La sedinta comuna de guvern romano-ungara de maine se va lua in discutie si problema demiterii scriitorului Traian stef din functia de director al Bibliotecii Judetene Bihor. stef ar fi devenit indezirabil pe plan local, dupa cum se arata intr-o scrisoare semnata de peste 30 de intelectuali romani si maghiari, fiindca a organizat dezbateri la care a invitat in mai multe randuri scriitori din Ungaria.
Peste 30 de intelectuali romani si maghiari au semnat o scrisoare deschisa catre premierii Romaniei si Ungariei, care se intalnesc maine intr-o sedinta comuna, pentru sustinerea scriitorului Traian stef. Scrisoarea este semnata, printre altii, de arhitecta Mariana Celac, scriitorul maghiar Konrad Gyorgy, presedinta Ligii Pro Europa, Smaranda Enache, Vladimir Tismaneanu, profesor universitar in SUA, episcopul greco-catolic de Oradea – Virgil Bercea.
Prin aceasta epistola mai multi intelectuali romani si maghiari incearca sa convinga cele doua guverne ca dincolo de reconcilierea oficiala se intampla destule lucruri neprietenoase. "La aproape doua decenii de la prabusirea regimului totalitar, acum, cand Romania si Ungaria sunt membre ale UE, ne asteptam ca responsabilii politici sa acorde importanta cuvenita dialogului si cooperarii dintre statele, natiunile si culturile noastre si sa descurajeze campaniile indreptate impotriva personalitatilor care sustin procesul de apropiere si reconciliere dintre natiunile noastre."
Redactor-sef al revistei de cultura Familia, Traian Stef, de 54 de ani, a fost demis recent de seful liberal al Consiliului Judetean Bihor, Radu Tirle, din functia de director al Bibliotecii Judetene "Gheorghe sincai" din Oradea, sub pretextul "managementului defectuos". Curtea de Conturi care a facut un control amanuntit asupra activitatii lui stef nu a gasit insa nereguli, iar Smaranda Enache, presedinta Ligii Pro Europa, declara ca "hartuielile administrative ale scriitorului au aparut din cauza unor articole patriotarde din presa locala" si care acuzau intalnirile organizate de Traian Stef la Biblioteca Judeteana cu scriitori din Ungaria, catalogati ca "iredentisti".
Printre cei invitati de stef se numara scriitori tradusi in multe limbi europene, precum Eszterhazi Peter, laureat al Premiului Herder, sau Konrad Gyorgy – presedintele Academiei de Arte din Berlin. Lui Traian stef i s-a mai reprosat ca, din cele cinci persoane pe care le-a angajat la biblioteca, una este de etnie maghiara si ca de Pastele catolic le-a dat liber angajatilor practicanti ai acestei religii. Traian stef a tacut in ultimele doua luni, perioada in care a fost atacat in presa locala de reprezentantii Consiliului Judetean Bihor, asteptand concluziile verificarilor oficiale.
Dupa ce aceste verificari au scos la iveala faptul ca nu a facut nereguli ca manager, Consiliul Judetean l-a demis pentru "absente nemotivate in perioada 20-27 iulie", desi pana in acel moment il acuzase public ca a deturnat bani, ca a plecat cu familia in vacanta pe banii bibliotecii, ca achizitiona carti de la o singura editura. Traian stef a catalogat toata povestea ca "grotesca", punand pe seama patriotismului exagerat inlaturarea sa si explicand ca la mesele rotunde cu scriitorii maghiari au participat si intelectuali autohtoni, de pilda Nicolae Manolescu sau Mihai sora.
In locul lui Traian stef, Consiliul Judetean Bihor se pregateste sa-l promoveze pe Mircea Popa, un fost secretar cu propaganda in perioada regimului comunist. "Se observa un fel de restauratie a esalonului doi din PCR", constata Smaranda Enache, care a observat "o resuscitare a nationalismului" in Oradea.
Presedinta Ligii Pro Europa considera ca scrisoarea adresata celor doi premieri, roman si ungar, cu ocazia sedintei de Guvern comune este "o solutie impusa de faptul ca lucrurile nu se amelioreaza la firul ierbii".