-1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialGuvernul a inghetat si a intarziat pensiile

Guvernul a inghetat si a intarziat pensiile

Guvernul a inghetat punctul de pensie la valoarea din decembrie, din cauza incertitudinii privind estimarea salariului mediu pe 2009, in functie de care se calculeaza punctul de pensie, desi pensionarii ar fi trebuit sa beneficieze de la 1 ianuarie de o majorare cu 9,5%.

Majorarea ulterioara a valorii punctului de pensie nu va avea caracter retroactiv. Acest demers al Guvernului a generat incurcaturi printre functionarii Casei Nationale de Pensii (CNPAS), iar astfel s-a ajuns la plata pensiilor cu o intarziere de cel putin doua zile.
Pensionarii cu venituri mici, care isi dramuiesc banii de la o zi la alta, se plang ca orice perioada de intarziere poate provoca, in lant, alte probleme.
Cum s-a ajuns in aceasta situatie? Potrivit Legii nr. 19, de la 1 ianuarie 2009 ponderea punctului de pensie se majoreaza la 45% din salariul mediu brut prognozat pentru 2009.

 

Pe baza unui salariu mediu brut estimat de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) la 1.697 lei, Guvernul Tariceanu a emis o ordonanta de urgenta in care se preciza ca de la 1 ianuarie 2009 valoarea punctului de pensie va fi de 763,7 lei. Conform acestor reglementari, functionarii Casei Nationale de Pensii au inceput spre finalul lunii decembrie sa prelucreze datele pentru pensiile ce urmau a fi platite in ianuarie. Guvernul Boc a emis, la randul sau, pe 30 decembrie o ordonanta prin care s-a inghetat valoarea punctului de pensie la nivelul din decembrie, de 697,3 lei, motivand ca inca nu se stie cat va fi salariul mediu brut in 2009. Conform acestei ordonante, pensiile vor fi ajustate la 45% din salariul mediu brut doar incepand din luna imediat urmatoare publicarii in Monitorul Oficial a Legii bugetului pe 2009, iar masura nu are caracter retroactiv.

"Noi am anuntat deja ca pensiile care se platesc prin mandat postal vor fi intarziate cu doua zile. Din 16 ianuarie a inceput plata acestora. Desi exista o ordonanta a fostului Guvern, care modifica de la 1 ianuarie valoarea punctului de pensie la 763,7 lei, pe 30 decembrie a venit alt act normativ, de la noul Guvern, care lasa punctul la valoarea de 697,3 lei. A trebuit sa reluam prelucrarea datelor. Cei din noul Guvern au spus ca nu se poate sti deocamdata care e salariul mediu si ca valoarea punctului de pensie va fi modificata dupa aprobarea Legii bugetului pe 2009", ne-a declarat Doina Parcalabu, presedinta CNPAS.

Diferenta dintre cele doua estimari ale prognozei privind evolutia salariului mediu nu este insa semnificativa si nu modifica valoarea punctului de pensie.
Cabinetul Tariceanu si-a facut calculele pe o estimare a prognozei care arata ca in 2009 salariul mediu brut va fi de 1.697 lei si conform careia punctul de pensie va fi de 763,7 lei. Cabinetul Boc lucreaza cu o noua prognoza, privind salariul mediu brut de 1.693 lei si conform careia punctul de pensie va fi de 761,9 lei. Astfel, pentru o diferenta de numai 1,8 lei a punctului de pensie, Guvernul a amanat majorarea pensiilor si a generat intarzieri la plata, dar a castigat un respiro de cel putin o luna si economiseste cate 300 de milioane lei lunar.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă