3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialGripa porcina prinde viteza: trei romani virusati pe ora

Gripa porcina prinde viteza: trei romani virusati pe ora

» Virusul gripei porcine imbolnaveste in medie trei romani pe ora. In Ucraina este epidemie de gripa obisnuita, iar in Bulgaria autoritatile vor sa declare epidemie nationala de A/H1N1, dupa ce au gafat spunand ca au "100.000 de cazuri".

» Specialistii spun ca numarul cazurilor va scadea o data cu aparitia vaccinului Antigrip si pe masura ce oamenii se vor autoimuniza. Ministerul Sanatatii nu are o situatie centralizata a numarului de paturi din spitalele de boli infectioase.

Gripa noua a inceput sa se raspandeasca rapid in Romania, imbolnavind in medie trei persoane pe ora. Pana ieri la ora 18.00, totalul cazurilor de gripa noua era de 783, in 25 de ore de la ultima raportare inregistrandu-se 76 de imbolnaviri. Romania se afla insa prinsa la mijloc intre doua tari unde situatia pare a fi mult mai grava. In Ucraina, Centrul european pentru Controlul si Prevenirea Bolilor a confirmat pana acum un singur deces din cauza gripei noi, in timp ce autoritatile de la Kiev si-au temperat isteria, manipulata politic sau nu: 95 de persoane au murit din cauza complicatiilor cauzate de gripa obisnuita, fara sa puna vreun deces pe seama A/H1N1. Totusi, epidemia de gripa obisnuita din Ucraina este de proportii, existand aproape 650.000 de oameni bolnavi.

 

Dinspre Bulgaria, canalele de stiri s-au cutremurat de anuntul ca "o suta de mii de bulgari sunt bolnavi de gripa noua". Ministrul Sanatatii de la Sofia, Bojidar Nanev, a declarat in Parlament ca "in medie, exista 140 de cazuri de gripa A/H1N1 la 10.000 de locuitori" in Bulgaria, conform agentiei Novinite. De aici, prin extrapolare matematica la populatia Bulgariei, de 7,5 milioane, rezultatul a iesit bombastic: 100.000 de cazuri de gripa noua in Bulgaria. Nu este inca clar daca ministrul sau jurnalistii bulgari au lansat aceasta cifra. "Este doar o estimare, se face o evaluare a ratei de atac a virusului. Astfel de calcule nu au insa semnificatie statistica", ne-a explicat razand profesorul virusolog Marian Negut, fost director al Institutului Cantacuzino. Totusi, in Bulgaria gripa noua loveste dur: sase judete si sase mari orase au declarat epidemie de gripa noua.

 

Printre ele se numara si Varna, oras aflat la aproximativ o suta kilometri de Romania. In Bulgaria au murit cinci oameni din cauza gripei noi, iar autoritatile se pregatesc sa declare epidemie la nivel national daca rata de raspandire a virusului continua in acest ritm. Nu este clar cate cazuri de gripa noua exista in Bulgaria, pentru ca autoritatile de acolo trateaza toate cazurile de gripa ca si cum ar fi A/H1N1, conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
In Romania, rata de imbolnaviri de gripa noua va continua sa creasca, estimeaza specialistii. "Rata de progres este geometrica, nu aritmetica. Un bolnav poate imbolnavi doi, cinci, zece oameni si asa mai departe. Gripa obisnuita nu se intinde atat de repede, pentru ca multe organisme sunt imune, insa in fata acestui virus nou, toti oamenii sunt la fel de receptivi", ne-a explicat profesorul Marian Negut.

 

El avertizeaza ca epidemia nu are cum sa intre intr-un declin in momentul de fata, pentru ca toata lumea este expusa la virus. Doctorul Dan Peretianu, seful Camerei Federative a Medicilor, spune ca ritmul imbolnavirilor va incepe sa scada cand "populatia va incepe sa se vaccineze si pe masura ce oamenii se vor autoimuniza, dupa ce se imbolnavesc. Pentru virusuri nu exista tratament: ori vaccin, ori autovaccin, adica boala propriu-zisa". Peretianu sustine ca singura masura de a reduce raspandirea virusului, dar care nu ar garanta o protectie mai buna, este "inchiderea frontierelor, lucru care nu se poate realiza in zilele noastre". Peretianu sustine ca gripa noua are simptome relativ blande si ca multi vor trece de acest virus ca de un simplu guturai.

In acelasi timp, Ministerul Sanatatii nu ne-a putut furniza o situatie centralizata a numarului de paturi din spitalele de boli infectioase pe care se poate baza Romania, in caz de epidemie cu efecte severe. Din datele pe care am reusit sa le adunam, cifrele nu arata bine, desi autoritatile sustin ca pot face fata unui val de cazuri grave. Institutul National de Boli Infectioase Matei Bals din Bucuresti are 740 de paturi grupate in sectii de pediatrie si sectii pentru adulti. Spitalul de boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. V. Babes din Timisoara are 354 de paturi dintre care patru paturi in compartimentul de Terapie Intensiva si 138 de paturi la boli infectioase. Spitalul de Boli Infectioase din Cluj are 200 de paturi. Spitalul de Boli Infectioase din Cluj nu are sectie de terapie intensiva si deserveste judetele Cluj, Bihor, Maramures, Satu Mare, Bistrita-Nasaud si Salaj.

 

Spitalul Clinic Judetean din Targu-Mures a fost declarat centru regional pentru gripa de tip nou si deserveste judetele Mures, Alba, Sibiu, Bistrita. Managerul dr. Silviu Morariu a declarat ca institutia este pregatita sa primeasca un numar maxim de 100 de bolnavi, insa este prevazuta posibilitatea extinderii numarului de paturi pana la 200. In Constanta, Spitalul de Boli Infectioase are 244 de paturi, cu 10 paturi la Terapie Intensiva, care insa nu functioneaza pentru ca nu are aparatura.
Spitalul de Boli Infectioase din Craiova are in dotare 410 paturi, iar pentru Anestezie, Terapie Intensiva (ATI) au fost amenajate 10 paturi, insa deocamdata nu exista aparatura necesara. "Anul trecut am investit 500.000 de lei pentru amenajarea salonului, insa ministerul trebuie sa ne trimita aparatura", ne-a precizat stefan Popescu, seful Directiei de Sanatate Publica Dolj.

Cele mai citite

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...
Ultima oră
Pe aceeași temă