-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialGreva foamei pentru a nu ajunge la pușcărie în România. Fostul deputat...

Greva foamei pentru a nu ajunge la pușcărie în România. Fostul deputat PSD Mihai Tânjală a creat un prejudiciu de un milion de euro și nu mai știe cum să evite executarea pedepsei

Fostul deputat PSD Mihai Tânjală, condamnat în urmă cu cinci ani pentru o fraudă de aproximativ 1 milion de euro, a fost extrădat în România la mijlocul lunii octombrie, deşi tocmai începuse în Insulele Cayman o grevă a foamei, pentru a nu fi trimis la Bucureşti.

Mihai Tânjală a fost acuzat de DNA că ar fi stabilit cu intenţie o valoare mai mică decât cea reală pentru bunuri aparţinând ope­ratorilor economici la care statul este acţionar. Astfel, în cursul anului 2004, fostul deputat, în calitate de administrator al SC ICMUG SA Giurgiu (fosta Întreprindere de construcţii şi utilaje grele Giurgiu), a dispus ca două active din patrimoniul societăţii, o clădire administrativă şi un ansamblu de blocuri în construcţie, inclusiv terenul ­aferent, să fie înstrăinate la un preţ redus ­artificial.

Înainte de a fi extrădat din Insulele Cayman, unde fugise pentru a nu ispăși condamnarea de cinci ani, Mihai Tânjală l-a implorat pe guvernatorul din Grand Cayman să împiedice expulzarea sa. Fostul politician a susținut, într-o scrisoare adresată guvernatorului, că se teme de persecuții și tortură dacă va fi trimis înapoi în fosta țară comunistă și a ­cerut azil po­litic în Cayman ­Islands. Tânjală a depus eforturi pentru a rămâne în Insulele Cayman, inclusiv o cerere pentru a fi clasificat ca refugiat și a i se acorda azil politic în temeiul Convenției de la Geneva.

„Refuz să mă întorc în România în viață“

De asemenea, documentele judiciare din Insulele Cayman indică și faptul că ­Mihai Tânjală a făcut mai multe recursuri pentru asistență medicală la Crucea Roșie și la biroul ­guvernatorului arhipelagului aflat sub juris­dicție britanică, cerând autori­tăților locale dreptul de a se căsători cu fosta sa soție, în timp ce era în închisoarea Northward. ­„Refuz să mă întorc în România, în viață. Epuizat moralmente, obosit de suferință și fără speranță, am decis să împiedic extrădarea mea, ca să nu ajung să fiu umilit, agresat, tratat ca un criminal și asasinat, cel mai probabil. Sunt în greva foamei până când se va lua o decizie convenabilă mie, sau voi muri“, a argumentat Mihai Tânjală.

Deputatul l-a implorat pe guvernator să „meargă dincolo de procedurile juridice standard și să reexamineze probele din dosarul meu din România, pentru a vedea nevinovăția mea și a dispune eliberarea subsemnatului“.

Un rezumat al probelor indică faptul că politicianul a pretins că „se teme de răzbunarea din partea unor ofițeri de informații sau a oamenilor care au suferit pierderea celor dragi la Revoluția din decembrie 1989 și care încă mai cred că am fost implicat în abuzurile regimului opresiv al fostului dictator Nicolae Ceaușescu“.

Marea Curte din Cayman nu a ținut cont de argumentele lui Mihai Tânjală și a constatat anterior că nu a existat nici o dovadă a unui proces nedrept în România. Prin urmare, a decis că procesul de apel din țară este locul potrivit pentru orice reexaminare a probelor. De asemenea, și autoritățile române au confirmat că cererile lui Mihai Tânjală au fost refuzate și a fost transportat cu avionul în România, la peste un an după ce a fusese luat în custodia ­caymanezilor.   

Căutat de Interpol

Mihai Tânjală a fugit din România și a ajuns în Insulele Cayman din Cuba, ca turist, în septembrie anul trecut. Apoi a fost reținut când încerca să intre în Jamaica, după ce autoritățile de acolo au observat că figura pe lista de fugari întocmită de Interpol, un mandat internațional de arestare fiind deja emis pe numele său.

Extrădarea către România a fost aprobată de o instanță din Insulele Cayman în decembrie anul trecut și a fost confirmată de către judecătorul Malcolm Swift în luna iunie 2016. Magistratul a decis că nu există vreo dovadă de pericol pentru viața lui Mihai Tânjală în România sau că ar fi fost  condamnat pe nedrept ori motivat politic. Avocații săi au formulat recurs împotriva deciziei de a i se refuza azilul politic, dar fără rezultat. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă