR, investiții de 900 de milioane de euro

Proiectele vizează, în primul rând, gospodăriile vulnerabile energetic, dar și populația generală care va beneficia de sprijin pentru instalarea echipamentelor eficiente energetic Listele publicate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă